StoryEditorOCM

KAKO POMOĆI MASLINIBombardier – biostimulator odgovor na stres i promjenu klime

Piše PR
4. srpnja 2024. - 09:30

Klimatske promjene u svijetu pa i u našoj regiji su realnost koja sve više uzima danak u poljoprivrednoj proizvodnji i to je nešto što nam se događa već dugi niz godina.

Nagle promjene vremena i temperaturne razlike, Izostanak uobičajenih količina padalina u zimskim mjesecima, to je nešto što nam se događa iz tjedna u tjedan. Temperaturne razlike u tom kratkom roku protežu se čak od 10 do 20 Celzijevih stupnjeva.

Za čovjeka takav ekstrem ostavlja posljedice na zdravlje, pogotovo na ljude slabijeg imuniteta starije životne dobi. Poznato je da čovjek ima slične fiziološke i biološke potrebe, kao i ostatak živog svijeta. Konkretno, zanimaju nas biljke i kako će se one u takvim situacijama uspješno obraniti?!

Sve ovakve nepogode smo definirali kroz jedan zajednički nazivnik, a to je "stres". Odgovor na stres sve više posljednjih godina nalazimo u primjeni biostimulatora.

image
 

CROPIX

Pravilnom i pravovremenom primjenom biostimulatora smanjuje se negativan učinak brojnih stresnih uvjeta, kao što su abiotski (mraz, suša, niske i visoke temperature, nedostatak vlage) i biotski čimbenici (bolesti, štetnici), visoke energetske potrebe biljci u različitim fenofazama (ukorjenjivanje, vegetativni rast, cvjetanje, zametanje ploda...).

Što su biostimulatori?

Biostimulatori su sredstva na bazi aminokiselina, proteina, huminskih kiselina te također u sastavu imaju makro i mikroelemente koji biljci mogu u kritičnim trenucima dati značajan "poguranac" da uspješno prebrodi takve stresne trenutke. Pri tome biostimulatori nisu pesticidi, a također ni gnojiva, ali su u takvoj formi da ih biljka vrlo aktivno i brzo usvaja.

image
Ante Cizmic/CROPIX

Jedan od takvih biostimulatora koje vam Chromos Agro nudi u suradnji sa španjolskom tvrtkom Kimitec Group je Bombardier.

Bombardier je biostimulator radikularnog i folijarnog djelovanja koji pruža energiju biljci, djelujući kontaktno preko lisne površine, ali i preko korijena. Snaga i kvaliteta preparata je u specifičnom načinu proizvodnje, putem bakterijske fermentacije biljnih ostataka, čime se dobio vrlo širok i specifičan aminogram koji se može prilagoditi u gotovo svim razvojnim fazama biljke.

Aminogram je bogat glutaminskom kiselinom koja balansira, odnosno glavni je prekursor u stvaranju potrebnih aminokiselina biljci. S druge strane, bakterijska fermentacija pruža fitohormone biljnog podrijetla i sekundarne metabolite organizma (betaini, auksini, vitamini, proteini, enzimi itd.), kao i polisaharide koji promoviraju metaboličku aktivnost biljke.

Kako Bombardier djeluje?

Gdje sve možemo koristiti Bombardier?

BOMBARDIER se može primijeniti u jezgričavom i koštičavom voću, ratarskim usjevima, vinovoj lozi, agrumima, maslini i povrtlarskim kulturama u bilo kojoj fazi razvoja kod pojave stresa uzrokovanog biotskim i abiotskim čimbenicima, u dozi 2-3 l/ha. Ako se Bombardier primjenjuje navodnjavanjem, doza iznosi 5 l/ha.

Kada je vrijeme primjene Bombardiera?

Poslije svih stresnih situacija (visoke/niske temperature, mrazevi, tuče, poplave itd.)
​Ako želimo usjevu dodati nešto više, onda ga primijeniti unutar standardnih mjera njege usjeva

Chromos Agro d.o.o., Ante Grubišić, dipl. ing. agr., mob. 098 335 702, besplatni telefon 0800467467

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

 

 

04. srpanj 2024 09:56