StoryEditorOCM

veliko priznanjeUpraviteljica Poljoprivredne zadruge u Supetru: Otvoreno je novo poglavlje u proizvodnji i plasmanu bračkog maslinovog ulja

Piše Ivica Radić
9. veljače 2022. - 12:28

Veliko priznanje za svoj trud i rad te prvorazrednu kvalitetu maslinovog ulja dobili su brački maslinari. „Bračko maslinovo ulje“ dobilo je, naime, europsku zaštićenu oznaku izvornosti. Ta vijest „doplovila“ je na Brač nakon što ju je objavila europska komisija u Službenom listu Europske unije posljednjeg dana mjeseca siječnja.

Na taj je način naziv proizvoda "Bračko maslinovo ulje" upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićeno na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. To je ono što Bračani već desetljećima čekaju jer su se nerijetko znatno lošija ulja gurala i prodavala pod nazivom „bračko ulje“.

Sve je počelo u kolovozu 2018. Godine kada je Poljoprivredna zadruga u Supetru podnijela zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za zaštitu oznake izvornosti za naziv „Bračko maslinovo ulje“. Prije toga trebalo je pripremiti sve analize i potvrde te priložiti relevantne argumente što je iziskivalo dosta truda i rada.

„Hvala svima koji su pomogli da bračko maslinovo ulje dobije oznaku i zaštitu koje odavno zaslužuje. Ovim činom otvoreno je novo poglavlje u proizvodnji i plasmanu bračkog maslinovog ulja te slijedi postupak uvrštavanja zainteresiranih proizvođača u proces zaštite. Vjerujem kako će ovo biti poticaj maslinarima da ustraju u proizvodnji visokokvalitetnog djevičanskog ulja“, zadovoljno je kazala Tija Mlinac, upraviteljica Poljoprivredne zadruge u Supetru.

image
Stablo masline na vidikovcu iznad Supetra
Zvonimir Barišin/Cropix

"Bračko maslinovo ulje" je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline (Olea europaea L.) isključivo mehaničkim postupcima, pri čemu autohtona sorta maslina Oblica mora biti zastupljena u najmanjem udjelu od 80 posto. Ta se sorta toliko sljubila s otokom da je nazivaju „bračanka“. Proizvodnja ulja dozvoljena je samo na otoku Braču. S oko tisuću stabala maslina Brač je bez premca najmaslinarskjije područje u Hrvatskoj.

Nakon što je Brački varenik lanjske godine zaštićen kao 26. hrvatski proizvod i prvi s otoka Brača na području cijele EU i Bračko maslinovo je ulje kao 33. hrvatski proizvod ostvarilo istu razinu zaštite na području EU.

Republika Hrvatska sada ima 33 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Uz sada registrirani naziv „Bračko maslinovo ulje“, do sada registrirani nazivi proizvoda su: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje/Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut/Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen/Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta i Lički škripavac.

25. travanj 2024 08:43