StoryEditor
Svijetrazličiti pristupi

Dok zapadna društva uvode sve represivnije mjere, ove se države protiv koronavirusa bore ledom, votkom, saunom i narodnom medicinom

Piše A. J.
31. ožujka 2020. - 10:40
Aleksandar Lukašenko (lijevo) i američki državni tajnik Mike PompeoAFP

Dok mnoge zemlje zatvaraju svoje granice, uvode stroge mjere i zabranjuju socijalni kontakt, postoje i oni koji pandemiji pristupaju na opušteniji način.

Jedan od takvih je predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko, koji je inače poznat po represivnom načinu vođenja države. Kako piše CNN, Lukašenko je poručio građanima da su najbolji lijek za koronavirus hokej, votka i sauna, a i sam je prije koji dan navukao opremu i zaigrao hokej.

- Bolje je umrijeti stojećki nego živjeti na koljenima. Ovo je hladnjak, ovo je zdravo, nema ništa bolje od sporta, pogotovo na ledu koji je pravi antiviralni lijek, izjavio je Lukašenko koji je također poručio građanima da piju votku kako bi "otrovali virus".

- Kada izađete iz saune nemojte samo oprati ruke, "trgnite" i jednu čašicu votke. Ja ju osobno ne pijem i ne zagovaram njeno ispijanje, ali u redu sam trenutno s tim. Barem do 9. svibnja i Dana pobjede (praznik kojim se slavi kapitulacije njemačke vojske 1945.), rekao je bjeloruski predsjednik.

image
Lukašenko u hokejaškoj opremi
Arhiva/AFP

Svi restorani, kafići i parkovi u Bjelorusiji ostali su otvoreni, dok je nogometna liga jedina u Europi koja se trenutno igra, i to s gledateljima. Najzanimljivije od svega je to što je, za razliku od većine ostalih natjecanja koja su prekinuta u već poodmakloj fazi, bjeloruska liga tek započela nakon što je većina prvenstava zaustavljeno.

Dakle, zabrana grupiranja, izbjegavanje socijalnog kontakta i ostale preventivne mjere koje se provode u većini svjetskih zemalja nisu recept za uspjeh ako se pita Lukašenka. Trebali biste malo na led, zatim u saunu, a onda popiti koju čašicu votke i pravac stadion.

Prema informacijama koje su puštene u javnost, u takvom načinu funkcioniranja društva nema ništa sporno, jer su u Bjelorusiji do sada zaražene samo 94 osobe, dok nijedna nije umrla. Iako, određeni pojedinci upozoravaju da bi stvarni broj mogao biti puno veći te da se puštanjem lažnih informacija u javnost Lukašenko priprema za nadolazeće predsjedničke izbore.

Malo istočnije, dvojica predsjednika također su pomalo neozbiljno shvatili opasnost od koronavirusa.

Emomali Rahmon, predsjednik Tadžikistana, nastavio je sa svojim javnim nastupima pa je tako "Osnivač mira i nacionalnog jedinstva i vođa nacije", kako ga naziva vladin medij, posjetio gradove koji sudjeluju u nacionalnom projektu uljepšavanja i dijelio darove siročadi.

Također je prisustvovao i u slavlju Nowruza (perzijske Nove godine) na stadionu u gradu Khujandu na kojem se okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Ipak, Rahmon nije shvatio virus olako kao i Lukašenko. Tadžikistan je ukinuo međunarodne letove već 19. ožujka, što je zadalo jak udarac tamošnjem gospodarstvu koje uvelike ovisi o stranoj radnoj snazi, a u toj centralnoazijskoj državi za sada nema nijedan službeno zabilježen slučaj zaraze koronavirusom.

image
Emomali Rahmon za vrijeme parlamentarnih izbora u Tadžikistanu
AFP

No za razliku od dvojice navedenih, turkmenistanski predsjednik je doslovno uzeo stvari u svoje ruke i dao svoj doprinos borbi protiv zaraznih bolesti u vidu knjige o narodnoj medicini koja je obavezno štivo za sve državne zaposlenike. Nije bez razloga noistelj titule Arkadaga, što u prijevodu znači "zaštitnik".

Gurbanguly Berdymukhamedov odavno promiče narodnu medicinu, a u njegovoj knjizi "Ljekovite biljke Turkmenistana" obuhvaćene su sve metode liječenja koje su koristile starije generacije. Na sastanku kabineta održanom sredinom ožujka nije bilo puno govora o "klasičnim" metodama brobe protiv koronavirusa, ali je zato vođena duga rasprava o ljekovitim svojstvima sirijske rutvice u borbi protiv zaraznih bolesti.

Berdymukhamedov nije prestao sa svojom najvećom strasti - jahanju, pa je tako državna medijska agencija u nedjelju izvijestila da je predsjednik proveo dan u Akhal-Teke konjičkom kompleksu u kojem je započeo i rad na svojoj novoj knjizi.

Napomenimo za kraj da se Tadžikistan i Turkmenistan nalaze u najgorih 11 država na svijetu kada su u pitanju politička prava i građanske slobode stanovnika prema istraživanju američke nevladine organizacije Freedom House, a Turkmenistan je po njihovoj procjeni prošle godine bio pozicioniran lošije čak i od Sjeverne Koreje.

#ALEKSANDAR LUKAŠENKO#EMOMALI RAHMON#GURBANGULY BERDYMUKHAMEDOV#KORONAVIRUS

Izdvojeno

24. svibanj 2020 20:14