StoryEditor
Maslinarstvosvi u vodice!

Počinje jubilarni Noćnjak, poznati su dobitnici priznanja: Gordani Kožarić Silov nagrada za životno djelo

Piše Ante Talijaš
15. ožujka 2018. - 10:57
Gordana Kožarić Silovmasline27-171016.JPG

Od četvrtka do nedjelje (od 15. do 18. ožujka) u hotelu "Olympia" u Vodicama održat će se jubilarni 20. Noćnjak – međunarodna manifestacija maslinara i uljara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Na jubilarnom izdanju prijavljeno je za ocjenjivanje 440 uzoraka ulja i 45 proizvoda od maslina iz maslinarskih regija Hrvatske, te iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ovogodišnje šampione otvorenih maslinovih ulja proglasit će se na svečanoj dodjeli priznanja koja će se održati u petak u 20 sati. Sutradan, u subotu u isto vrijeme, svečano će se dodijeliti priznanja za pakovine maslinovih ulja i proizvoda od maslina.

Trodnevna manifestacija počinje u četvrtak u 18 sati, a otvorit će je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Te prve večeri dodijelit će se osobna i kolektivna priznanja "Noćnjak 2018.".

Dobitnica ovogodišnjeg priznanja "Pavle Bakarić" za životno djelo u maslinarstvu je Gordana Kožarić Silov iz Šibenika, a dobitnik priznanja "Branko Škarica" u uljarstvu je Stipe Jakus iz Marine.

Međunarodno priznanje "Cavaliere Olio d'Oliva" dodijelit će se Damiru Buntiću iz Vodica, predsjedniku Udruge dalmatinskih uljara. Priznanje "Joško Niskota" uzornim maslinarima dobit će Damir Vodanov iz Tišnjanske Dubrave, Vinko Trcera iz Vodica i Živko Morić iz Stankovaca.

Priznanje uljarskoj zadruzi koje dodjeljuje Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo dobit će Poljoprivredna zadruga "Maslina i vino" iz Polače.

Zlatno pero "Noćnjaka" za afirmaciju uljarstva i maslinarstva, zadrugarstva kroz medije, bit će uručeno Nives Hladnić, novinarki Radio Knina.

Šibensko-kninska županija dobitnica je "Zlatne amfore Noćnjaka" koju dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova, a za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svojem području.

– Ova jubilarno izdanje Noćnjaka rekordno je po broju prijavljenih uzoraka maslinovih ulja i proizvoda od maslina. Do sada je rekord iznosio 398 uzoraka, a ove godine je za ocjenjivanje dostavljeno 485 uzoraka. Naš Noćnjak okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, trgovačke i hotelsko-ugostiteljske kuće, te ostale subjekte vezane uz maslinarstvo i uljarstvo iz Hrvatske i inozemstva.

- Trodnevni program manifestacije sadrži znanstveno-stručna predavanja, brojne radionice i degustacije, sajam maslinarstva i uljarstva, Olio bar te izložbu maslinovih ulja i proizvoda od masline na kojima se promoviraju i kušaju proizvodi dostavljeni na ocjenjivanje. Stoga je ova naša manifestacija prilika za poslovne razgovore, razmjenu iskustava, povezivanje, informiranje i nove poslovne kontakte – kazala nam je Miranda Žitko Vulić, dipl. oec., voditeljica projekta "Noćnjak 2018." iz Zadružnog saveza Dalmacije.

Tijekom tri dana sudionici će moći obići Sajam opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, Olio bar, uz vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja, potom izložbu maslinovih ulja, proizvoda od maslina i proizvoda s oznakom "Hrvatski otočni proizvod".

Na sajmu će biti prezentirane nove tehnologije, postrojenja, mehanizacija, alati i oprema, zaštitna sredstva, sustavi za navodnjavanje te drugi proizvodi i usluge vezani uz maslinarstvo i uljarstvo.

Nadalje, na burzi će se predstaviti proizvođači maslinovih ulja, proizvoda od masline i proizvoda od ljekovitog bilja – čajeva, krema, eteričnih ulja i drugih prehrambenih proizvoda.

Bit će održana i "Mala škola kušanja maslinova ulja", a riječ je o edukativnoj degustacijskoj radionici na kojoj se, uz kušanje maslinovih ulja različitih sorti i karakteristika, unaprjeđuje znanje o maslinovu ulju.

Tijelom znanstveno-stručnih skupova prezentirat će se zanimljive teme. Na njima će biti riječi o cijepljenju maslina, uzročnicima sušenja stabala, folijarnoj gnojidbi, prilagodbi maslinarstva klimatskim promjenama, zaštiti masline od maslinova svrdlaša, ishrani masline, utjecaju kiše na razvoj paunova oka, te o novim rješenjima za suzbijanje korova u maslinicima.

item - id = 536106
related id = 0 -> 1029597
related id = 1 -> 1028691
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 08:13