StoryEditor
Politikakomentar

Svi bi koalirali, pardon, ‘projektno surađivali‘, a da im to ne uđe u biografiju: Vrijeme je da izborni pobjednici shvate da je kampanja gotova i da se valja uhvatiti posla

Piše Hrvoje Prnjak
23. lipnja 2021. - 20:42

Kao što smo tijekom kampanje svako malo slušali o "transparentnim politikama" i "političarima aktivistima", tako nakon izbora učestalo slušamo o "projektnoj suradnji".

Ovo prvo se naglašavalo s ciljem najave drukčijih politika, ovo drugo sa svrhom diskreditiranja političkih protivnika, najčešće izazivača u nekoj sredini (pa tako skoro nitko više nije govorio o demagozima ili populistima), dok se "projektna suradnja" ustalila kao sinonim za političko koaliranje, s tim da nitko ne želi da se to baš tako zove.

"Koalicija" je postala riječ koju se izbjegava, nešto kao pogrdan izraz, iako ne znači ništa drugo nego dogovaranje privremenog saveza ili partnerstva između dvoje ili više ljudi, frakcija, političkih stranaka ili aktera, institucija, kako bi se ostvario neki zajednički cilj.

Naime, mnoge su oporbene opcije svoj imidž i vidljivost tijekom kampanje gradile upravo na parolama poput "Dolje politička trgovina!", "Nećemo s nikim u koalicije", "Ne zanimaju nas fotelje", "Nikad nećemo iznevjeriti birače"; želeći i time deklarirati svoju posebnost i "novost" na političkom "tržištu". Makar, pritom treba primijetiti da je po mnogima najznačajniji rezultat ovih lokalnih izbora ostvarila upravo jedna koalicija – ona zeleno-lijeva u Zagrebu... Možemo! i Tomislav Tomašević su zbog uvjerljivih rezultat ustvari apsolutni bit ovih lokalnih izbora.

Jasno, postizborne koalicije su još otprije manje popularne od predizbornih. Prije svega zato što za njih birači nisu mogli znati u trenutku kad su nekoga zaokružili na listiću, makar svi dobro znamo da aktualni izborni i politički sustav zapravo stimuliraju i predizborno i postizborno koaliranje, i tu se nitko nema pravo praviti blesav.

Uostalom, rezultati su neumoljivi: politička realnost nakon lokalnih izbora traži nešto više pragmatike, a manje parolaštva. Mnogo bi jedinica lokalne samouprave moralo na ponovne izbore da nije postizbornog koaliranja, pardon, "projektne suradnje".

image
Bojan Ivošević kao zvijezda
Tom Dubravec/Cropix

O njoj ovih dana intenzivno razgovaraju i relativni pobjednici izbora u Splitu, i upravo je razrada svih detalja tako ustrojene suradnje razlog zašto Vijeće još nije konstituirano.

Indikativno je da je o "projektnoj suradnji" još prije lokalnih izbora govorio Silvano Hrelja, bilo je to sredinom travnja, komentirajući tada tek spekulacije o mogućoj podršci "njegovog" HSU-a Vladi Andreja Plenkovića.

Hrelja, koji je u Sabor dospio s liste SDP-a, tada je na tu temu kazao: "Postoji način projektne suradnje, mogu surađivati u rješavanju određenih problema umirovljenika jer mi je to kao zastupniku zadatak, ali nema nikakve koalicijske suradnje, ostajem s onima s kojima sam dobio mandat. S SDP-om".

Kao što je poznato, Hrelja je prošlog tjedna podržao Vladin rebalans. Da, bio je to isti onaj Hrelja koji je krajem 2018. pristupanje HSU-a Amsterdamskoj koaliciji obrazlagao rekavši da to čine zato jer su oni "jedina oporba HDZ-u"...

Bit će zato zanimljivo pratiti i u kojem smjeru će se razvijati "projektne suradnje" na nižim razinama...

Ovih smo dana čuli odrješiti ton čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji je – komentirajući postizbornu pat situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji - poručio kako ne želi koalirati niti sa Željkom Kerumom (HGS) niti sa Rankom Ostojićem (SDP). Ali mu je očito promaknulo da je vijećnik s liste Domovinskog pokreta dio novoformirane većine u Gradskom vijeću Solina, koja je izabrala novog predsjednika Vijeća, a u kojoj, gle vraga, participira i SDP... Isti onaj SDP iz Škorine glasovite rečenice "U našu koaliciju su dobrodošli svi kojima je dosta HDZ-a i SDP-a"...

image
Miroslav Škoro
Darko Tomas/Cropix

Slobodna je pisala i o suradnji SDP-a i HDZ-a u Komiži na Visu. Naime, HDZ-ov vijećnik digao je ruku za izbor čelnika Gradskog vijeća s liste SDP-HNS, koja je po broju vijećnika izjednačena s lokalnom nezavisnom listom.

Gradonačelnica Tonka Ivčević je odlučno demantirala stvaranje bilo kakve koalicije i pragmatičnu suradnju objasnila ovako:

– Držim da je vijećniku HDZ-a stalo da se održi kontinuitet zacrtanih i započetih programa i projekata, jer u malim gradovima i mjestima danas je svima jasno da su prioritet komunalni i infrastrukturni problemi, a ne ideologije i politička neslaganja. Imamo puno posla!

Dakle, "projektna suradnja" iznad svega. Ma kakva ideologija! Crne i crvene smo nadrasli, odnosno, valjda ih, kao i ustaše i partizane, čuvamo za nove parlamentarne izbore...

U međuvremenu, pratit ćemo kako će napredovati pregovori na razini splitskog Gradskog vijeća, koliko će takva koalicija, pardon, "projektna suradnja" biti stabilna i učinkovita. I u Zadru, gdje je HDZ izgubio svoju dominantnu poziciju, također imamo većinu koja će počivati na modelu "projektne suradnje" dojučerašnjih oporbenih opcija...

image
Prizor s konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća u Zadru
Luka Gerlanc/Cropix

Birači sigurno ne bi bili oduševljeni da samo koji mjesec nakon izbora opet moraju – na birališta.

Kojom brzinom će se sintagma "projektne suradnje" kompromitirati i isprostituirati, ovisit će o stvarnoj političkoj zrelosti onih koji bi na vlastitoj koži mogli naučiti da razmetanje velikim riječima u kampanji – ipak nije sasvim besplatno, kao što na prvi pogled možda izgleda.

Istina, inzistiranje na suštinskim razlikama između "nas" i "njih" dokazano donosi povjerenje birača razočaranih ponašanjem lokalnih oligarhija, ali često vodi i u nesrazmjer između riječi i djela, dok birače koji su se nadali istinskoj promjeni često gura u apatiju.

Njemački politolog Thomas Meyer je konstatirao kako posljednjih godina zbog utjecaja medija dolazi do "potiskivanja politike političkim kazalištem", ali kad kampanje završi i vremenom se sve ogoli na mjeru stvarnosti, jedan bi zaključak trebao biti jednako poučan i za gubitnike i za dobitnike (lokalnih)izbora. A glasi: Nemojte obećavati ono što niste u stanju i ispuniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 11:35