StoryEditorOCM

spaljena zemljaKulaši su očekivali najmanje 8500 litara ulja, ali berbe neće biti. Hoće li se Krtalići uspjeti naplatiti s police vlasnika auta koji je izazvao požar u njihovu masliniku?

Piše Nedjeljko Jusup
17. rujna 2022. - 08:15

Bilo je strašno. Šokantno - opisuje Josip Kulaš (50) trenutak kad je kroz prozor obiteljske kuće u Polači ugledao vatru. Noć, prvi tjedan u kolovozu, vrućina, a vatrena stihija nošena burom približavala se obiteljskom masliniku u kojemu je 2500 ekološki uzgajanih maslina.

U takvoj situaciji teško je zadržati prisebnost. No, Josip je, ne oklijevajući, zajedno s ocem Milom (76) odmah krenuo na mjesto događaja. Ubrzo su stigli i vatrogasci iz DVD-a Polače, Benkovca, Filip Jakova i Biograda na Moru. "Gasili su ulažući nadljudske napore", hvali ih. Morao ih je, kaže, "bremzati" i upozoravati da ne nastradaju.

Požar koji se proširio iz susjedne, privatne, ali i neodržavane, zapuštene šume i niskog raslinja najprije je zahvatio burobran, a onda je vatra počela gutati stabla, šireći se s jedne na drugu krošnju. Prije nego što je ugašena progutala je burobran s oko 200 čepresina (cipressina) u njemu i još oko 300 do 350 stabala u masliniku.

"Srećom, u Kulaševu masliniku nema suhe trave pa je gašenje bilo kudikamo lakše", rekao nam je jedan od vatrogasaca.

Očekivali 8500 litara ulja

Josip je inače vlasnik knjigovodstvenog servisa "Žiro". Za podizanje ekološkog maslinika odlučio se prije 15-ak godina, dobio na služnost 10 hektara državnog zemljišta s rokom od 50 godina. "Od početka sve radimo prema pravilima struke", kaže vlasnik OPG-a Kulaš. Uz njega i oca u posao su uključeni i ostali članovi obitelji, majka Stoja, supruga Suzana te kćeri Antonija i Valentina.

"Živimo od svoga rada", govore Kulaši. Od ovogodišnje berbe očekivali su najmanje 8500 litara ulja. S prodajom nemaju problema, imaju kupce i u Istri, Sloveniji jer se za robnu marku "Faustina", kako su nazvali svoja višestruko nagrađivana ulja, već zna.

"Falit će nam ulje od plodova s opožarenih stabala", kažu. Srećom, maslinik su osigurali, i to plod i stablo, pa će im dio štete, koja se procjenjuje na više od 100.000 kuna, biti nadoknađen. Predstavnici osiguranja već su bili na terenu, sačinili zapisnik, a visinu štete će procijeniti ovlašteni vještaci, kaže Josip.

Ovo je već šesta godina zaredom da osiguravaju maslinik koristeći i subvencije iz Programa ruralnog razvoja (Mjera 17.) koju jamči Ministarstvo poljoprivrede za osiguranje usjeva, životinja i biljaka.

"U našem slučaju godišnja polica osiguranja stoji ukupno 36.388 kuna. Od toga naš OPG plati 10.000, odnosno 30 posto, a ostalih 25.472 ili 70 posto Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u sklopu Ministarstva poljoprivrede", pojasnio je Josip, preporučujući i drugim poljoprivrednicima da osiguraju svoje usjeve i trajne nasade. Zlu ne trebalo.

Kao u filmovima strave

Maslinik Josipa Kulaša nije jedini koji je nastradao. Gorjelo je cijelog ljeta od Savudrije do Prevlake. Štete ogromne tek će se utvrditi, kao i uzroci vatrene stihije. Jedan uzrok, u kojemu je na plantažama Doline maslina u Nadinu izgorjelo 657 stabala maslina, je poznat. Prethodila mu je teška prometna nesreća.

image

U masliniku Josipa Kulaša – izgorjele i čempresine u burobranu

"Bilo je strašno. Horor. Kao u filmovima strave", kaže Mirko Krtalić, vlasnik maslinika.

Do požara u masliniku je došlo nakon samozapaljenja automobila. Dok se kretao iz pravca Zadra prema Šibeniku, na 267. kilometru A1 automobil slovenskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 23-godišnji hrvatski državljanin, sletio je s ceste, udario u rub kolnika, probio HAC-ovu žičanu ogradu s metalnim stupovima. Zatim se, prema informacijama iz policije, kreće po zemljanoj površini, dolazi do prevrtanja, a ubrzo i do samozapaljenja vozila. Požar se od vozila proširio po suhoj travi i niskom raslinju da bi zahvatio i maslinik.

A vozač? On je, pretpostavlja se prije zapaljenja, uslijed prevrtanja ispao ili je uspio iskočiti iz automobila prije nego što se pretvorio u plamteću buktinju.

Spasili mladića i 33.000 stabala maslina

"Pravo čudo je kako je preživio", kaže Krtalić, koji se sa članovima obitelji, sinom Valentinom i kćerkama Mateom, Marijom i Veronikom zatekao u masliniku. "Orezivali smo mlade, lani posađene masline. Kad smo se spremali poći doma, kćerke su ugledale požar", govori nam.

Njihov maslinik se nalazi 50 metara od autoceste, tako da je vatra brzo stigla do prvih redova. No, prije gašenja stigli su do unesrećenog mladića, kojemu su već pomoć pružali vozači koji su se zatekli na mjestu nesreće.

"Najbitnije je da je mladić živ", kaže Valentin, dodajući da je pravo čudo, enigma kako se spasio iz automobila koji se prevrtao po kamenjaru prije nego što se pretvorio u buktinju.

Nakon pružene mu prve pomoći stiglo je i vozilo Hitne, odvezlo ga u bolnicu. Stigli su i vatrogasci, koji su uz pomoć kanadera zaustavili požar koji je prijetio uništiti cijeli maslinik. Ne samo Krtalićevih 14.000 stabala nego i maslinike OPG-a Plastić i tvrtke "Bovan" (vlasnik Neven Klinac), koji su na istoj lokaciji.

image

Automobil se zapalio i izazvao požar u Dolini maslina

Obitelji Klinac, Plastić i Krtalić rodbinski su povezane, a zajedno na mikrolokaciji kod Batovića u blizini Nadina na 100 hektara uzgajaju 33.000 stabala maslina. Radi se o najvećem ekološkom masliniku u Hrvatskoj kojemu je prijetila opasnost da se pretvori u – opožareni kamenjar.

"Lani nam je izgorjelo 120 stabala, sada 657. Ostalo je više od 13.000 stabala. Najbitnije je da je preživio mladić iz automobila. Masline ćemo obnoviti", poručuje glava obitelji Mirko Krtalić.

Uzrok požara je poznat. Odštetu za izgorjele masline namjeravaju naplatiti od osiguravajuće kuće u kojoj je osiguran vlasnikov automobil. Hoće li uspjeti, tek će se vidjeti. Dok ovo pišemo još nije bio sačinjen ni policijski izvještaj, odnosno očevid šteta u masliniku, što je prvi korak u postupku naplate od osiguranja.

Ministarstvo obećava 40 milijuna eura

Postoje i druge mogućnosti. Do 2. rujna otvoren je bio Natječaj za provedbu tipa operacije 5.2.1. "Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala". Tko se javio i uredno priložio svu potrebnu dokumentaciju može se nadati potpori koja, kako pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, "podrazumijeva dodjelu namjenskih bespovratnih novčanih sredstava za financiranje prihvatljivih troškova projekta za štete uzrokovane prirodnom nepogodom koja je nastala nakon 1. 1. 2022. godine".

Za potencijalne korisnike s opožarenih područja iz Ministarstva najavljuju novi natječaj. Do sada su, ističu, za obnovu poljoprivrednih potencijala ugovorili više od 107 milijuna kuna, a u novom razdoblju, dodaju, "osigurat ćemo više od 40 milijuna eura za obnovu poljoprivrednih potencijala".

Što na ovo reći nego – živi bili pa vidjeli.

22. travanj 2024 15:50