StoryEditor
Svijetprogon slobode

Partiji se žuri, slažu se kockice ‘preuzimanja‘: Hong Kong je na dobrom putu da ga Kina ubrzo ‘proguta‘

Piše Tihomir Rajčić
14. kolovoza 2020. - 10:10
AFP

Iako autor ovih redaka neizmjerno cijeni liberalno-demokratsko nasljeđe britanskog parlamentarizma, odmah na početku treba reći da je Hong Kong ipak proizvod kolonijalnoga grabeža. Naime, tijekom 19. stoljeća europske velike sile, pod raznim izgovorima, zaposjele su velike dijelove Afrike i Azije.

Primjer toga je današnji Hong Kong koji je bio mala luka kroz koju su britanski trgovci krijumčarili opijum u Kinu. Kada su kineske vlasti taj opijum zaplijenile, došlo je do vojnog sukoba nakon kojeg je Hong Kong postao britanska krunska kolonija.

Ovaj obrazac "grabljenja" Kine nastavio se i dalje pa je do sredine prošlog stoljeća pacifička obala Kine bila u rukama europskih velesila.

Kada su prije sedam desetljeća kineski komunisti osvojili vlast, sve ugrabljeno su vratili u kineske ruke, osim Hong Konga i Tajvana koji je postao posebna država antikomunističkih Kineza.

Hong Kong je Kina dobila 1997. na osnovi međunarodnog ugovora s Velikom Britanijom, preuzevši obvezu da će liberalno-demokratsku autonomiju toga grada poštovati barem do polovice 21. stoljeća.

No u situaciji kada je Kina postala globalna velesila, kineski vođa Xi Jinping odlučio je da više ne može tolerirati demokraciju u moru kineskog totalitarizma. Tu odluku, kako sada stoje stvari, teško da išta može promijeniti.

image
AFP

Iako je čak i Europa, koja je do sada šutljivo trgovala s Kinom, podigla svoj glas u obranu Hong Konga, iako je američki predsjednik Donald Trump nametnuo sankcije gotovo čitavom kineskom vrhu te se probudio čak i NATO, Hong Kong je po svemu sudeći izgubljen.

Jer teško da će Europa i Amerika nešto konkretnije napraviti protiv sve otvorenijeg kineskog progona slobode u Hong Kongu.

Jedinu nadu nudi poznati britansko-američki povjesničar i politički analitičar Niall Ferguson s prestižnog američkog Sveučilišta Stanford.

Prema njegovim riječima, kineski vojni i politički vrh svjestan je da "gušenje" Hong Konga predstavlja ugrozu pažljivo građenog međunarodnog ugleda Kine.

Osim toga, daleko od očiju javnosti, u vrhu KP Kine se stalno vodi borba za vlast koja, smatra Ferguson, može utjecati i na položaj Hong Konga. Posebno ako se pokaže da vlast velikog vođe Xi Jinpinga nije čvrsta kako izgleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 13:12