StoryEditorOCM
Svijetnicola sturgeon

Škotska premijerka nastavlja s planovima za referendum o neovisnosti, a u britanskom premijeru našla je snažnog protivnika: ‘Koče razvoj naše države‘

Piše Hina
14. lipnja 2022. - 16:29
Scotland's First Minister Nicola Sturgeon speaks at a news conference on a proposed second referendum on Scottish independence at Bute House in Edinburgh, Scotland, on June 14, 2022. (Photo by RUSSELL CHEYNE/POOL/AFP)Russell Cheyne/Afp

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u utorak je izjavila da je spremna uskoro iznijeti više pojedinosti o tomu na koji bi način škotski parlament mogao nastaviti s provedbom novoga referenduma o neovisnosti bez suglasnosti britanske vlade.

Britanski premijer Boris Johnson i njegova Konzervativna stranka, koja je u Škotskoj oporbena, snažno se protive referendumu te tvrde da je to pitanje riješeno 2014. kada su Škoti glasali protiv neovisnosti s 55 posto prema 45 posto glasova.

No stranke koje se zalažu za neovisnost osvojile su većinu u škotskome parlamentu na izborima održanim prošle godine, što, po mišljenju premijerke znači da su joj dale "neosporan demokratski mandat" za nastavak provedbe planova o drugome referendumu.

Sturgeon je čelnica Škotske nacionalne stranke ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 23:42