stdClass Object ( [id] => 1371746 [title] => Zašto se Plenković boji dirati u kadrovski obezglavljenu HERA-u i kakva je uloga jednog drugog moćnog Hvaranina u priči? [alias] => zasto-se-plenkovic-boji-dirati-u-kadrovski-obezglavljenu-hera-u-i-kakva-je-uloga-jednog-drugog-mocnog-hvaranina-u-prici [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već dobrih godinu i pol dana Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) kadrovski je obezglavljena. U listopadu 2022. ostavku je, pod pritiskom afere "Škugor" i izvlačenjem milijardu kuna iz Ine, dao predsjednik Upravnog vijeća ove državne agencije Danijel Žamboki, a Daliboru Pudiću istekao je mandat.

Tako je od pet članova Vijeća ostalo samo njih troje, a HERA-om od tada privremeno upravlja Žambokijev zamjenik Željko Vrban. Funkcioniranje Agencije je na rubu jer je dovoljno da se netko od članova Upravnog vijeća (preostalo dvoje su Nikola Vištica i Alenka Kinderman Lončarević) razboli ili da se jednostavno ne složi s mišljenjem kolega.

– Ja vas molim da se taj javni poziv provede, da pokušamo da to sve bude u skladu sa zakonom koji regulira rad HERA-e – zavapio je krajem listopada 2022. godine Žarko Tušek, HDZ-ov član saborskog Odbora za gospodarstvo, pred Kristinom Čelić, ravnateljicom Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva. Povod je bio izvješće o radu HERA-e za 2022. godinu, kao i nalaz Državne revizije, koji su otkrili čitav niz golemih nepravilnosti u radu ove strateške agencije i njezinih čelnih ljudi.

A gdje je sve zapelo? Upućeni kažu, u Banskim dvorima i kabinetu premijera Andreja Plenkovića, ujedno i šefa HDZ-a. Opečen aferom "Barbarić", odluku o šefu HERA-e odgađao je sve do današnjih dana i početka izborne kampanje.

Je li u pitanju HNS?

Po mišljenju jednih, Plenkoviću nikako nije odgovaralo vraćati se na aferu koja je otkrila čitav niz skandaloznih propusta u funkcioniranju domaće naftne kompanije, iako je iz stranačke baze bilo itekako zainteresiranih za to da uskoče u dobro plaćene fotelje šefa Agencije ili barem članstvo u Upravnom vijeću. Interes su istodobno, kažu nam neki od HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali, pokazivali i koalicijski partneri, pogotovo HNS, čiji su kadrovi strateški raspoređeni u hrvatskom energetskom sektoru. Je li Plenković procijenio da mu se s njihovim jednim glasom ne isplati dovoditi većinu u pitanje ili je nešto drugo posrijedi, nitko pouzdano ne zna.

---

image

Ivo Milatić - državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva

 

 

Ronald Goršić/Cropix
---

I u ovom slučaju, kao i čitavom nizu drugih, provlači se ime Ive Milatića, državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva. Mnogim HDZ-ovcima nije jasno kako se ovaj dvostruki preletač (prvo iz HSS-a, onda iz HNS-a) uspio tako visoko uspeti na poziciji moći i ispratiti do sada ravno sedam ministara, iako je bilo dosta primjedbi na njegov rad i postupke. Mnogi su uvjereni kako ga s Plenkovićem, kao i Barbarićem, veže to što podrijetlo vuku s Hvara.

Milatić je bio taj koji je Žambokija, također stranačkog preletača, doveo u HERA-u. On je bio taj koji mu je i "presudio", predlažući Saboru da ga se razriješi u listopadu 2022. nakon afere "Ina – Škugor".

– Promptno ćemo pristupiti javnom pozivu za odabir prijedloga kandidata – rekao je Milatić pred zastupnicima. Kako tada, tako i sada. Ono što zabrinjava jesu glasovi da među troje članova Upravnog vijeća Agencije baš ne cvjetaju ruže i da odluke donose na principu "ti meni, ja tebi". Na to je prije izvjesnog vremena upozorila GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš, kao da sam premijer ne zna tko bi trebao raspisati natječaj za HERA-u. Po njemu su to, barem formalno, Ministarstvo ili Sabor, iako je jasno da je on taj koji u ime Vlade mora formalno prelomiti stvari.

Jedina je konstanta - Milatić

– Jedina konstanta energetskog sustava u biti je državni tajnik Milatić. On u tom segmentu vedri i oblači, a Plenković mu, zbog meni nepoznatog razloga, bezgranično vjeruje. HERA mu je posebno interesantna, što se vidi po kadrovima koje je tamo dovodio. Istodobno je nalaz Revizije porazan jer se, među ostalim, otkrilo da postoje propusti u sustavu unutarnjih kontrola i upravljanju rizicima, manjkavi su unutarnji akti, pogotovo oni oko izdavanja i produžavanja dozvola, nema godišnjih planova zapošljavanja, kao ni sistematizacije radnih mjesta, a pogotovo su sporne javne nabave koje se tamo provode. Plenković, Vlada i stranka ne mogu reći da to ne znaju jer ih se upozoravalo puno puta – kaže nam jedan nezadovoljan HDZ-ovac, dobro upućen u zbivanja u HERA-i.

---

image

Tabla agencije na sjedištu u Zagrebu

 

 

Darko Tomaš/Cropix
---

A u kojoj mjeri sve ovo paralizira funkcioniranje energetskog sektora, pitali smo Ivana Brodića, poznatog energetskog analitičara i glavnog urednika portala Energypress.

– Situacija u kojoj se našla HERA s dugotrajnom privremenom Upravom zapravo je dio sveukupne hrvatske administrativno-regulatorne situacije u kojoj već dugo imamo dominantno antitržišnu klimu s prevelikim brojem prepreka. Funkcioniranje energetskog sektora u najvećoj je mjeri paralizirano nedostatkom ažurnosti u administrativnim i regulatornim odlukama, na lokalnoj ili nacionalnoj razini. Recimo, u Hrvatskoj se dozvole za nove investicije čekaju neusporedivo duže nego u drugim zemljama EU-a, pa i u članicama EU-a u našem okruženju, što nanosi direktnu štetu hrvatskom gospodarstvu, klimatskim i energetskim strategijama. Ali i investitorima, čiji kapital čeka zaključan do dobivanja spomenutih dopusnica – upozorava Brodić.

Budući da se u slučaju HERA-a radi o instituciji koja ima zadatak paziti na okvire partikularnog tržišta energetike, biti njegov medijator, po njegovu mišljenju, situacija u kojoj se ona sada nalazi izrazito je neodgovorna prema igračima na tržištu i poreznim obveznicima, kao i prema krajnjim korisnicima energenata.

Čeka se na izbore?

Također smo ga pitali zašto Plenković 18 mjeseci oklijeva s imenovanjem Upravnog vijeća Agencije.

– Vjerojatno pod utjecajem raznih fabriciranih i manje fabriciranih afera, te pseudoafera, smatra da nije mudro provocirati javnost novim imenovanjem, pogotovo u zemlji na razmeđu dviju europskih regija, mediteranske i Adria regije, gdje percepcija, više nego igdje drugdje, pobjeđuje bit i logične argumente. Ako je ova moja politička procjena točna, onda premijer čeka da dobije puni parlamentarni mandat te poziciju sastavljanja nove Vlade kako bi predložio Saboru popunjavanje Uprave HERA-e s punim mandatom – drži Brodić i upozorava na jednu važnu stvar:

---

image

Zgrada u kojoj je sjedište Hrvatske energetske regulatorne agencije

Darko Tomaš/Cropix
---

– U razvijenim zemljama tržišne ekonomije regulatorne su agencije tek nešto niže razine od arbitrarne vlasti, dakle u njima politika sudjeluje samo na temelju davanja strateškog smjera, a nikako utjecajem dnevnopolitičke moći na njihovo upravljanje.

Kako Hrvatska, barem nominalno, teži biti dio tog svijeta – uostalom, na pragu smo ulaska u klub slobodnotržišnih zemalja, OECD-a – valjalo bi razmisliti o tome da se takvi standardi uvedu u Hrvatsku. Možda nije ludo stoga razmisliti o praksi da se HERA kadrovira u polovini parlamentarnog mandata kako bi se, barem u regulatornoj agenciji, spriječilo uhljebljivanje i mentalni sklop prema kojem su javne institucije leno parlamentarnog pobjednika.

Za Brodića ključnu ulogu u pitanjima kadroviranja ima onaj tko kontrolira većinu u Saboru, u prvom redu HDZ, a posredno premijer Andrej Plenković.

---

image

Ulaz u sjedište HERA-e

 

Darko TomaŠ/Cropix
---

– Čini mi se kako je u vrijeme prošle ministarske administracije, smijenjene zbog afere "pola meni, pola tebi, pola Marinu", kombinaciju glede kadroviranja u ime Vlade vodio dinamični duo Filipović – Lovrinčević. Sada kad njih više nema, ostaje pitanje koliko se novi resorni ministar Damir Habijan snašao, koliko je pohvatao konce u energetskim neriješenim pitanjima i izazovima. HERA je samo jedan od njih. Državni tajnik Milatić, po prirodi svoje funkcije, posve je sigurno uključen u procese, pa tako i u ovaj, međutim, dojma sam kako u samom Ministarstvu i Vladi postoji nekoliko silnica koje bi morale postići kompromis oko ključnih kadrova u energetici. Možda je to još jedan od razloga zbog kojih se čeka novi parlamentarni i Vladin mandat – zaključit će Brodić.

---

Paralela HEP-Ina

Mnogi uspoređuju stanje u HERA-i s onim što se zbiva u HEP-u i Ini.

– Situacija je potpuno različita – kaže na to analitičar Brodić i argumentira:

– Krajem rujna u Upravu Ine imenovani su od Vlade, na šest mjeseci, Miro Skalicki, Marin Zovko i Hrvoje Šimović. Njima će mandati isteći krajem ovoga mjeseca. Vjerujem, premda nemam saznanja, da će im NO, na prijedlog Vlade, produljiti mandate za još šest mjeseci. Naravno da u tako važnoj kompaniji kao što je Ina, koja je veliki porezni obveznik i poslodavac, od koje proračun na ime dividende inkasira značajna sredstva, biva problem što Uprava nema pune mandate.

U prvom redu, to ljudima u takvom mandatu izaziva zadršku djelovanja. Međutim, ova je situacija vrlo povezana sa situacijom u HERA-i jer je nastala kao produkt istih nepravilnosti, koje su dobile pravosudni epilog. Stoga sam dojma kako i za ovu situaciju premijer čeka novu parlamentarnu većinu, kako bi u prvoj godini mandata mogao odlučiti o punom mandatu Uprave. Pa ipak, situacija s Inom je posve drugačija. Naime, kod regulatornih agencija govorimo o okvirima i njihovoj medijaciji cijeloga tržišta, a kod Ine govorimo o kompaniji kojom operativno i poslovno zapravo upravlja Vijeće operativnih direktora, koji su stručni, tako da nema velike štete za poslovanje i tržište.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTRAŽILI SMO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ISTRAŽILI SMO 2 0 7727 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-12 09:49:26 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-13 08:46:30 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2024-03-13 06:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zašto se Plenković boji dirati u kadrovski obezglavljenu HERA-u i kakva je uloga jednog drugog moćnog Hvaranina u priči? page_title=Zašto se Plenković boji dirati u kadrovski obezglavljenu HERA-u i kakva je uloga jednog drugog moćnog Hvaranina u priči? [metakey] => HERA, Ivo Milatić, andrej plenković, regulatorna agencija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756048.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/25171655.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26760782.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26760791.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26760784.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Darko Toma\u0160\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010ceka li doista premijer izbore, pa da onda obavi imenovanja<\/p>","

Ivo Milati\u0107 - dr\u017eavni tajnik u Ministarstvu gospodarstva<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Tabla agencije na sjedi\u0161tu u Zagrebu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Zgrada u kojoj je sjedi\u0161te Hrvatske energetske regulatorne agencije<\/p>","

Ulaz u sjedi\u0161te HERA-e<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26756048_1920.jpg":"1920x1080","k_26756048_1280.jpg":"1280x1280","k_26756048_1024.jpg":"1024x1024","k_26756048_640.jpg":"640x640","k_26756048_480.jpg":"480x480","k_26756048_340.jpg":"340x340","k_26756048_220.jpg":"220x220","o_26756048_1280.jpg":"1280x853","o_26756048_1024.jpg":"1024x682","o_26756048_640.jpg":"640x426","o_26756048_480.jpg":"480x320","o_26756048_340.jpg":"340x226","o_26756048_220.jpg":"220x146","h_26756048_1280.jpg":"1280x854","h_26756048_1024.jpg":"1024x683","h_26756048_640.jpg":"640x427","h_26756048_480.jpg":"480x320","h_26756048_340.jpg":"340x227","h_26756048_220.jpg":"220x147","pp_26756048_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756048_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756048_640.jpg":"640x814","pp_26756048_480.jpg":"480x611","pp_26756048_340.jpg":"340x432","pp_26756048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25171655_1920.jpg":"1920x1080","k_25171655_1280.jpg":"1280x1280","k_25171655_1024.jpg":"1024x1024","k_25171655_640.jpg":"640x640","k_25171655_480.jpg":"480x480","k_25171655_340.jpg":"340x340","k_25171655_220.jpg":"220x220","o_25171655_1280.jpg":"1280x854","o_25171655_1024.jpg":"1024x683","o_25171655_640.jpg":"640x427","o_25171655_480.jpg":"480x320","o_25171655_340.jpg":"340x226","o_25171655_220.jpg":"220x146","h_25171655_1280.jpg":"1280x854","h_25171655_1024.jpg":"1024x683","h_25171655_640.jpg":"640x427","h_25171655_480.jpg":"480x320","h_25171655_340.jpg":"340x227","h_25171655_220.jpg":"220x147","pp_25171655_1280.jpg":"1280x1628","pp_25171655_1024.jpg":"1024x1303","pp_25171655_640.jpg":"640x814","pp_25171655_480.jpg":"480x611","pp_25171655_340.jpg":"340x432","pp_25171655_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26760782_1920.jpg":"1920x1080","k_26760782_1280.jpg":"1280x1280","k_26760782_1024.jpg":"1024x1024","k_26760782_640.jpg":"640x640","k_26760782_480.jpg":"480x480","k_26760782_340.jpg":"340x340","k_26760782_220.jpg":"220x220","o_26760782_1280.jpg":"1280x854","o_26760782_1024.jpg":"1024x683","o_26760782_640.jpg":"640x427","o_26760782_480.jpg":"480x320","o_26760782_340.jpg":"340x227","o_26760782_220.jpg":"220x146","h_26760782_1280.jpg":"1280x854","h_26760782_1024.jpg":"1024x683","h_26760782_640.jpg":"640x427","h_26760782_480.jpg":"480x320","h_26760782_340.jpg":"340x227","h_26760782_220.jpg":"220x147","pp_26760782_1280.jpg":"1280x1628","pp_26760782_1024.jpg":"1024x1303","pp_26760782_640.jpg":"640x814","pp_26760782_480.jpg":"480x611","pp_26760782_340.jpg":"340x432","pp_26760782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26760791_1920.jpg":"1920x1080","k_26760791_1280.jpg":"1280x1280","k_26760791_1024.jpg":"1024x1024","k_26760791_640.jpg":"640x640","k_26760791_480.jpg":"480x480","k_26760791_340.jpg":"340x340","k_26760791_220.jpg":"220x220","o_26760791_1280.jpg":"1280x854","o_26760791_1024.jpg":"1024x683","o_26760791_640.jpg":"640x427","o_26760791_480.jpg":"480x320","o_26760791_340.jpg":"340x227","o_26760791_220.jpg":"220x146","h_26760791_1280.jpg":"1280x854","h_26760791_1024.jpg":"1024x683","h_26760791_640.jpg":"640x427","h_26760791_480.jpg":"480x320","h_26760791_340.jpg":"340x227","h_26760791_220.jpg":"220x147","pp_26760791_1280.jpg":"1280x1628","pp_26760791_1024.jpg":"1024x1303","pp_26760791_640.jpg":"640x814","pp_26760791_480.jpg":"480x611","pp_26760791_340.jpg":"340x432","pp_26760791_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26760784_1920.jpg":"1920x1080","k_26760784_1280.jpg":"1280x1280","k_26760784_1024.jpg":"1024x1024","k_26760784_640.jpg":"640x640","k_26760784_480.jpg":"480x480","k_26760784_340.jpg":"340x340","k_26760784_220.jpg":"220x220","o_26760784_1280.jpg":"1280x854","o_26760784_1024.jpg":"1024x683","o_26760784_640.jpg":"640x427","o_26760784_480.jpg":"480x320","o_26760784_340.jpg":"340x227","o_26760784_220.jpg":"220x146","h_26760784_1280.jpg":"1280x854","h_26760784_1024.jpg":"1024x683","h_26760784_640.jpg":"640x427","h_26760784_480.jpg":"480x320","h_26760784_340.jpg":"340x227","h_26760784_220.jpg":"220x147","pp_26760784_1280.jpg":"1280x1628","pp_26760784_1024.jpg":"1024x1303","pp_26760784_640.jpg":"640x814","pp_26760784_480.jpg":"480x611","pp_26760784_340.jpg":"340x432","pp_26760784_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7795661 Threads: 14 Questions: 1569790834 Slow queries: 4788708 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111740586 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/zasto-se-plenkovic-boji-dirati-u-kadrovski-obezglavljenu-hera-u-i-kakva-je-uloga-jednog-drugog-mocnog-hvaranina-u-prici-1371746 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zasto-se-plenkovic-boji-dirati-u-kadrovski-obezglavljenu-hera-u-i-kakva-je-uloga-jednog-drugog-mocnog-hvaranina-u-prici-1371746?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 171660 [name] => hera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hera [link] => /tag/hera ) [1] => stdClass Object ( [id] => 618157 [name] => Ivo Milatić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-19 08:02:20 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-milatic [link] => /tag/ivo-milatic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 751555 [name] => regulatorna agencija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-13 07:11:46 [main_article_id] => 0 [alias] => regulatorna-agencija [link] => /tag/regulatorna-agencija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTRAŽILI SMO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto se Plenković boji dirati u kadrovski obezglavljenu HERA-u i kakva je uloga jednog drugog moćnog Hvaranina u priči? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756048.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko Šuvar/Cropix [mainImageDesc] =>

Čeka li doista premijer izbore, pa da onda obavi imenovanja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756048.jpg [title] =>

Čeka li doista premijer izbore, pa da onda obavi imenovanja

Ranko Šuvar/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/25171655.jpg [title] =>

Ivo Milatić - državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva

 

 

Ronald Goršić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26760782.jpg [title] =>

Tabla agencije na sjedištu u Zagrebu

 

 

Darko Tomaš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26760791.jpg [title] =>

Zgrada u kojoj je sjedište Hrvatske energetske regulatorne agencije

Darko Tomaš/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26760784.jpg [title] =>

Ulaz u sjedište HERA-e

 

Darko TomaŠ/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Već dobrih godinu i pol dana Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) kadrovski je obezglavljena. U listopadu 2022. ostavku je, pod pritiskom afere "Škugor" i izvlačenjem milijardu kuna iz Ine, dao predsjednik Upravnog vijeća ove državne agencije Danijel Žamboki, a Daliboru Pudiću istekao je mandat.

Tako je od pet članova Vijeća ostalo samo njih troje, a HERA-om od tada privremeno upravlja Žambokijev zamjenik Željko Vrban. Funkcioniranje Agencije je na rubu jer je dovoljno da se netko od članova Upravnog vijeća (preostalo dvoje su Nikola Vištica i Alenka Kinderman Lončarević) razboli ili da se jednostavno ne složi s mišljenjem kolega.

– Ja vas molim da se taj javni poziv provede, da pokušamo da to sve bude u skladu sa zakonom koji regulira rad HERA-e – zavapio je krajem listopada 2022. godine Žarko Tušek, HDZ-ov član saborskog Odbora za gospodarstvo, pred Kristinom Čelić, ravnateljicom Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva. Povod je bio izvješće o radu HERA-e za 2022. godinu, kao i nalaz Državne revizije, koji su otkrili čitav niz golemih nepravilnosti u radu ove strateške agencije i njezinih čelnih ljudi.

A gdje je sve zapelo? Upućeni kažu, u Banskim dvorima i kabinetu premijera Andreja Plenkovića, ujedno i šefa HDZ-a. Opečen aferom "Barbarić", odluku o šefu HERA-e odgađao je sve do današnjih dana i početka izborne kampanje.

Je li u pitanju HNS?

Po mišljenju jednih, Plenkoviću nikako nije odgovaralo vraćati se na aferu koja je otkrila čitav niz skandaloznih propusta u funkcioniranju domaće naftne kompanije, iako je iz stranačke baze bilo itekako zainteresiranih za to da uskoče u dobro plaćene fotelje šefa Agencije ili barem članstvo u Upravnom vijeću. Interes su istodobno, kažu nam neki od HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali, pokazivali i koalicijski partneri, pogotovo HNS, čiji su kadrovi strateški raspoređeni u hrvatskom energetskom sektoru. Je li Plenković procijenio da mu se s njihovim jednim glasom ne isplati dovoditi većinu u pitanje ili je nešto drugo posrijedi, nitko pouzdano ne zna.

---

image

Ivo Milatić - državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva

 

 

Ronald Goršić/Cropix
---

I u ovom slučaju, kao i čitavom nizu drugih, provlači se ime Ive Milatića, državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva. Mnogim HDZ-ovcima nije jasno kako se ovaj dvostruki preletač (prvo iz HSS-a, onda iz HNS-a) uspio tako visoko uspeti na poziciji moći i ispratiti do sada ravno sedam ministara, iako je bilo dosta primjedbi na njegov rad i postupke. Mnogi su uvjereni kako ga s Plenkovićem, kao i Barbarićem, veže to što podrijetlo vuku s Hvara.

Milatić je bio taj koji je Žambokija, također stranačkog preletača, doveo u HERA-u. On je bio taj koji mu je i "presudio", predlažući Saboru da ga se razriješi u listopadu 2022. nakon afere "Ina – Škugor".

– Promptno ćemo pristupiti javnom pozivu za odabir prijedloga kandidata – rekao je Milatić pred zastupnicima. Kako tada, tako i sada. Ono što zabrinjava jesu glasovi da među troje članova Upravnog vijeća Agencije baš ne cvjetaju ruže i da odluke donose na principu "ti meni, ja tebi". Na to je prije izvjesnog vremena upozorila GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš, kao da sam premijer ne zna tko bi trebao raspisati natječaj za HERA-u. Po njemu su to, barem formalno, Ministarstvo ili Sabor, iako je jasno da je on taj koji u ime Vlade mora formalno prelomiti stvari.

Jedina je konstanta - Milatić

– Jedina konstanta energetskog sustava u biti je državni tajnik Milatić. On u tom segmentu vedri i oblači, a Plenković mu, zbog meni nepoznatog razloga, bezgranično vjeruje. HERA mu je posebno interesantna, što se vidi po kadrovima koje je tamo dovodio. Istodobno je nalaz Revizije porazan jer se, među ostalim, otkrilo da postoje propusti u sustavu unutarnjih kontrola i upravljanju rizicima, manjkavi su unutarnji akti, pogotovo oni oko izdavanja i produžavanja dozvola, nema godišnjih planova zapošljavanja, kao ni sistematizacije radnih mjesta, a pogotovo su sporne javne nabave koje se tamo provode. Plenković, Vlada i stranka ne mogu reći da to ne znaju jer ih se upozoravalo puno puta – kaže nam jedan nezadovoljan HDZ-ovac, dobro upućen u zbivanja u HERA-i.

---

image

Tabla agencije na sjedištu u Zagrebu

 

 

Darko Tomaš/Cropix
---

A u kojoj mjeri sve ovo paralizira funkcioniranje energetskog sektora, pitali smo Ivana Brodića, poznatog energetskog analitičara i glavnog urednika portala Energypress.

– Situacija u kojoj se našla HERA s dugotrajnom privremenom Upravom zapravo je dio sveukupne hrvatske administrativno-regulatorne situacije u kojoj već dugo imamo dominantno antitržišnu klimu s prevelikim brojem prepreka. Funkcioniranje energetskog sektora u najvećoj je mjeri paralizirano nedostatkom ažurnosti u administrativnim i regulatornim odlukama, na lokalnoj ili nacionalnoj razini. Recimo, u Hrvatskoj se dozvole za nove investicije čekaju neusporedivo duže nego u drugim zemljama EU-a, pa i u članicama EU-a u našem okruženju, što nanosi direktnu štetu hrvatskom gospodarstvu, klimatskim i energetskim strategijama. Ali i investitorima, čiji kapital čeka zaključan do dobivanja spomenutih dopusnica – upozorava Brodić.

Budući da se u slučaju HERA-a radi o instituciji koja ima zadatak paziti na okvire partikularnog tržišta energetike, biti njegov medijator, po njegovu mišljenju, situacija u kojoj se ona sada nalazi izrazito je neodgovorna prema igračima na tržištu i poreznim obveznicima, kao i prema krajnjim korisnicima energenata.

Čeka se na izbore?

Također smo ga pitali zašto Plenković 18 mjeseci oklijeva s imenovanjem Upravnog vijeća Agencije.

– Vjerojatno pod utjecajem raznih fabriciranih i manje fabriciranih afera, te pseudoafera, smatra da nije mudro provocirati javnost novim imenovanjem, pogotovo u zemlji na razmeđu dviju europskih regija, mediteranske i Adria regije, gdje percepcija, više nego igdje drugdje, pobjeđuje bit i logične argumente. Ako je ova moja politička procjena točna, onda premijer čeka da dobije puni parlamentarni mandat te poziciju sastavljanja nove Vlade kako bi predložio Saboru popunjavanje Uprave HERA-e s punim mandatom – drži Brodić i upozorava na jednu važnu stvar:

---

image

Zgrada u kojoj je sjedište Hrvatske energetske regulatorne agencije

Darko Tomaš/Cropix
---

– U razvijenim zemljama tržišne ekonomije regulatorne su agencije tek nešto niže razine od arbitrarne vlasti, dakle u njima politika sudjeluje samo na temelju davanja strateškog smjera, a nikako utjecajem dnevnopolitičke moći na njihovo upravljanje.

Kako Hrvatska, barem nominalno, teži biti dio tog svijeta – uostalom, na pragu smo ulaska u klub slobodnotržišnih zemalja, OECD-a – valjalo bi razmisliti o tome da se takvi standardi uvedu u Hrvatsku. Možda nije ludo stoga razmisliti o praksi da se HERA kadrovira u polovini parlamentarnog mandata kako bi se, barem u regulatornoj agenciji, spriječilo uhljebljivanje i mentalni sklop prema kojem su javne institucije leno parlamentarnog pobjednika.

Za Brodića ključnu ulogu u pitanjima kadroviranja ima onaj tko kontrolira većinu u Saboru, u prvom redu HDZ, a posredno premijer Andrej Plenković.

---

image

Ulaz u sjedište HERA-e

 

Darko TomaŠ/Cropix
---

– Čini mi se kako je u vrijeme prošle ministarske administracije, smijenjene zbog afere "pola meni, pola tebi, pola Marinu", kombinaciju glede kadroviranja u ime Vlade vodio dinamični duo Filipović – Lovrinčević. Sada kad njih više nema, ostaje pitanje koliko se novi resorni ministar Damir Habijan snašao, koliko je pohvatao konce u energetskim neriješenim pitanjima i izazovima. HERA je samo jedan od njih. Državni tajnik Milatić, po prirodi svoje funkcije, posve je sigurno uključen u procese, pa tako i u ovaj, međutim, dojma sam kako u samom Ministarstvu i Vladi postoji nekoliko silnica koje bi morale postići kompromis oko ključnih kadrova u energetici. Možda je to još jedan od razloga zbog kojih se čeka novi parlamentarni i Vladin mandat – zaključit će Brodić.

---

Paralela HEP-Ina

Mnogi uspoređuju stanje u HERA-i s onim što se zbiva u HEP-u i Ini.

– Situacija je potpuno različita – kaže na to analitičar Brodić i argumentira:

– Krajem rujna u Upravu Ine imenovani su od Vlade, na šest mjeseci, Miro Skalicki, Marin Zovko i Hrvoje Šimović. Njima će mandati isteći krajem ovoga mjeseca. Vjerujem, premda nemam saznanja, da će im NO, na prijedlog Vlade, produljiti mandate za još šest mjeseci. Naravno da u tako važnoj kompaniji kao što je Ina, koja je veliki porezni obveznik i poslodavac, od koje proračun na ime dividende inkasira značajna sredstva, biva problem što Uprava nema pune mandate.

U prvom redu, to ljudima u takvom mandatu izaziva zadršku djelovanja. Međutim, ova je situacija vrlo povezana sa situacijom u HERA-i jer je nastala kao produkt istih nepravilnosti, koje su dobile pravosudni epilog. Stoga sam dojma kako i za ovu situaciju premijer čeka novu parlamentarnu većinu, kako bi u prvoj godini mandata mogao odlučiti o punom mandatu Uprave. Pa ipak, situacija s Inom je posve drugačija. Naime, kod regulatornih agencija govorimo o okvirima i njihovoj medijaciji cijeloga tržišta, a kod Ine govorimo o kompaniji kojom operativno i poslovno zapravo upravlja Vijeće operativnih direktora, koji su stručni, tako da nema velike štete za poslovanje i tržište.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Šuvar/Cropix Ronald Goršić/Cropix Darko Tomaš/Cropix Darko Tomaš/Cropix Darko TomaŠ/Cropix
Ranko Šuvar/Cropix

Čeka li doista premijer izbore, pa da onda obavi imenovanja

Ronald Goršić/Cropix

Ivo Milatić - državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva

 

 

Darko Tomaš/Cropix

Tabla agencije na sjedištu u Zagrebu

 

 

Darko Tomaš/Cropix

Zgrada u kojoj je sjedište Hrvatske energetske regulatorne agencije

Darko TomaŠ/Cropix

Ulaz u sjedište HERA-e

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zasto-se-plenkovic-boji-dirati-u-kadrovski-obezglavljenu-hera-u-i-kakva-je-uloga-jednog-drugog-mocnog-hvaranina-u-prici-1371746 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=98d9e54be66d24a306b6079ea8519c3add7d374b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+se+Plenkovi%C4%87+boji+dirati+u+kadrovski+obezglavljenu+HERA-u+i+kakva+je+uloga+jednog+drugog+mo%C4%87nog+Hvaranina+u+pri%C4%8Di%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzasto-se-plenkovic-boji-dirati-u-kadrovski-obezglavljenu-hera-u-i-kakva-je-uloga-jednog-drugog-mocnog-hvaranina-u-prici-1371746 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzasto-se-plenkovic-boji-dirati-u-kadrovski-obezglavljenu-hera-u-i-kakva-je-uloga-jednog-drugog-mocnog-hvaranina-u-prici-1371746 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTRAŽILI SMO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaISTRAŽILI SMO

Zašto se Plenković boji dirati u kadrovski obezglavljenu HERA-u i kakva je uloga jednog drugog moćnog Hvaranina u priči?

Piše Zoran Šagolj
13. ožujka 2024. - 07:11

Već dobrih godinu i pol dana Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) kadrovski je obezglavljena. U listopadu 2022. ostavku je, pod pritiskom afere "Škugor" i izvlačenjem milijardu kuna iz Ine, dao predsjednik Upravnog vijeća ove državne agencije Danijel Žamboki, a Daliboru Pudiću istekao je mandat.

Tako je od pet članova Vijeća ostalo samo njih troje, a HERA-om od tada privremeno upravlja Žambokijev zamjenik Željko Vrban. Funkcioniranje Agencije je na rubu jer je dovoljno da se netko od članova Upravnog vijeća (preostalo dvoje su Nikola Vištica i Alenka Kinderman Lončarević) razboli ili da se jednostavno ne složi s mišljenjem kolega.

– Ja vas molim da se taj javni poziv provede, da pokušamo da to sve bude u skladu sa zakonom koji regulira rad HERA-e – zavapi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 14:43