StoryEditor
SvijetEdward Snowden

A građanska prava? Najpoznatiji svjetski zviždač upozorio da bi pandemija vladama mogla dati još veće moći u prikupljanju osobnih podataka

Piše Marina Karlović Sabolić
30. ožujka 2020. - 17:41
Frederick Florin/AFP

Vlasti već znaju što gledate na internetu. Gdje se krećete dok sa sobom nosite mobitel. Nakon što je izbila pandemija koronavirusa, znaju i koliki vam je tlak ili koji broj otkucaja srca imate.

Što će se dogoditi ako spoje te podatke i na njih primjene umjetnu inteligeniciju, zapitao je u ponedjeljak najpoznatiji svjetski zviždač Edward Snowden, bivši zaposlenik CIA-e i Nacionalne službe sigurnosti koji je 2013. otkrio kako tajne službe nadziru građane.

Snowden, koji se nalazi u Rusiji, početkom je tjedna putem videokonferencije dao intervju tijekom Dokumentarnog filmskog festivala u Kopenhagenu. I upozorio da bi COVID-19 pandemija vladama mogla dati još veće moći u prikupljanju podataka. Moći koje bi teoretski mogle ostati i dugo nakon što zaraza prođe. I koje bi izravno utjecale na građanska prava.

Pritom je naveo jedan slikoviti primjer. Vlasti mogu zatražiti od fitness gadgeta podatke o broju otkucaja srca ili krvnom tlaku. Kada pošast koronavirusa prođe, oni će i dalje imate te podatke.

- Oni će i poslije pet godina  imati te podatke, i onda će početi tražiti nove informacije – upozorava Snowden u intervjuu koji je prenio Business Insider.

#EDWARD SNOWDEN#ZVIŽDAČ#KORONAVIRUS#OSOBNI PODACI#GRAĐANSKA PRAVA

Izdvojeno

31. svibanj 2020 22:28