StoryEditorOCM
Otociradovi pod naponom

USKOK istražuje prijave za mutna posla na Hvaru, spominje se i splitska tvrtka, Barbarić... Sve su masno naplatili?

10. rujna 2023. - 22:11

Za sve što sam radio za HEP imam narudžbenice i ugovore, sve je u papirima, a to da sam od HEP-a dobio poslove vrijedne desetak milijuna kuna jednostavno nije istina.

Što se tiče objekta u uvali s kojim su me neki u Saboru povezivali, mogu samo reći da je netko nešto krivo shvatio jer ja nemam nikakve vile s apartmanima nego staru kuću od dida u kojoj se ne može skoro ni prespavati. A ta vila i apartmani su u drugoj uvali i to je od nekih ljudi, povratnika iz Novog Zelanda.

Tu ima dvadesetak objekata i to je projekt elektrifikacije koji je star nekih 35 do 40 godina, po natječaju je bila vrijednost, mislim, osam milijuna eura u što je uključeno i polaganje kabela i sve instalacije, a sve su dozvole za to dobivene i izdane – kazao nam je kratko u petak Metkior Ćurin, vlasnik građevinskog obrta "Fjord" s Hvara.

Nazvali smo ga za komentar medijskih napisa u kojima ga se povezuje s USKOK-ovom istragom koja je u tijeku, vezano za sumnje u razne nezakonitosti koje se povezuju s Franom Barbarićem, aktualnim predsjednikom Uprave HEP-a.

Imovinska korist

Naime, u jednoj od kaznenih prijava po kojima USKOK istražuje sumnje u moguća kaznena djela zlouporabe spominje se situacija u kojoj se Barbarić, zajedno s još nekoliko osoba iz HEP-ovih firmi, te, naposljetku, Metkiorom Ćurinom kao kooperantom dogovorio da će Ćurinu i jednoj splitskoj firmi pribaviti nepripadnu imovinsku korist, koji su na štetu HEP-a izveli radove iskopa kanala i polaganja 10 (20) kV kabela na relaciji Gdinj – Srhov Dolac u dužini od oko četiri kilometra, iako su se neke odgovorne osobe u "Elektrodalmaciji" pobunile protiv tog posla smatrajući da se radi o nepotrebnoj investiciji koja nije osigurana u proračunskim sredstvima Fonda za nove priključke, pri čemu je utrošeno sveukupno gotovo 265 i pol tisuća eura.

image

Čelnik uprave HEP-a Frane Barbarić

Željko Hajdinjak/Cropix

Nadalje, po toj prijavi, Ćurinov obrt je vršio iskope kanala nepropisnih dimenzija, a polaganje kabela trebala je obaviti jedna splitska firma.

No, umjesto njih, kabel su postavili djelatnici "Elektrodalmacije", točnije terenske jedinice Hvar, a radove za polaganje kabela je naplatila ta tvrtka u iznosu od oko 32 tisuće eura. Sve je to, po prijavi, napravljeno kako bi se do kuće u vlasništvu Metkiora Ćurina u Srhvom Dolcu ovim kabelom dovela električna energija.

– Ono što sam radio i naplatio sam, ne bojim se ničega jer sam čist i sve sam radio po pravilima. Ne znam zašto se mene u tu priču uvlači, odnosno znam odakle je sve to krenulo i s tom sam osobom imao korektne poslovne odnose. Neću ulaziti u to tko koga u HEP-u voli ili ne voli, ja s tim nemam nikakve veze – kazao nam je Ćurin. Dodao je i da ne želi ništa detaljnije komentirati dok se sve ne ispita i provjeri.

Kontaktirali smo i vlasnika splitske tvrtke koji nam je pojasnio da je iznos od 32 tisuće eura koji se spominje prevelik i da je netko "krivo informiran".

– Mi s njima imamo ugovor samo za ruke, odnosno za elektromontažne radove. Njihovi inženjeri slože robu i materijal za posao koji mi trebamo obaviti, moji radnici to preuzmu i obave polaganje kabela i dalje mi ne znamo niti je naš problem gdje to ide, za koga i tko se na to spaja.

Radovi pod naponom

image

Policija istražuje radove na kopanju kanala i polaganju kabela
 

S. P.
Moguće je da su stvarno u nekim od tih polaganja kabela sudjelovali i djelatnici HEP-a, ali to je možda za neke trafostanice koje su pod naponom i pod ključem i mi bez njih ne smijemo u njih ući. To što vi spominjete je stvarno beznačajna priča u cijelom tom poslu. I ne, nitko iz policije i USKOK-a nije bio kod nas u tvrtki – komentirao nam je vlasnik splitske tvrtke, čudeći se kako i zašto se njegova firma uvlači u cijelu priču.

– Uvidom u papire vidim da smo jedino u studenom 2012. godine radili na području TS Gdinj 5 i to smo naplatili pet tisuća kuna. Ova svota koja se spominje niti smo je mi naplatili niti smo to odradili niti je narudžbenica za takav posao do nas došla. Ne postoji niti jedan posao koji smo moji ljudi i ja napravili mimo zakona jer ja neću i ne želim tako raditi – kazao nam je vlasnik te poznate splitske firme.

Osim ovoga, istražitelji po jednoj od gore navedenih prijava istražuju i sumnje da je tijekom 2020. godine u uvali Vela Stiniva otkupljeno zemljište za izgradnju nove trafostanice te je pribavljena i građevinska dozvola za gradnju takve trafostanice, iako za gradnju iste nije bilo nikakvih ekonomskih ili tehničkih razloga.

Navodi se da je trafostanica izgrađena isključivo zbog toga što se u susjednoj uvali nalazi građevinski i stambeni objekt u Barbarićevu vlasništvu pa je novoizgrađena trafostanica trebala služiti isključivo da se pojačaju i povećaju elektroenergetski kapaciteti njegova stambenog objekta.

Istražuje se i je li protivno građevinskoj dozvoli promijenjena trasa priključnog kabela pa je umjesto 80 metara iskopa u makadamu iskopano 387 metara u asfaltnoj cesti što je, naravno, nekoliko puta skuplje. Na ovaj je način, po prijavi, HEP oštećen za najmanje 70 tisuća eura.

Trafostanica u Bogomolju

Nadalje, spominje se i situacija po kojoj je tijekom 2021. na otoku Hvaru na području Bogomolje kupljeno zemljište te je odlučeno da se tamo projektira i izgradi trafostanica 35/10 kV iako za to nije bilo opravdanih stvarnih razloga.

Zato je od vlasnika zemljišta otkupljena parcela veličine više od tri tisuće četvornih metara i to po cijeni od 38 eura po kvadratu, iako se ustvari radilo o šumskom zemljištu kojem je cijena maksimalno 5 eura/m2, a za gradnju trafostanice ne treba više od tisuću kvadrata. Sumnja se da je na ovaj način HEP oštećen za najmanje 114 tisuća eura.

Ni to nije sve. Kao jedan od krimena u prijavi po kojoj se provode izvidi navodi se i odluka da se izvedu radovi na polaganju 10(20) kV kabela Jelsa 1 – Jelsa 7 te su prilikom izvođenja radova prihvaćeni navodi iz građevinskih dnevnika Ćurinova obrta "Fjord" u kojima stoji da je širina kanala 55 cm, iako je stvarna širina iznosila 40 cm. Sve je to napravljeno da bi se povećala cijena investicije bez ikakvog razloga za više od 35 tisuća eura.

Naime, prijavitelj navodi da je prihvaćeno da je postojala potreba ugradnje tampona u kanal, iako se kabel polagao u već postojeći kanal koji je iskopao "Hvarski vodovod" i koji kanal je već sadržavao tzv. probrani materijal koji se mogao vratiti u iskop kanala. Po dopuni narudžbenice "Fjord" je, stoji dalje, naplatio polaganje kabela, koje su prema podacima iz radnih naloga u stvarnosti izveli monteri terenske jedinice Hvar.

Naravno, sve su ovo samo sumnje koje tek trebaju biti ili potvrđene ili demantirane u izvidima koje provode policijski istražitelji po nalogu, doznajemo, zagrebačkog USKOK-a.

Što se sve navodi u prijavama

•​ Iskopan kanal i položen kabel na relaciji Gdinj – Srhov Dolac u dužini od oko četiri kilometra iako je riječ o nepotrebnoj investiciji, pri čemu je utrošeno 265 i pol tisuća eura?

•​ Iskopi kanala bili su nepropisnih dimenzija, a polaganje kabela trebala je obaviti jedna splitska firma. No, umjesto njih, kabel su postavili djelatnici HEP-a, a radove je naplatila ta tvrtka u iznosu od oko 32 tisuće eura?

•​ U uvali Vela Stiniva otkupljeno zemljište za izgradnju nove trafostanice, iako za gradnju nije bilo nikakvih razloga. Osim što je time pojačan elektroenergetski kapacitet Barbarićeve kuće u susjednoj uvali?

•​ Umjesto 80 metara iskopa u makadamu iskopano 387 metara u asfaltnoj cesti što je, naravno, nekoliko puta skuplje. Na ovaj je način, po prijavi, HEP oštećen za najmanje 70 tisuća eura?

•​ Kod Bogomolje kupljeno zemljište za trafostanicu, iako za to nije bilo opravdanih razloga. Parcela je kupljena po cijeni od 38 eura po kvadratu iako je cijena maksimalno 5 eura?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:03