StoryEditorOCM

PRATITE LET MASLININE MUHEPlantella preporuke za ljeto u masliniku

Piše promo
8. srpnja 2024. - 16:09

U razdoblju od formiranja rese pa nadalje, sve do berbe plodova masline, na nama je važan zadatak obrane plodova od napada raznih štetnika. Štete na maslini mogu nanijeti mnogi štetnici, ali i bolesti. Sreća je u tome što samo mali broj štetnika i bolesti nanose velike štete. Važni štetnici na maslini su maslinina muha, svrdlaš, maslinin moljac..., a od bolesti masline ističu se gljivične bolesti paunovo oko, olovna bolest te bakterijska bolest rak masline. Čovjek svojim znanjem i ranim prepoznavanjem prisustva štetnika i bolesti može uvelike pomoći sprječavanju nastanka velikih ekonomskih šteta.

Kako obraniti plod masline od štetnika?

Trenutno je najveća prijetnja od maslinova moljca i svrdlaša (Rhynchites cribripennis), a u lipnju možemo očekivati i pojavu maslinove muhe (Bactrocera oleae) koja u nadolazećem razdoblju može napraviti velike štete na plodovima masline. Prošlih godina prisutnost svrdlaša u maslinicima uočili smo na žutim pločama. Plod je u to vrijeme bio još jako malen da bismo na njemu uočili ubode. Odrasli kukac je mala pipa crvenkasto-smeđe boje i veličine oko 0,5 cm. Štete radi ubodima na plodu (više uboda na jednom plodu) te se nakon toga plodovi počinju sušiti i otpadaju. Važno je znati prepoznati štetnika kako bi se primijenio registrirani insekticid. Praćenje ovog štetnika možemo izvršiti sistemom otresanja grana na bijelu podlogu ili vješanjem Bio Plantella žutih ploča u krošnju maslina!!!

Kako pratiti prisustvo maslinine muhe???

Najjednostavnije je objesiti na grane maslina Bio Plantella žute ploče i tako pratimo let i prisustvo štetnika u masliniku. Postavljanjem većeg broja ploča po stablu možemo znatno utjecati na smanjenje populacije maslinove muhe. Ako je uočena veća brojnost tretiramo dopuštenim sredstvima. Pogrešno je koristiti insekticide prije negoli smo zabilježili veći broj štetnika u masliniku. Ubod maslinove muhe uočava se poput sitnog ožiljka u obliku zareza ili klina. Tim ubodom odrasla muha u plod polaže jaja iz kojeg se razvija ličinka. Takvi plodovi opadaju, a ulja dobivena od takvih plodova lošije su kvalitete. Bio Plantella žute ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su maslinova muha, trešnjina muha, moljac, svrdlaš...

image

Bio Plantella žute ploče postavimo po rubovima krošnje voćaka

Kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na brzo ljepljiv premaz entomološkog ljepila. Važno ju je znati prepoznati i pratiti njezinu brojnost. Maslinova muha ima najčešće tri generacije, a razvoj joj ovisi o temperaturi, vlazi zraka, ali i osjetljivosti pojedine sorte. Tijekom lipnja najčešće se pojavljuje prva generacija maslinove muhe i važno ju je tada primijetiti i spriječiti njezino razmnožavanje. Štete na maslinama prethodnih godina dokazale su važnost ovog štetnika. Jednostavnu primjenu omogućuju i žičice (koje se nalaze u pakiranju) kojima se ploče objese na stablo masline. Žute ploče zaštićene su papirom koji pri vješanju na stablo treba odstraniti.

Plantella aminokiselinama do vrhunskog ploda maslina

Tijekom ljetnih mjeseci važno je masline njegovati. Protiv stresa od visokih temperatura i za jačanje imuniteta maslina koristim folijarno Bio Plantella Vitu. Primjenom Bio Plantella Vite na maslina i mediteranskim voćkama pomažemo da voćke lakše podnesu stresne situacije (sušu, vjetrove, nagle promjene temperature...), a jača i otpornost na bolesti voćaka. Bio Plantella Vita vitaminski je kompleks s aminokiselinama koji pospješuje rast i razvoj korijenja, utječe na kvalitetniji, zdraviji i bolji urod. Najbolje je Bio Plantella Vitu primijeniti folijarno 250-300 ml/hl vode, a kod navodnjavanja 3-4 l/ha.

image

Postavljanjem Bio Plantella žutih ploča u vinograd pratimo pojavu opasnog američkog cvrčka

OPREZ U VINOGRADIMA!!!!

Bio Plantella ŽUTE LJEPLJIVE PLOČE omogućavaju učinkovitu zaštitu vinove loze od američkog cvrčka koji je prenositelj fitoplazme Flavescence dorée (FD) koja uzrokuje bolest zlatnu žuticu vinove loze. Potkraj ljeta bolesne mladice ne odrvenjavaju i tijekom zime propadnu. Bobe ili cijeli grozdovi smežuraju se i osuše. Oboljeli trsovi odumiru.

Savjetujte se s nama!!!

Milica Sekulić,bacc.ing.agr. stručna savjetnica Unichem Agro d.o.o., 092 194 1694, info@plantella.hr, Plantella.hr.

06. rujan 2024 13:00