StoryEditorOCM

mali, a jakiHrvatska u New Yorku potvrđena kao maslinarska velesila, po osvojenim nagradama treća na svijetu! Istrani osvojili 37, a Dalmatinci 29 zlata!

Piše Meri Šilović
27. svibnja 2022. - 08:36

Hrvatska je treća na svijetu! Po kvaliteti svojih maslinovih ulja. Velesila!

Na jučer završenom New York International Olive Oil Competition NYIOOC World, svjetskom prvenstvu u natjecanju maslinovih ulja, po broju osvojenih medalja Hrvatska je na trećem mjestu, odmah poslije Italije i Španjolske.

Hrvatska je ove godine “preskočila” i samu sebe, lani smo na ovom najvećem i najprestižnijem natjecanju maslinovih ulja koje se održava na Manhattanu, usred New Yorka, po broju osvojenih medalja bili četvrti, ove godine, eto, treći. I za prsa smo pretekli SAD, Amerikancima prepustivši 4. mjesto.

K tome, Hrvatska je najbolja po postotku uspješnosti svojih prijavljenih maslinovih ulja! Od 112 prijavljenih uzoraka iz Hrvatske, njih 96 dobilo je medalje, što je 86 posto uspješnosti, a to je najbolja uspješnost maslinovih ulja od svih zemalja koje su prijavile više od 40 uzoraka.

Istrani - najviše zlatnih medalja

Maslinova ulja iz Lijepe naše osvojila su ukupno 96 medalja, od toga 66 zlatnih i 27 srebrnih. Najviše medalja za Hrvatsku osvojili su dalmatinski maslinari sa svojim uljima – ukupno 55 medalja.

Najviše zlatnih medalja za Hrvatsku, valja priznati, ove su godine osvojili Istrani. Lani su to bili Dalmatinci. Dalmatinci su osvojili 29 zlatnih medalja, Istrani 37.

Maslinari s područja Zadarske županije osvojili su ukupno 11 nagrada, od toga sedam zlatnih i četiri srebrene medalje. Zlata: Lepur (2), Bovan, Plastić, Lalin, Vulin i Morović, a srebra dr. Vlatković (2), Škopić i OPG Ko-milfa.

Natjecala su se maslinova ulja iz cijelog svijeta, a dodijeljeno je ukupno 543 zlatne i 257 srebrnih medalja.

Po broju osvojenih medalja, na prvom je mjestu Italija, koja je osvojila 158 medalja, na drugom mjestu Španjolska s ukupno 128 medalja, na trećem je mjestu Hrvatska s osvojenih ukupno 96 medalja, na četvrtome mjestu SAD s 94 medalje, pa na petome mjestu Grčka sa 79 medalja, šesta je Turska sa 65 medalja, sedmi Portugal s 35 medalja, osmi Tunis s 31 medaljom, deveti Brazil s 30 medalja, deseta Australija s 13 medalja…

Hrvatsko otkriće

Koliko je veliki uspjeh hrvatskih maslinara, najbolje će vam reći brojke. Gdje je Hrvatska u svjetskoj maslinarskoj proizvodnji? Svijet posljednjih pet godina u prosjeku godišnje proizvodi tri milijuna i 100.000 tona maslinova ulja. Od toga drugoplasirana Španjolska proizvodi milijun i 400.000 tona (što je otprilike 44 posto svjetske proizvodnje).

Po nagradama u New Yorku ove godine prvoplasirana Italija proizvede 285.000 tona godišnje (što je otprilike 9 posto svjetske proizvodnje). Dakle, zemlje koje su osvojile prva dva mjesta na natjecanju drže 53 posto ukupne proizvodnje maslinova ulja na svijetu.

A koliko drži Hrvatska, po nagradama tik iza njih? Otprilike 0,20 posto svjetske proizvodnje! I zato je uspjeh Hrvatske toliko velik. U velikim maslinarskim zemljama, koje imaju puno maslina i maslinara, nije problem pronaći izvrsna ulja, ali to da mala Hrvatska krije toliko izvanrednih maslinovih ulja da osvajajući nagrade “puše za vratom” najvećima na svijetu – pravo je čudo i otkriće.

Netom završeno svjetsko prvenstvo u New Yorku govori puno toga, a prije svega da ujedinjena Hrvatska može komotno i zasluženo na vrh svijeta. Združene maslinarske regije Istra i Dalmacija, a bogme i Kvarner (Krk i Rab sa svoje tri medalje), dokazale su svijetu u najljućoj konkurenciji da su hrvatska ulja najelitnija, najvrjednija maslinova ulja na globusu. 

TOMISLAV DUVNJAK: Za koju godinu bit ćemo prvaci

Dalmatinci su i ove godine, i više nego lani, poslali svoje uzorke na najprestižnije svjetsko natjecanje. Očigledno je da su odlučili da neće "plesati samo jedno ljeto" i opet su se vratili s medaljama. Mladi maslinar i uljar Tomislav Duvnjak, vlasnik Centra maslinova ulja "Sv. Ivan" Vodice, koji je lani pokrenuo Dalmatince na natjecanje i osvajanje New Yorka, a i ove je godine bio motor organizacije prikupljanja i slanja uzoraka dalmatinskih ulja, zadovoljan je. Tomo, veliki torcidaš, spremajući se na utakmicu Hajduk – Rijeka, kratko nam je rekao:

"Sve ide kako smo i najavili, rekli smo još lani da ćemo dokazati da su hrvatska maslinova ulja najbolja na svijetu. I dalje stojimo na tom putu, eto, ove smo godine na tako velikom turniru postigli naš najveći uspjeh, a to je treće mjesto na svijetu, iza velesila kao što su Italija i Španjolska. Imamo u planu još bolju organiziranost maslinara na području cijele Hrvatske, tako da za nekoliko godina budemo i prvaci svijeta. Uostalom, lani smo bili četvrti, ove godine treći, idemo naprid. Zainteresirano je jako puno mladih ljudi, maslinara iz svih županija, i mislim da ćemo zajedno s Istrom postati prvaci svita… A sad: daj Bože da Hajduk osvoji Kup!"

Autohtone sorte

Kroz nagrade u New Yorku svijet se upoznao i s vrijednošću hrvatskih autohtonih sorti. Zlatom i srebrom nagrađena su maslinova ulja oblice, buže, rosinjole, levantinke, istarske bjelice…

image

Tomislav Duvnjak

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
26. travanj 2024 08:36