StoryEditorOCM

obavijest maslinarimaNa području Dubrovačko-neretvanske županije pojavila se prva generacija maslininog moljca!

Piše Maslina
12. svibnja 2022. - 14:24

Obavještavamo maslinare Dubrovačko-neretvanske županije da se na opažačkim mjestima od prošlog tjedna bilježi let leptira 1. generacije maslininog moljca (Prays oleae)  u srednjem do jakom intenzitetu.

Razvojni stadiji maslina variraju ovisno o položaju i sorti, stoga preporučujemo maslinarima pregled maslinika na prisutnost štetnika te da pred otvaranje cvjetnih resa naprave usmjerenu zaštitu.

Za suzbijanje maslininog moljca mogu se primijeniti biološki pripravci na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki  trgovačkog imena: Baturad WP, Biobit WP, Dipel DF koji su dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji .

Za suzbijanje maslininog moljca u konvencionalnoj proizvodnji dozvoljeni i registrirani su pripravci na osnovi aktivnih tvari:

Spinetoram: Delegate 250 EW

Fosmet: Imidan 50 WG (istekla registracija, Krajnji rok za primjenu zaliha 1.11.2022.)

Deltametrin: Decis 2,5 EC, Cythrin max, Decis 100 EC, Poleci plus, Scatto, Rotor super, Ritmus, Demetrina 25 EC, Grial, Deltagri

Prilikom primjene insekticida u voćnjaku potrebno je poduzeti dodatne mjere za zaštitu pčela: prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje te primijeniti insekticide nakon cvatnje, u kasnim večernjim satima kada nema leta pčela.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. agr.
Ministarstvo poljoprivrede
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede​
Dubrovačko-neretvanska županija

25. travanj 2024 14:56