StoryEditorOCM

maslinarski savjetiDr. Ivica Vlatković pojašnjava zašto bi trebalo saditi jednogodišnje ili dvogodišnje sadnice

Piše Dr. Ivica Vlatković
12. travnja 2022. - 11:56

Svakako bih uvijek kod sadnje svima savjetovao saditi jednogodišnje ili dvogodišnje sadnice. Kad se posade višegodišnje sadnice iz pitara, puno se teže razvijaju i formiraju u stabla. Neujednačenim razvojem korijena i krošnje, posljedično se ne razvije dovoljno niti ksilem niti floem, kao cirkulirajuća veza tih dviju cjelina stabla.

Dugim stajanjem u pitaru sadnica zakržlja i to ima za posljedicu stalno nicanje izbojaka iz baze posađenog stabla, što samo pokazuje veliku neravnotežu u razvoju.

Neke lastovke koje sam kupio u rasadniku nakon pet godina u pitaru, zbog skupljenih žila slabije se užiljavaju, ali i slabije napreduju. Te lastovke izbacile su iz baze nove kvalitetne izboje. Prošle sam godine stare posađene sadnice prepilio u bazi, a nova je doslovno preko noći porasla i dala mi priliku da je formiram kao novo stablo.

Ako vam sadnice nakon godinu-dvije ne napreduju, bolje je prepiliti ih u bazi i dati priliku novom izboju za rast i formiranje novog stabla. Taj novi izboj iz baze formirao je svoj novi korijenski sustav, koji ravnomjerno prati razvoj krošnje i floema i ksilema, kao cirkulirajuće veze koja ih povezuje.

Maslina ima čudesnu moć regeneracije i nekad nemamo objašnjenje zašto neka mlada posađena stabla ne napreduju iako ih jednako tretiramo. Usko sadno mjesto, sporiji razvoj korijena, mogući problemi s provodnim dijelovima floema i ksilema stabljike, sve to može usporavati rast i razvoj.

Piljenjem do baze stabljike stablu dajemo novu priliku da pokrene novo i uz to započne ujednačeniji razvoj korijena i krošnje.

Nekad je teško prepiliti bazu trogodišnje, četverogodišnje i višegodišnje posađene masline koja slabo napreduje, ali kada se to učini, maslinar se iznenadi brzim rastom i razvojem novog stabla koje je dobilo brzi zamah.

12. travanj 2024 18:07