StoryEditorOCM
RegijaNova privođenja

Policija BiH u akcijama ‘Piramida‘ i ‘Trokut‘ privela desetke osumnjičenih, u pitanju su privredni kriminal i migranti

Piše vijesti sd
24. travnja 2024. - 10:12
U akciji ‘Piramida‘ policija je pronašla 14 osoba koje se sumnjiči za krijumčarenje migranata, a u Sarajevu slobode je lišila pet osoba (ilustracija)Željko Puhovski/Cropix

Nakon što su prije dva dana Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) priveli nekoliko osoba povezanih s narko kartelom Edina Gačanina Tita, među kojima je i zapovjednik specijalne policije i poznati poduzetnik, danas su započele dvije nove policijske akcije.

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su jutros operativnu akciju kodnog naziva "Piramida", čiji je cilj sprječavanje organiziranog krijumčarenja migranata.

Pretresi se vrše na više lokacija na području Unsko-sanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši.

Do sada je pronađeno 14 osoba koje se sumnjiče da su počinili kazneno djelo "Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata", a koji su bili dio međunarodne organizirane kriminalne grupe i koji su, u posljednjih šest mjeseci, preko teritorija BiH pokušali prokrijumčariti ili su prokrijumčarili blizu 600 osoba, među kojima je više od 100 maloljetnika, piše Klix.ba.

image

Policija Bosne i Hercegovine ovih dana ima pune lisice posla (ilustracija)

Afp

Prema preliminarnim podacima, ta međunarodna organizirana kriminalna grupa, u proteklih šest mjeseci ostvarila je novčanu korist veću od šest milijuna konvertibilnih maraka, odnosno tri milijuna eura.

‘trokut‘ privrednog kriminala

U akciji sudjeluje preko 150 policijskih službenika. Iz Granične policije BiH navode da je su u toku prva tri mjeseca ove godine nadležnim tužilaštvima podnijeli 83 službena izvještaja protiv 177 osoba.

U isto vrijeme, jutros su ppripadnici kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo počeli operativnu akciju kodnog naziva "Trokut".

Do ovog trenutka slobode je lišeno pet osoba: Dž. R., rođena 1978. godine, M. O., rođen 1976. godine, E. Z., rođen 1974. godine i M. Č., rođen 1967. godine, J. R., rođen 1977. godine – svi iz Sarajeva.

"Nastavljaju se pretresi stambenih i poslovnih objekata na više lokacija na području općina Centar, Novi Grad i Ilidža u cilju dokumentiranja kaznenih djela iz oblasti privrednog kriminala, koja su počinjena na štetu više fizičkih i pravnih lica", navedeno je iz Uprave policije MUP-a KS, prenosi Klix.ba.

Akcije su u tijeku pa je realno očekivati da broj uhićenih neće ostati samo na tome i da će se pojaviti više pojedinosti o inkriminacijama koje se uhićenima stavljaju na teret.

image

Prema preliminarnim policijskim podacima, međunarodna organizirana kriminalna grupa, u proteklih šest mjeseci ostvarila je novčanu korist veću od tri milijuna eura (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 01:33