StoryEditor
Otoci‘tko prvi zauzme‘

Divlji zapad na Šolti: pojedinci uzurpirali javnu površinu kako bi mogli parkirati svoje automobile i izazvali bijes mještana

Piše Toni Paštar
30. lipnja 2020. - 16:03
Ovakvo ponašanje na parkiralištu nije primjereno današnjem Nečujmu i Šolti  Toni Paštar

Pojedini vlasnici nekretnina na Šolti u praksi nameću ponašanje poput onoga s Divljeg zapada. U pomanjkanju vlastitog zemljišta zauzimaju općinsko, po principu tko prije i tko više.

U općinskoj upravi Šolte odlučili su stati na kraj takvoj praksi. Evo priče: iznad apartmanskog naselja uz glavnu cestu kojom se stiže u Nečujam nalazi se parkiralište. Većina parkirnih mjesta označena je brojevima i, kao, rezervirana. Kako bi bili sigurni da će im "njihovo" parkirno mjesto biti slobodno od drugih vozila, brojni pojedinci samovlasno su postavili metalne "čuvare parkinga" s ključem, odnosno parkirne cestovne rampe. Igrom slučaja svjedočili smo takvom događaju.

Jedna mlada žena izišla je iz terenca i svisoka pogledala drugu ženu koja je upravo parkirala mali osobni automobil na slobodno parkirno mjesto do njezina vozila. Kada je vlasnica malog osobnog automobila napustila parkiralište s namjerom da se uskoro vrati, žena iz terenca sa svojom je ekipom donijela dvije parkirne cestovne rampe, rastegnuli su produžni električni kabel i uz pomoć bušilice i drugog alata instalirali svoje metalne čuvare dvaju parkirališnih mjesta. Sve je to s pristojne udaljenosti gledao jedan stariji gospodin, koji se poslije predstavio kao Zagrepčanin, i upitao kako se uopće dolazi do prava na parkirališno mjesto i njegovu rezervaciju uz pomoć cestovne rampe.

Od ekipe koja je postavljala "metalne čuvare" za "svoja" parkirna mjesta dobio je odgovor da se radi po principu tko prvi zauzme. Vidjelo se da je Zagrepčanin ostao začuđen odgovorom. Nešto je sebi promrsio u bradu. Vjerojatno su se nekada tako ponašali na Divljem zapadu, što nikako ne bi bilo primjereno danas na Šolti i u Nečujmu.

Informacija o samovlasnom zauzimanju i rezerviranju parkirališnih mjesta došla je i do općinskog komunalnog redara Sandra Sinovčića, koji je ostao zatečen te je obećao u najkraćem roku, za dan-dva, sve ispitati jer mu se, kaže, čini da se barem dio toga parkirališta nalazi na zemljišnoj parceli koja je vlasništvo Općine Šolta.

Sinovčić je sve ispitao i izvijestio Željka Zlendića, zamjenika općinskog načelnika, koji je odgovorio na upit zainteresiranih da plate najamninu za korištenje parkirališta na parceli koja pripada Općini.

– Prije nego što bude postojala takva mogućnost, naše Općinsko vijeće mora donijeti odgovarajuće odluke, a to je procedura i prethodi joj izrada potrebnih dokumenata. Dok to ne reguliramo, taj dio našega zemljišta, koje je u naravi javnoprometna površina, mora biti dostupan svima pod jednakim uvjetima, a to znači bez ikakvih metalnih cestovnih rampi s ključevima. Pozivamo one koji su postavili te rampe da ih uklone, a ako to ne učine sami, to ćemo obaviti mi, i to uz asistenciju policije, s kojom smo već razgovarali o tome – kaže šoltanski donačelnik Zlendić, dodajući da zakoni Divljeg zapada na ovovremenoj Šolti ne prolaze.

#NEČUJAM#ŠOLTA#NELEGALNI PARKING

Izdvojeno

02. srpanj 2020 16:04