StoryEditorOCM

NEK MASLINE OSTANU U DOBROJ KONDICIJIDo zdravog ploda – uz STIHL!

Piše PROMO
7. travnja 2023. - 12:51

Iako nas do berbe očekuje još dosta izazova od cvijetanja, zametanja ploda te borba sa sušom i štetnicima, dobro je već sad planirati i pripremati se za berbu.

Berba maslina najosjetljiviji je zahvat u cjelokupnom procesu bavljenja maslinarstvom. O pažnji i obazrivosti pri branju ovih plodova ovisi kvaliteta konačnog proizvoda. Zrela maslina je osjetljivo voće i metodu njenog branja valja pažljivo odabrati.

Kako bi masline došle u sljedeću fazu obrade minimalno oštećene, valja pomiriti dva faktora: način branja i vrijeme koje će plod provesti ubran. Dakle, stabla treba obrati što je brže moguće, a opet na način da se plodovi ne oštećuju.

Tvrtka STIHL nudi maslinarima dvije metode ubrzavanja procesa berbe. Radi se o različitim konceptima branja, a odabir odgovarajućeg ovisi o stupnju zrelosti ploda i o morfologiji stabla, odnosno o debljini grana u odnosu na poziciju uroda na njoj.

Tako postoje uređaji koji su opremljeni češljem s dugim elastičnim grafitnim palicama, kojima stresaju masline iz krošnje. Ova metoda branja koristi se kod sorti koje se beru nedozrele, pa su time otpornije na blage udarce koji se javljaju prilikom pročešljavanja krajeva grana, gdje se urod nalazi. U ovom slučaju dio udarca amortizira i lišće, pa je i potencijalna šteta umanjena.

Drugi koncept je princip stresanja uroda na način da se u relativnu blizinu uroda na granu ovjesi kraj osovine uređaja opremljen kukom koja protresa cijelu granu. Kuka je s unutrašnje strane obložena amortizirajućom gumom, ali je svejedno važno ovjesiti kuku uređaja tijesno na granu, kako prilikom trešnje ne bi došlo do ozljeđivanja kore drveta. Tu moramo naglasiti kako je fiksnom širinom otvora kuke osigurano da se ne protresa predebela, nedovoljno elastična grana, čime se izbjegavaju oštećenja u krvožilnom sustavu drveta.

U oba slučaja plod biva stresen i pada u prihvatnu ceradu rasprostrtu oko stabla.

Komercijalno maslinarstvo podrazumijeva stabla nisko orezana radi lakšeg održavanja, ali u slučaju da je stablo više, mudro je pronaći način da se cerada izdigne iznad tla, pa da masline ne padaju s prevelike visine. To svakako smanjuje mogućnost povrede ubranog ploda, a time i produljuje vrijeme koje nam je na raspolaganju do sljedeće faze prerade. Također, korištenjem ovih uređaja potpuno se izbjegava oštećivanje kore stabla ili korijenova sustava, a koje se javlja pri korištenju hidrauličnih traktorskih priključaka koncipiranih da stresaju plodove trešnjom cijelog stabla masline.

Uređaji koje tvrtka STIHL proizvodi za ove namjene laki su i prijenosni, te pogonjeni benzinskim motorom ili elektromotorom napajanim iz akumulatorske baterije. U oba slučaja radi se o važnoj neovisnosti o vanjskom izvoru napajanja, a time i većoj autonomiji radnika i većem radijusu uporabe, pa i na manje pristupačnim mjestima. Razlikuju se također i duljinom pogonske osovine, pa je i to činilac koji valja imati na umu pri odabiru stroja. Uglavnom, motiv pri konstruiranju ovih uređaja bio je da se maksimalno ubrza i olakša proces branja radom jednog čovjeka, i to s tla, bez potrebe za penjanjem na ljestve ili traktorske prikolice. Korištenjem uređaja STIHL iz familije SP i SPA berba je znatno brža, i uz znatno smanjeno oštećivanje stabla masline ili ubranog ploda. www.unikomerc-uvoz.hr

ZA SMANJENO OŠTEĆIVANJE

Korištenjem uređaja STIHL iz familije SP i SPA berba je znatno brža i uz znatno smanjeno oštećivanje stabla masline ili ubranog ploda

24. travanj 2024 18:59