StoryEditor
Regijanemir u regiji

Otkriveno 12 zaraženih od koronavirusa u Hercegovini, u Srbiji do sada preminulo 13 osoba

Piše Hina
29. ožujka 2020. - 17:05
AFP/Sasa Djordjevic

Još 12 osoba zaraženih koronavirusom potvrđeno je u posljednja 24 sata na području dviju hercegovačkih županija čime je ukupan broj oboljelih premašio brojku 60.

Kako je priopćeno iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u protekla 24 sata na koronavirus je testirano 35 osoba, od čega je 12 bilo pozitivnih.

Novih pet slučajeva zaraze potvrđeno je u Čitluku, u Konjicu četiri, Mostaru dva te u Posušju prvi slučaj oboljele osobe od COVID-19.

- Općinski i županijski sanitarni inspektori u protekla 24 sata izdali su 11 rješenja o izolaciji i samoizolaciji, a ukupno su, do sada, izdana 1443 rješenja - navodi se u priopćenju.

U Županiji zapadnohercegovačkoj u protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjera samoizolacije niti kršenje mjera kretanja izrečenih starijim osoba od 65 i mlađima od 18 godina. Izrečene su dvije kazne za kršenje policijskog sata koji je sada na snazi od 19 sati do 5 sati ujutro. 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ŽZH trenutno je u samoizolaciji 1.010 osoba, 43 osobe su ušle u samoizolaciju, a 3 osobe su izašle.

Uz banjolučku regiju Hercegovina je drugo najveće područje zaraze koronavirusom. Trenutačno je otkrivena 61 osoba pozitivna na koronavirus što predstavlja polovicu ukupnog broja zaraženih u entitetu Federaciji BiH.

U Srbiji je preminulo dosad 13 pacijenata koji se mogu dovesti u vezu s COVID-om 19, testirano je 2.462, a do 15 sati potvrđen je 741 slučaj novog koronavirusa, priopćio je u nedjelju zdravstveni krizni stožer vlade Srbije.

Od subote u 15 sati testirano je 376 osoba od kojih je u njih 82 test bio pozitivan, zabilježena su tri nova smrtna ishoda, a na respiratorima je sada ukupno 55 pacijenata s teškom kliničkom slikom, rečeno je.

Sada je najvažnije otkriti i izolirati prenositelja zaraze, poručio je epidemiolog dr. Predrag Kon, ističući da stručnjaci sada moraju "loviti onog tko je zarazan" kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti.

To je, prema ocjeni dr. Kona, srž proširenja testiranja na veći broj građana "što ne znači da se trebaju testirati svi koji to žele, već dio populacije koji je prepoznat da potencijalno može biti prenositelj virusa".

Sruka daje vlastima carte blanche (odriješene ruke) za donošenje bilo koje odluke kojom će se smanjiti socijalni kontakti, uključujući ograničenje šetnje kućnih ljubimaca i policijski sat od 0-24, rekao je danas novinarima dr. Kon.

Srbija sad ulazi "u dan kada su u drugim žarišnim zemljama nakon pojave epidemije naglo rasli brojevi oboljelih, a potom i broj preminulih", rekao je.

Srbija od pojave koronavirusa bilježi uzlaznu stopu otkrivenih slučajeva COVID-a 19 i broja zaraženih.

Takozvani nulti pacijent, prvi u kojeg je 6. ožujka u Srbiji službeno registrirani slučaj koronavirusa, otpušten je kao izliječen, a dosad su testirane ukupno 2.462 osobe.

Broj oboljelih izravan je rezultat koliko smo dozvolili da se virus širi. Sadašnji broj oboljelih pokazuje kakve smo mjere primijenili prije pet do sedam dana, a kako se danas ponašamo u odnosu prema preporučenim preventivnim mjerama i zaštiti vidjet ćemo idućih dana, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.

U privremenu bolnicu za smještaj pacijenta s lakšom kliničkom slikom, koju je Vojska Srbije podignula i opremila u dvoranama Beogradskog sajma, danas je primljeno prvih 10 pacijenta, koje su dovezla ambulantna vozila u pratnji policije, objavili su beogradski mediji.

Od uvođenja izvanrednog stanja i policijskog sata u Srbiji, koji je radnim danima na snazi od 17 do pet sati, a vikendom od 15 do pet ujutro, dosad je podneseno 678 kaznenih prijava protiv osoba koje su prekršile rješenja o mjerama samoizolacije, a 1.253 osobe procesuirane su zbog nepoštovanja policijskog sata, priopćila je policija. 

#KORONAVIRUS

Izdvojeno

03. lipanj 2020 14:18