StoryEditorOCM

čak 150 zlatnih medaljaNaslov šampiona Noćnjaka u kategoriji otvorenih ulja ide na Pašman, donosimo listu svih nagrađenih

Piše Ante Talijaš
16. ožujka 2018. - 22:59
Budislav Mađerić

Druge večeri jubilarnog 20. izdanja 'Noćnjaka' – kultne manifestacije maslinara i uljara koja se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održava u vodičkom hotelu Olympia, proglašeni su najbolji maslinari u kategoriji otvorenih ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

Titulu apsolutnog šampiona 'Noćnjaka 2018' za kvalitetu otvorenog ekstradjevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti, prema ocjenama stručnog Povjerenstva, ponio je Budislav Mađerić iz mjesta Pašman s istoimenog otoka.

- Maslina je biljka blagoslova, a ja se osjećam blagoslovljeno nakon ove titule šampiona na našoj najprestižnijoj maslinarskoj manifestaciji. Cijeli život sam navigava, a maslinarstvom se intenzivno bavim zadnjih pet godina zajedno s bratom. Ova titula mi je motiv više da nastavim s ovom djelatnošću. Pobjedničko ulje prerađeno je uljari Nadin iz više naših domaćih sorti maslina – kazao je Budislav Mađerić nakon što je ponio pobjednički pehar.

Priznanje za najbolje blago ekstradjevičansko maslinovo ulje od sorte oblica dobilo je Obiteljsko gospodarstvo Josipa Kuzmanića iz Supetra na otoku Braču.

OPG Adriana i Slobodan Car iz Pule dobitnik je priznanja za najbolje srednje intenzivno ekstradjevičansko maslinovo sljubljenih sorti.

Priznanje za najbolje intenzivno ekstradjevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti pripalo je poznatom maslinaru Jošku Veži iz Brista kod Gradca.

Zlatne medalje za kvalitetu ekstradjevičanskog ulja dobilo je još čak 150 maslinara i uljara. Još 60 maslinara nagrađeno je srebrnim medaljama za ekstradjevičansko ulje, a njih 35 brončanim medaljama.

POPIS SVIH NAGRAĐENIH U KATEGORIJI OTVORENIH ULJA MOŽETE VIDJETI NA OVOJ POVEZNICI

- U ovoj kategoriji otvorenih maslinovih ulja imali smo prijavljenih 317 uzoraka, a čak njih 245 ponijelo je nakon ocjenjivanja certificiranih stručnjaka status ekstradjevičanskih ulja, što najbolje govori o ovogodišnjoj visokoj kvaliteti ulja na ovom jubilarnom Noćnjaku – kazala je Sandra Petričević, predsjednica Povjerenstva za ocjenjivanje.

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov podsjetio je kako je na prvom Noćnjaku prije 20 godina bilo prijavljenih samo 70 uzoraka, a na ovom jubilarnom brojka se popela na rekordnih 440 uzoraka otvorenih ulja i pakovina ulja te još 45 proizvoda od maslina iz svih maslinarskih regija Hrvatske.

On je istaknuo i zadovoljstvo činjenicom da na Noćnjaku iz godine u godine sve više sudjeluje maslinara iz susjednih zemalja - Italije, Slovenije, BIH-a i Crne Gore.

U subotu navečer, na završnoj večeri 'Noćnjaka', bit će proglašeni šampioni u kategoriji pakovina ulja te proizvoda od maslina.

20. travanj 2024 15:25