Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
KnjiževnostFESTIVAL

‘Feminizam je za sve‘: do četvrtka se predstavlja tridesetak autorica i promovira prošireno izdanje ‘Smrtnih grijeha feminizma‘ Slavenke Drakulić

Piše Jasenka Leskur Staničić
9. ožujka 2020. - 10:14
fraktura

Četverodnevni festival “Feminizam je za sve”, u organizaciji nakladničke kuće Fraktura, počeo je u nedjelju u “Uraniji” – prostoru kreacije u Zagrebu tribinom “Poezija je ženskog roda”.

Na programu je u ponedjeljak tribina “Feminizam za kućnu upotrebu”, u utorak “Forsiranje feminizma” i “Feminizam je za sve”, a posljednjeg dana, u srijedu, “Hrvatske kuje”.

U četiri dana festivala njegovi programi ponudit će uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na važnost feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo, kao i u borbi protiv ukidanja i ograničavanja ženskih, radničkih i prava manjina.

U sklopu festivala održat će se šest tribina: četiri tribine na kojima će sudjelovati više autorica i dvije tribine “Razotkrivanje”. Sudionice festivala bit će Sanja Baković, Rada Borić, Ana Brnardić, Anda Bukvić Pažin, Nadežda Čačinovič, Lada Čale Feldman, Slavenka Drakulić, Nataša Govedić, Barbara Gregov, Monika Herceg, Željka Horvat Čeč, Sonja Hranjec, Zsófia Lóránd, Neva Lukić, Danijela Lugarić Vukas, Sonja Manojlović, Suzana Matić, Lara Mitraković, Marija Ott Franolić, Romana Perečinec, Sibila Petlevski, Barbara Pleić Tomić, Mima Simić, Jelena Tešija, Jelena Veljača, Darija Žilić i druge.

Poticaj za održavanje festivala je i objavljivanje devet knjiga feminističkih autorica u izdanju Frakture: šest knjiga eseja urednica i autorica “Mufa” koje se bave različitim feminističkim pitanjima – Asja Bakić “Dođi, sjest ću ti na lice”, Maša Grdešić “Zamke pristojnosti”, Lea Horvat “Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu”, Barbara Pleić Tomić “Mama kuha ručak, tata čita novine”, Lana Pukanić “Tinejdžerke i drugi monstrumi” i Jasna Jasna Žmak “One stvari”, po jedna knjiga iz povijesti i teorije feminizma – Zsófia Lóránd “Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji” i Sara Ahmed “Kulturna politika emocija”.

Bit će predstavljeno i prošireno izdanje knjige začetnice feminizma na našim prostorima Slavenke Drakulić “Smrtni grijesi feminizma”. Za vizualni identitet svih devet naslova i festivala zaslužna je ilustratorica i grafička dizajnerica Hana Vrca.

Ulaz na festival je slobodan.•

#FEMINIZAM#SLAVENKA DRAKULIć#FRAKTURA

Izdvojeno