StoryEditorOCM

međa i temeljDr. Ivica Vlatković: Hibridne sorte maslina posadio sam iz dva razloga. To je proces koji traje

Piše Dr. Ivica Vlatković
21. kolovoza 2022. - 07:59

Posadio sam u proljeće po 20 oleana i lecciana da kompletiram hibridne sorte maslina kao zelenu živicu i vjetrobransku zaštitu.

Budući da se sade u gustom sklopu mogu zamijeniti svaku zelenu ogradu oko kuća i okućnica, a tu je onda i voda kao glavni uvjet održavanja. Stoga sada se umjesto lovor višnje može saditi superintenzivne sorte maslina kao zelenu ogradu oko kuće. Lijepo izgleda i daje veliku korist.

Prve mi je darovao Toma Makjanić, maslinar s Hvara. Toma je maslinarski zanesenjak i vrijedan čovjek koji ima bogatu kolekciju sorti. Ja sam proučio što je o hibridnim sortama napisala naša znanstvenica Tatjana Klepo.

Realno i objektivno je navela pozicije gdje je moguć njihov uzgoj. Navela je područje Istre, Ravnih kotara, područje Kaštela, dolina Neretve i Konavle, gdje su profili tla duboki i gdje se može osigurati voda za njihov superintenzivni uzgoj uz manju prijetnju zimskih pozeba. On podrazumijeva gustu sadnju na razmaku od 1,5 m.

Prvu generaciju superintenzivnih nasada svijeta - koroneiki, arbosanu, arbequinu zamijenila je druga: oleana, lecciana, sikitita 2,3.

Zašto su mi važne ove sorte maslina? Važne su mi da ih podignem u stabla kako bi od njih koristio i plemke za cijepljenje naših autohtonih maslina. Sada kad pogledam potencijal grana koje sam cijepio prije 10 godina na oblice svjestan sam da je to proces koji traje.

Svako cijepljenje pomlađuje maslinik, ali i unosi novu dinamiku svakom masliniku. Daje novu šansu s novim potencijalom. Kroz godine praktičnog rada nikad se nisam pokajao što sam cijepio svoje oblice. Zahvaljujem i danas Jošku Kolegi, mojem prvom učitelju što mi je pokazao taj maslinarski put kojim treba ići.

Kao što je Fernard Braudel lijepo napisao da je maslina međa i temelj, vjerojatno je mislio i na našu oblicu. Kad je u pitanju međa gdje maslina živi, sigurno sjevernije od Imotskoga, Sinja ili dalmatinskog zaleđa nećemo naći niti jednu sortu osim oblice staru stotinu godina, koja omeđuje Mediteran na toj sjevernoj granici. Ona je pod udarima povijesnih hladnoća kontinentalne klime izdržala do današnjih dana.

Kad je u pitanju Braudelov pojam masline kao temelja opet dolazimo na oblicu, jer ona sve prima što se na nju cijepi u pravo vrijeme.

Kad sam uređivao svoj prvi maslinik morao sam izvaditi panj stare oblice sađene 1861.godine jer je bio izvan reda. Kad smo je bagerom iščupali bilo je na korijenu 3 tone pločastog kamena kojeg nismo mogli odvojiti od žila.

Samo samonikle masline kao podloga mogu konkurirati oblici.

Zato danas cijepite na podlogu oblice i samoniklih maslina kao jedinu garanciju sigurnosti u narušenoj klimi svijeta. Zato i uzgajam kao stabla ove superintenzivne sorte koje će svoj potencijal rodnosti dati na tim i takvim podlogama.

13. travanj 2024 15:00