StoryEditor
Regijapotvrdio ravnatelj

Umro prvozaraženi pacijent u Mostaru, zatajio je da je bio u Italiji. Zaraza potvrđena i kod preminulog muškarca iz Gornjeg Vakufa

Piše PSD, Hina
30. ožujka 2020. - 12:45
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Muškarac koji je bio prvooboljeli u Mostaru i čitavoj Hercegovini preminuo je u bolnici od koronavirusa, potvrdio je ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Ante Kvesić.

Posljednjih dana bio je na respiratoru i njegovo stanje od posljedica obostrane upale pluća bivalo je sve teže i teže.

Njegov slučaj izazvao je dosta kontroverzi u javnosti, jer je po prvim simptomima primljen na Plućno, kamo ga je smjestio šef odjela, inače bliski prijatelj.

Kasnije su ga šetali i kroz druge odjele, a direktor bolnice Ante Kvesić branio se već čuvenim riječima 'umjesto sprida uša nam je zada'.

Preminuli 53-godišnjak po povratku iz Italije dobio temperaturu i respiratorne tegobe, ali je po prijamu u bolnicu negirao da je bio u zaraženim područjima.

Zarazio je suprugu, svoju zapolenicu i njezino tek rođeno dijete, što je bio prvi slučaj oboljele bebe u susjednoj državi.

Preminuo i muškarac iz Gornjeg Vakufa

Broj umrlih u Bosni i Hercegovini čija se smrt može povezati s koronavirusom povećan je u ponedjeljak na osam, nakon što je tijekom dana potvrđeno kako je to bio slučaj kod još dvojice preminulih.

U bolnici u Mostaru umro je muškarac koji je bio prva osoba kod koje je u tom gradu potvrđen virus SASR-CoV-2 i koji je pritom uskratio informacije kako je bio u Italiji pa je zarazu proširio na djelatnike bolnice.

Zaraza koronavirusom potvrđena je testiranjem i kod drugog preminulog muškarca iz Gornjeg Vakufa.

"Nije imao epidemiološki potvrđenu sliku, nije bio u samoizolaciji niti je imao kontakte s nekim tko je zaražen koronavirusom", kazao je ravnatelj Zavoza za javno zdravstvo županije Središnja Bosna Sead Karakaš opisujući okolnosti pod kojima je preminuo 66-godišnjak.

Dodao je kako se sada poduzimaju mjere ne bi li se utvrdilo tko je bio "nulti pacijent" u Gornjem Vakufu, gradiću u kojemu do sada nije bilo zaraze.

U cijeloj BiH do ponedjeljka su potvrđena 354 slučaja zaraze koronavirusom, a više od 50 tisuća osoba je pod pojačanim nadzorom zbog sumnje da bi mogli biti prenositelji virusa.

I dalje je na snazi policijski sat koji podrazumijeva potpunu zabranu kretanja od 20 sati navečer do 5 sati ujutro, a od ponedjeljak je za putnički promet zatvorena i sarajevska zračna luka.

Narodna skupština Republike Srpske u subotu je proglasila izvanredno stanje, no ta odluka još nije stupila na snagu jer ju nije potvrdilo entitetsko Vijeće naroda, tijelo koje je supstitut za gornji dom parlamenta.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda odlučio je pozvati se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa tražeći jamstva da izvanredno stanje neće biti krinka pod kojom će se onemogućiti fizička komunikacija između dva entiteta, uključujući kretanje ljudi.

O tome kada može stupiti na snagu izvanredno stanje u RS stoga će odlučivati entitetski Ustavni sud, čiji se pravorijek očekuje za desetak dana.

Krizni stožer Federacije BiH, u kojoj je na snazi stanje prirodne ili druge nesreće, naložio je od ponedjeljka obvezu nošenja zaštitnih maski za sve osobe koje napuštaju svoje domove i kreću se na otvorenome.

#KORONAVIRUS#MOSTAR

Izdvojeno

26. svibanj 2020 11:55