StoryEditorOCM

Ožegotine do sržiIma dobrih rezača, ali dojam je da više ima drvosječa koji ne poimaju pravila struke, niti im je bliska etika rezidbe. Katastrofa. Čine, a ne znaju što čine

Piše Jure Kuvačić, agronom
4. travnja 2022. - 07:45

Manje lutam po poljima nego prije, nešto sam i „načet“, ali zadnjih godina zapažam veću devastaciju maslina rezidbom. Vidim to na području Kaštela, Marine, oko Makarske, na Braču ... pa ću to pokušati slikovito prikazati.

Ekipa za rasturanje

Priča se da je oformljeno više skupina, koje pružaju usluge rezidbe maslina, a i drugog. Ljudi su naoružani motornim pilama, sjekirama, kosirima, baterijskim škarama, običnim škarama i pilicama, sve s ciljem da se pogođeni posao obavi što prije, a bože moj, i da se nešto i zaradi.

Među njima ima dobrih rezača, voćara, ali dojam je da više ima drvosječa, koji ne poimaju pravila struke, niti im je bliska etika rezidbe. Nerijetko lanac motorne pile, osim ciljane grane, zahvati i osnovu deblje grane, što stvara nepotrebne rane.

Drže se pravila, „očisti cijelu sredinu“, a ostaju vršne grane poput vještičine metle. Po dva, pa i tri metra od osnove, izbrisan je svaki trag prisutnih grančica. Katastrofa. Čine, a ne znaju što čine.

Kad se ljetno sunce podigne visoko i grije punom snagom, 35-38 stpnjeva, a nema svježe vegetacije, koja je uklonjena, zagrijana zemlja brže ostaje bez rezervi vlage koja je služila da maslina lakše prebrodi beskišno razdoblje.

Ekipa za očevid

Kako dobar dio maslinara, amatera, nije do kraja „doma“ s rezidbom, promatraju „rasturače“ nerijetko s divljenjem uz komentar: „pa jeli to, to“? Prepričavaju viđeno u društvu i obitelji, mnogi se laćaju posla i čine iste ludosti, iako ne znaju da su to ludosti.

Sva sreća da ta nesretna maslina ima zadivljujuću mogućnost obnove i regeneracije i što god napravili, sve se kroz koju godinu dade postaviti na svoje mjesto. Zato vas molim i savjetujem vam da sebe i svoje suradnike  osposobite za ispravan rad, jer sam siguran da ni vi niti oni niste krivi za svoje postupke.

Maslina je sveto drvo i sve vam je unaprijed oprošteno. Samo, ne radite više to tako.

image
Ilustracija/Shutterstock

Opekline na starijim granama

Na više mjesta primijetio sam suhu, pocrnjelu koru na 5 ili 10-godišnjim granama, kao da se na tom mjestu palila vatra po duljini 30-50 cm. Ožegotine su locirane na raznim pozicijama, isključivo od sunčane strane grane, a tkivo kore pocrnilo je, izgorjelo i zahvatilo i dio drvenastog dijela.

Izgoreni dio kore (iako nije bilo vatre) ne može se obnoviti, ali će maslina vremenom izolirati ranjeni dio i zarasti će na zdravom tkivu.

Do opeklina dolazi iz ranije spomenutih devastacija krošnje. Kad je grana naglo ogolila, izgubila je vlastitu zaštitu, sjenu, i treba joj bar 2-3 godine da se obnovi. Doda li se ovome i obilnija gnojidba dušikom, ili većom količinom organskog gnojiva, udružuje se više faktora koji otvaraju put spomenutom incidentu.

Ne stvarajte metle

Treba reći da su neke osnovne grane odrasle masline prekrcane pobočnim grančicama još od same osnove. Njih treba postupno uklanjati i za početak ostaviti grančicu svakih 30-ak cm. Njih iz godine u godinu treba prorjeđivali, a ostaviti dio, koji ne čini gustiš, a ipak predstavlja pomičnu sjenu od podnevnog sunca.

Kad pojedina grana ojača, izrodi se, treba je ukloniti i ostaviti zamjenu, imajući u vidu da je glavna grana popunjena sporednima, počev jedan metar od osnove, pa do samog vrha. Tako se neće isticati metle.

image
Ilustracija/Shutterstock
03. svibanj 2024 20:29