StoryEditor
Maslinarstvomaslinari zadovoljni

Primošten i Rogoznica: bliže moru urod iznadprosječan

Piše PSD.
21. rujna 2015. - 11:52
stip

Primoštenci su iznimno zadovoljni ovogodišnjim urodom i kvalitetom grožđa, ali i maslina. Vrhunskom urodu pogodovali su sunčani i topli dani, a kiša je pala u pravo vrijeme, sredinom kolovoza. Posebno su zadovoljni maslinari u samom Primoštenu, pa sve do Vadlja.

U maslinicima bliže moru urod je iznadprosječno dobar, gotovo je na razini zlatnih godina iz 2012. i 2013. godine.

Manje razloga za zadovoljstvo imaju maslinari u selima primoštenskog zaleđa. U Vezacu, Kruševu, Ložnicama, Dragi, Stavoru, Krčulju, Širokama urod je ispod prosjeka, tek na području Kaline urod se može smatrati prosječno dobrim, a povoljni vremenski uvjeti bili su dobri i za vrijeme cvatnje i oplodnje u Podgrebenu jer je i na tom području urod maslina vrlo dobar.

Kako doznajemo u Udruzi vinara, maslinara i vinogradara, primoštenska uljara Buron počet će s radom već 15. listopada.

Ovih dana primoštenski maslinari suočeni su s još jednim problemom. Prije dva-tri dana primijetili su otpadanje ploda.

– Maslinari koji nisu na vrijeme zaštitili masline imaju problema s maslinovim moljcem. Otpadanje ploda zbog moljaca trajat će još tjedan dana. Maslinu je prije cvatnje trebalo zaštititi bioekološkim preparatima koji su dostupni na našem tržištu. Šteta je da se nakon podrezivanja, čišćenja, uklanjanja korova ne napravi i taj dodatni napor, koji oduzme tek koji sat vremena i par stotina kuna. Ovako šteta može biti velika – kaže Ante Gracin, predsjednik primoštenske Udruge vinara, maslinara i vinogradara.

Zbog sušnog i toplog vremena, na primoštenskom području nema maslinove muhe. Uostalom, njezin let se prati žutim ljepljivim pločama. Inače, kaže Ante Gracin, 90 posto štete u dalmatinskim maslinicima uglavnom napravi maslinov moljac.

Urodom maslina zadovoljni su i na rogozničkom području. U maslinicima bliže moru urod je iznad prosjeka.

Vedrana STOČIĆ
Foto: NIKŠA STIPANIČEV/CROPIX

 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 07:36