StoryEditorOCM
Svijetrazorni terorizam

Dogodio se najopasniji trenutak na Bliskom istoku: teroristički napad u Iranu mogao bi dovesti do širenja sukoba

Piše Željko Trkanjec/ JL
3. siječnja 2024. - 16:11
Iranske službe za hitne slučajeve na mjestu dviju eksplozija u blizini džamije Saheb al-Zaman u južnom iranskom gradu Kermanu, najopasnijem događaju na Bliskom istoku-/Afp

Teroristički napad na okupljene Irance koji su obilježavali četvrtu godišnjicu ubojstva bivšeg čelnika snaga Quds Revolucionarne garde Qassema Soleimanija dosad je najopasniji trenutak kad je riječ o mogućem širenju sukoba Izraela i Hamasa na širu regiju.

Odabran je cilj snažne simbolike, general koji je uspostavio sustav iranskih posrednih snaga u regiji koje danas nazivaju ‘osovinom otpora‘, od Hamasa preko Hezbollaha u Libanonu do Huta u Jemenu. General kojeg su ubili Amerikanci zračnim napadom.

Teroristički je udar uslijedio dan nakon likvidacije visoko rangiranog Hamasovog dužnosnika u Libanonu, a sve nekoliko dana nakon što je izraelski ministar obrane rekao da je zemlja pod napadom sa sedam strana, a da odgovara na šest frontova. Izrael je proteklih više od deset godina izveo niz ciljanih likvidacija u Iranu, metom su bili nuklearni znanstvenici, ali i političari koji su vodili nuklearni program. Zbog toga bi Teheran mogao odgovornost za napad prebaciti na Izrael, piše Jutarnji list.

U korist Izraelu ide informacija o izvedbi napada koja je karakteristična za terorističke napade skupina koje se lažno pozivaju na islam, sunitskih prije svega, primjerice Al-Qaida. Prva eksplozija izazove kaos nakon čega slijedi bijeg, a tada odjekne druga eksplozija. Ali, ako niti jedna teroristička organizacija ne preuzme odgovornost, Teheran će morati naći krivca.

U Iranu postoje organizacije koje se protive šijitskoj teokratskoj vlasti, Al-Qaida je izvela jednom napad na grob ajatolaha Homeinija, lidera Islamske revolucije. Ojačala je, ali na prostoru Sahela nije sigurno ima li snage za ovakav udar iako je jasno da su okolnosti idealne, izazvati kaos, uvući Iran u širi sukob tijekom kojeg bi slobodnije djelovala i u regiji.

Razvoj situacije ovisit će o smirenosti Teherana, tajnoj diplomaciji te suzdržanosti Izraela kad je riječ o djelovanju izvan granica.

image

Razvoj situacije ovisit će o smirenosti Teherana te o tajnoj diplomaciji i suzdržanosti Izraela (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 21:57