StoryEditorOCM

simbol mediteranaMaslina se odlično uklapa u interijer neovisno o svojoj veličini, iznimno ju je lako održavati i zato je izvrstan izbor biljke za dom

Piše Dom i dizajn/Jutarnji list
22. veljače 2022. - 07:50

Jedna od sve popularnijih biljaka koja se iz vanjskog prostora preselila u naše domove i osvojila nas svojim izgledom drvo je masline koje izgleda izvrsno u interijeru neovisno o svojoj veličini.

Od malih tegli s mladicama pa sve do pravog drveta čija krošnja doseže strop, maslina je sa svojim zagasito zelenim lišćem podjednako efektan detalj u osunčanom kutu sobe, na prozorskoj dasci ili na vašem stolu.

Njezin nježan izgled pretvorit će u vaš dom u sofisticirani interijer i unijeti u njega dašak Mediterana, a vas će podsjećati na obalu, more, sunce i ljetno sanjarenje.

Masline koje viđamo u interijerima patuljaste su verzije drva masline koje najčešće potječu iz Italije, Španjolske ili Grčke, a smještene u raznovrsne rustikalne zdjele ili moderne vreće s lakoćom se mogu uklopiti u svako uređenje. Iznimno ih je lako održavati, dobro podnose suh zrak i suho tlo i nisu osjetljive pa su zato i izvrstan izbor biljke za dom.

image
Ilustracija/Shutterstock

Maslina je jedna od onih biljaka kojoj treba mnogo sunčeva svjetla i to barem šest sati dnevno pa stoga nije primjerena mračnim prostorima. Savršeno mjesto za drvo masline bilo bi u blizini prozora koji gleda na jug. Ako možete, tijekom toplijih mjeseci iznesite svoju biljku van na otvoreno kako bi uživala u suncu.

Ova biljka voli rahlo tlo kroz koje lako protječe voda pa nemojte zaboraviti na dno lončanice staviti sloj od par centimetara kamenja i ne pretjerivati sa zalijevanjem. Neka se gornji sloj zemlje isuši između svakog zalijevanja. S obzirom na to da je maslina mediteranska biljka, prilagođena je suhim područjima pa nema potrebe za dodatnim špricanjem vode po lišću.

Masline sporo rastu, što jamči da će bar jedno dulje vrijeme izgledati onako kako je izgledala kada ste je kupili. Danas se mogu nabaviti i patuljaste verzije maslina koje mogu narasti do dva metra visine, a niskima ih možete održavati obrezivanjem.

Ako zasadite svoje drvo u veliku lončanicu, to znači da ćete je morati rjeđe presađivati pa uzmite to u obzir pri njezinu odabiru, no imajte na umu i da će ona u manjoj posudi jednostavno ostati malih dimenzija. Želite li da vaša maslina rodi, pripazite pri kupnji stabla da odaberete masline koje nisu isključivo dekorativne.

image
Ilustracija/Shutterstock
22. travanj 2024 13:50