StoryEditorOCM

redovito rodiDr. Ivica Vlatković: Kroz godine maslinarstva coratinu sam upoznao kao izvrsnu sortu

Piše Dr. Ivica Vlatković
25. veljače 2022. - 11:36

Za zadnju berbu prošle godine ostavio sam sortu coratinu. Kroz godine maslinarstva coratinu sam upoznao kao izvrsnu sortu. Ona je sorta juga Italije i pokrajine Puglie. Puglia inače broji više od 50 milijuna stabala maslina i najmaslinarskija je pokrajina Italije. Mada je leccino najraširenija sorta svijeta, u matičnoj joj domovini Italiji ispred nje je po raširenosti i broju stabala sorta coratina.

Coratina je kvalitetna sorta izrazito bogata fenolnim spojevima, aromatičnog ulja, redovite rodnosti. Optimalno dozrijeva u prvoj polovici studenog. Kad nije opterećena rodom na mojim položajima i tlu idealno je brati oko kraja listopada. Na jugu Dalmacije i na otocima može se brati sredinom listopada kada postiže tehnološku zriobu.

Možda bih i ja pomakao termin berbe za još tjedan dana, ali meteorolozi su bili najavili duži kišni period i obilne kiše. Svaki maslinar koji teži postići vrhunsku kvalitetu ulja limitiran je tom činjenicom.

Naime, u periodu intrade (berbe) meteorološke prognoze i najave kiša ili njihovog dužeg perioda trajanja određuju procjenu kada brati masline da bi dobio i sačuvao visoku kvalitetu ulja.

24. travanj 2024 20:10