StoryEditorOCM

upozorenje savjetodavne službePregledajte masline, svrdlaš je počeo raditi štetu! Evo kako ćete uočiti njegovu aktivnost

Piše Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
20. lipnja 2018. - 14:54

Pregledom maslinika na pojedinim lokalitetima u obalnom području Šibensko-kninske županije, primijećena su oštećenja ploda masline koje je prouzročio štetnik maslinin svrdlaš (Rhynchites cribripennis).

Preporuča se maslinarima da u narednom periodu sve do faze okoštavanja redovito – tjedno - obiđu svoje maslinike te izvrše pregled plodva radi utvrđivanja oštećenja od maslininog svrdlaša.

Oštećenja od svrdlaša mogu se uočiti na plodovima koji su djelomično ili potpuno pocrnili i vise u krošnji, a na njima se mogu uočiti crne točkice. Crne točkice mogu se uočiti i na zelenim plodovima, kao i na plodovima koji su počeli mijenjati boju prema žutoj–smeđoj ili su se počeli smežuravati.

Odrasla jedinka (imago) svrdlaša teže se uočava vizualnim pregledom pa se preporuča u jutranjim satima vršiti otresanje grana na bijelu podlogu. Napadu svrdlaša podložnije su sorte sitnijeg ploda i lokaliteti gdje se ovaj štetnik u većem intenzitetu javljao i proteklih godina.

Ukoliko je napad jak, veliki broj izbodenih plodova, za suzbijanje svrdlaša može se koristiti registrirani pripravak Rogor 40. Zaštitu provesti u ranim jutarnjim satima dok je štetnik još aktivan u krošnji. Pripravak koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu poropisno zbrinuti.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.
Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
Šibensko-kninska županija

17. travanj 2024 15:11