StoryEditorOCM
Obalaprošao je kalvariju

Đuro je ratni heroj, ljudina nesalomljiva duha. Danas poručuje: Ne šaljite svoju djecu u rat, i političari imaju sinove

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
21. travnja 2024. - 16:30

Susret s Đurom Kovačevićem neće vas ostaviti ravnodušnim. Čovjek je to koji je doslovno dao sebe za Domovinu. U ratu je uvijek bio na prvoj crti bojišnice.

Nakon teškog ranjavanja, ne jednog, nego dva, jedva je ostao živ. Prema medicinskim prognozama, pravo je čudo da je doživio 54 godine jer su posljedice vrlo ozbiljne. No, njegov veseli duh - koji dijeli sa suprugom Majom - nosi ga iz dana u dan i sve njegove fizičke i duhovne boli stavlja u drugi plan.

Popričali smo o njegovu životu nakon umirovljenja s jedva 25 godina, kad je budućnost bila tek pred njim, a na neki način već za njim. Nije mogao raditi, pa je život veterana i 90-postotnog vojnog invalida ispunio drugim smislovima.

Više od trideset godina ga zdravstvene tegobe podsjećaju na ratne dane, ali Đuro nije od onih koji žive u prošlosti. Ovaj ratni heroj puno se druži, čita dobre knjige i gleda optimistično na život, koji 22 godine dijeli u sretnom braku sa svojom Majom. Bez nje, svog brata Vedrana, majke i punice te bliskih prijatelja teško bi ostao uspravan jer su tegobe koje Đuro nosi nepojmljive zdravom čovjeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 16:30