StoryEditorOCM

prezimljavanje štetnikaČitatelj: ‘Može li vapno ubiti muhu?‘ Agronom: ‘To neće imati učinka, na dubini od oko 8 cm sigurna je od smrzavanja. Postoji drugi način‘

Piše Edi Družetić, agronom
12. kolovoza 2022. - 12:36

Imali smo jak napad muhe i zanima nas njezino prezimljavanje u zemlji. Kako su naše masline izolirane između kuća i nema drugih maslina ni blizu, mislili smo možda posipati cijeli vrt vapnom. Bi li to bilo štetno i, s druge strane, bi li to bilo korisno da se riješimo maslinove muhe?

J. S.

Posipanje tla živim vapnom (u prahu), u umjerenoj količini, ne bi bilo štetno za biljke uzgajane u vrtu. Naime, to se često i preporučuje kao mjera kojom se snižava kiselost tla. Naša su tla uglavnom slabo ili jače kisela, pa se vapno, koje je lužnate reakcije, koristi za neutralizaciju pretjerane kiselosti tla.

Na muhu, koja u tlu prezimi u kukuljici, to neće imati gotovo nikakvog učinka. Ličinka se spusti u tlo na dubinu od oko 8 centimetara. Tu je sigurna od smrzavanja i iz te dubine uspije na proljeće izići na površinu.

Postoji drugi način za smanjivanje njezine populacije. Prekopavanjem tla početkom prosinca na dubinu od 15-20 cm izmiješat ćemo mu slojeve. Ličinke koje se nađu blizu površine smrznut će se će zbog niskih temperatura (ako ih te zime bude), a one na većoj dubini neće uspjeti izići van.

Ali treba znati da muha leti i da se tijekom godine ne zadržava samo u maslinicima te da će uvijek pokoja doletjeti iz okoline i ubrzo tu obnoviti populaciju.

19. travanj 2024 20:12