StoryEditorOCM

(ne)redovita rodnostProblem oblice, bakra i paunovog oka: u tlu se nakupi puno teških metala, korisnije je nacjepljivati otpornije sorte

Piše Dr. Ivica Vlatković
22. travnja 2022. - 10:59

Maslina da bi se razvijala i plodila stalno teži uspostaviti ravnotežu korijena i krošnje, tj. podzemnog i nadzemnog dijela stabla.

Kad joj otpadne puno listova zbog paunova oka, ona mora taj list nadoknaditi i pritom često izostavlja rodnost. Neke su sorte, poput naše najraširenije sorte oblice, jako osjetljive na pojavu paunova oka.

Koristeći godinama brojne preparate u zaštiti na bazi bakra mnogi maslinari nisu svjesni koliko se teških metala nakupi u tlu i koliko tlo izgubiti bonitet kvalitete i sigurnosti. Nikad nisam koristio preparate bakra u svojim maslinicima i svake godine imam rod.

Osobno mislim da je korisnije nacjepljivati sorte maslina otpornije na pojavu paunova oka na samu sortu oblicu, nego je štititi. Lećino je jako zahvalna sorta za to jer uz svoje redovito rađanje nije sklon razvoju paunova oka, ali ni drugih oboljenja.

Zbog manjega masenog udjela fenolnih tvari (148 mg/kg po talijanskim istraživačima) potrebno ga je brati ranije (do 20. listopada) kako bi dobili dobru medijanu voćnosti u suodnosu s fenolima (pikantnost i gorčina). Berbom nakon navedena datuma gubimo fenole, a time i kvalitetu ulja.

Podloga od stare oblice daje mu dodatnu kvalitetu i sigurnost za razvoj krošnje i bez zalijevanja i duboke zemlje koja mu inače više odgovara. Nacijepio sam brojne sorte na oblicu i mogu sigurno tvrditi da daju bolje rezultate od nje same. 

04. svibanj 2024 01:47