StoryEditor
OtociDALEKO OD EPIDEMIJE

Kapetan Ante Mrvica: Na Žirju san, najbliži čovik mi je udaljen kilometar. I ljudi moji, stojte doma, ne šetajte po dućanima, dobar je i stari kruv 

Piše Milena Budimir
29. ožujka 2020. - 17:45
Sve ovo što se zbiva treba shvatiti jako ozbiljno. Moram poručiti generaciji, sada smo u kategoriji rizičnih, da slušaju savjete i upute kriznoga stožera, da ostanu doma i ne izlaze bez potrebe – odmah će u glavu kapetan MrvicaHANZA MEDIA

Devetog dana prošlog rujna je Ljubica Vrdoljak, nekadašnja šefica Operativne službe “Čistoće i, bez lažne skromnosti, simbol te gradske firme otišla u mirovinu. Nije samo tuga zavladala u “Čistoći” već i među splitskim pripadnicima medija.

Ljubica Vrdoljak je u svakom trenutku imala točnu, provjerenu i pravu informaciju, a to je u našem poslu najbitnije. “Nazovi Ljubicu” smo morali zaboraviti, ali smo taj džoker ponovno izvukli sada – da čujemo je li koronavirus unio kakve promjene u njezin život.

– Sada se pokazuje koliko smo odgovorni prema sebi, prema svojima, prema susjedima! Treba brinuti o svima, treba slušati upute odgovornih i treba ostati doma – kaže nam.

Od kako je u mirovini povukla se, kaže, na “rezervni položaj” i Split zamijenila Čiovom.
– Možda bi to bilo zgodno i za naše sugrađane, ako mogu, da se samoizoliraju negdje gdje nema toliko izazivajućih aktivnosti kao u gradu – veli.

Svjesna je kako spada u rizičnu skupinu “65 plus”, pa se u skladu s tim i ponaša.
– Ako jednom tjedno trebam na tržnicu ili ribarnicu to obavim ujutro najranije, u dućan odlazim po potrebi, svako par dana, sve ostalo je stavljeno na čekanje – kaže nam.

Nije paničar, naglašava, samo je oprezna i pažljiva i odgovorna. I prema sebi i prema drugima.
–​ Perite ruke, pratite medije i ostanite doma – poručuje.

Baš kao i Ljubica Vrdoljak, i Ante Mrvica, kapetan, sveučilišni profesor, doktor znanosti i dugogodišnji koordinator za plovno područje Splita, friški je penzioner i novinarima jedan od omiljenih sugovornika. Uhvatili smo ga telefonski dok je bio na svome otoku Žirju, gdje se, kako nam je rekao “bavio poljoprivredom i bio udaljen od najbližeg čovjeka kilometar”.

– Sve ovo što se zbiva treba shvatiti jako ozbiljno. Moram poručiti generaciji, sada smo u kategoriji rizičnih, da slušaju savjete i upute kriznoga stožera, da ostanu doma i ne izlaze bez potrebe – odmah će u glavu kapetan Mrvica.
Dobro se informirao o koronavirusu i odlučio se na neku vrstu samoizolacije, premda za tim nije bilo stvarne potrebe.

–​ Triba mislit na sebe, na svoju familju! Može se dogodit da nenamjerno, naravno, preneseš virus drugome, a bez potribe. To se ne bi dogodilo da si osta doma – kaže nam.

– Može se i kruv star tri dana jest, nema potribe stvarat zalihe, nema potribe šetat se po kavama i dućanima, stojte doma, ljudi!
Nema, kaže, ni potribe za panikom, već samo i jedino za disciplinom.
– Treba biti ozbiljan i pažljiv, zbog sebe i drugih – poručuje.

– Ukoliko netko osjeti simptome treba odmah nazvati epidemiologe, ne triba vuć’ mačka za rep, niti živit pod staklenim zvonom, ali ostanite doma – ponavlja Mrvica. 

 

#ANTE MRVICA#LJUBICA VRDOLJAK#OSTAJEMDOMA#KORONAVIRUS

Izdvojeno

07. lipanj 2020 00:25