StoryEditor

ključni faktoriDr. Ivica Vlatković: Za uspjeh u maslinarstvu važno je ispuniti ovih pet uvjeta

Piše Dr. Ivica Vlatković
13. siječnja 2022. - 07:47

Posjetio me jedan dobar maslinarski znalac, jer ga je interesirao moj sustav orošavanja maslina. Odveo sam ga kroz maslinike i objasnio mu svoja iskustva u korištenju tog sustava.

Naznačio sam mu da nikad nisam štitio svoje masline od paunovog oka nikakvim drugim preparatima izuzev sumpora, premda su krošnje mojih maslina daleko više mokre od ostalih koji nemaju sustav orošavanja.

Paunovog oka je bilo na sjevernim granama oblica i na donjim granama levantinki, ali nikad nije bilo epidemije iako su bile iznadprosječno vlažne zadnje dvije godine. Uz to koliko sam ih još vlažio orošavanjem trebalo je sve lišće otpasti bar na oblicama i levantinkama. Ali ipak nije!

Ja sam nacijepio sjeverne grane oblice (lastovkama), jer su one sklone razvoju paunovog oka zbog manjka dnevnih sunčanih sati. I to je sve!

Uvjeren sam da je važno u maslinarstvu:

1. Imati dobro osunčan, ali i zračno dreniran položaj maslinika. To je važno odrediti prije sadnje.

2. Saditi ili nacjepljivati sorte koje su manje osjetljive na paunovo oko.

3. Otvarati krošnje maslina (sve vrste vaza) zbog svjetla i topline sunca, ali i prozračivanja.

4. Izbjegavati kod sadnje guste sklopove. Saditi minimalno 7x6 m na ravnim i blagim južnim padinama. Na dobro osunčanim serpentinama i uz kamene zidove može gušće zbog učinka refleksije svjetlosti i pojačanja topline zagrijanog kamena.

5. Redovito kositi ispod i oko maslina.

Ispunjenjem ovih uvjeta imat ćete manje problema s paunovim okom! Na kraju smo obišli sve oblice i levantinke da se uvjeri u njihovu dobru kondiciju. 

item - id = 1158765
related id = 0 -> 1154839
related id = 1 -> 1151484
13. siječanj 2022 07:50