StoryEditorOCM

29. i 30. travnjaNa Dane masline pristiglo 113 uzoraka iz Hrvatske, BiH te Crne Gore, 87% ulja je ekstradjevičansko. Održat će se i demonstracija navrtanja - bušilicom

Piše Maslina
28. travnja 2022. - 07:55

Na ovogodišnje 24. izdanje Međunarodne manifestacije Dani masline 2022, koji će održati 29. i 30. travnja u Zadru pristiglo je 113 uzoraka iz Hrvatske i susjednih zemalja Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

„Obzirom na tešku maslinarsku godinu broj pristiglih ulja kao i njihova kvaliteta su više nego dobri“, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora. Njegove riječi potvrđuju i rezultati kemijske i senzorke analize. Od ukupnog broja pristiglih i ocijenjenih ulja čak 98., znači 87 posto ih je ekstradjevičanskih 15 uzoraka (13%) djevičanskih, dok lampante tj. nejestivih uzoraka maslinovog ulja nije bilo na ovoj manifestaciji.

„Sve se više maslinara, koji predaju uzorke na Dane masline, odlučuje se proizvoditi maslinova ulja visoke kvalitete. To ukazuje da su naši maslinari sve educiraniji, da provode sve agrotehničke mjere, da raspoznaju idealno vrijeme berbe maslina, odabiru kvalitetnu uljaru za preradu te pravilno skladište svoje maslinovo ulje”, pojašnjava Pucar.

On se javno zahvaljuje se svim maslinarima koji su svoja ulja poslali na Dane masline. Svojim sudjelovanjem omogućili su, ističe, da osim natjecateljskog i edukativnog, ova manifestacija što već postaje tradicionalno ima i humanitarni karakter. Tako će maslinova ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize biti donirana štićenicima Doma za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru. Ali, to nije sve!

image

Benito Pucar – Ulja za štićenike Doma sv. Frane

Dani masline

Drugog dana Dana masline, nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, na središnjem zadarskom trgu u subotu 29. travnja s početkom u 10 sati bit će održan i humanitarni Maslinarski marendin, koji pobuđuje veliki interes Zadrana i gostiju.

Uz nastup zadarskih mažoretkinja i pismu klape Diadora blagovat će se varivo od leće, slanutka i orza za cca 500 osoba, tradicionalno jelo još iz liburnskih vremena, koje je za ovu prigodu priprema poznati zadarski kuhar Renato Kraljev sa učenicima Ugostiteljsko-hotelijerske i turističke škole.

„Očekujemo sudjelovanje i vinara Zadarske županije koji su i dosad podupirali humanitarne akcije“, kaže Benito Pucar.

image

Veliki interes za humanitarni Maslinarski marendin

Dani masline

Prilozi za ponuđena jela i pića donirat će se Ligi protiv raka u svrhu kupnje popratnih uređaja za linearni akcelerator neophodan OB Zadar za liječenje onkoloških bolesnika.

U sklopu Marendina organizatori najavljuju i vođene degustacije maslinovih ulja kako bi se posjetitelji naučili razlikovati dobro od lošeg ulja.

Donacije potrebitima, humanitarni Maslinarski marendin, dobrovoljni prilozi za nabavku uređaja potrebitih za liječenje oboljelih od raka i što još reći nego: Dobro je činiti dobro. Jer, dobro se dobrim vraća!

Navrtanje maslina na klin, pod koru i uz pomoć - aku bušilice

U sklopu ovogodišnjih Dana masline 29. travnja s početkom u 10,30 sati održat će se praktična nastava o precjepljivanju maslina i to u masliniku na zadarskom Vitrenjaku uz Jedriličarski blub Uskok.

Prezentirat će se tri metode. Prvu, “pod koru” domonstrirat će Željko Ražov, drugu “na kiln” Ante Lulić, poznatiji kao Kum Ante, a treću “navrtanje pomoću aku bušilice”, Ivan Serdarević. Ova metoda pobuđuje najveće zanimanje maslinara jer je za mnoge potpuna novost.

image

Ivan Serdarević šublerom mjeri promjer plemke Dani masline

Slobodna Dalmacija

Moderator radionice je poznati agronom mr. sc. Marijan Tomac.

"Metoda navrćanja uz pomoć bušilice pokazala se kao uspješna. Primitak i srastanje je više nego odlično, a mogu sa sigurnošću tvrditi da su tako dobiveni navrci otporni na snažne udare bure kakva zna puhati na našem području", kaže Ivan Serdarević.

Serdarević je, inače, vlasnik poznatog Auto centra u Zadru, ali čim završi posao s automobilima žuri u Raštane Gornje gdje živi s obitelji i obrađuje imanje. Na tri hektara, koje je naslijedio, uzgaja 120 maslina, vinograd sa 700 trsova vinskog i 50 panja stolnog grožđa, 70-ak raznih voćaka, verdure...

Sve mu, kako kaže magistar Tomac, ide od ruke, od poslova s autobobilima u autocentru pa do "rađe" u vinogradu i masliniku. A povrh svega postao je i inovator u cijepljenju maslina bušilicom, dokazujući i time da ništa ne uspijeva tako dobro kao - uspjeh!

image

Bušilica za navrćanje maslina Dani masline

Slobodna Dalmacija
26. travanj 2024 18:59