StoryEditor
HrvatskaBravo, profesorice

Škola za život na TV-u danas je ispunila svrhu: sedmaši su na satu engleskog prošli najvažniju lekciju - kako sačuvati zdravlje u doba ‘korone‘

Piše Diana Barbarić
17. ožujka 2020. - 16:20

Škola za život na televiziji, slobodno me razapnite iza ovoga, uopće nije dosadna i monotona. Dapače, neke bi lekcije toplo preporučila svima da ih pogledaju, čak i onima koji su davno izišli iz škole.

Jučer je kolega Vinko Vuković, pišući o lekciji iz geografije u kojoj su sedmaši, među ostalim, učili o tome koliko TEU-a, a to su vam kapaciteti robe standardnog kontejnera, "izbaci" luka Kopar. Propitivao je zašto bi hrvatski trinaestogodišnjaci uopće ikada morali biflati informacije o kapacitetima slovenske luke, a pogoto prvoga dana "škole izvan škole" i to u ukolnostima kada nam živote dirigira pandemija koronavirusa.

Danas u mene sasvim druga priča. Na Sportskom programu nastava engleskog za sedmaše. Predavačica je, odmah se vidi, iskusna profesorica Sanja Božinović. Žena se javlja, vide se na videu, iz intimnog privatnog prostora punog biljki... Zanimljiva, elokventna, govori dovoljno sporo i razgovijetno da bi je i "begineri" mogli pratiti.

A tema ne može biti aktualnija: 'Health and Wellbeing' ili 'Zdravlje i dobrobit' s naglaskom na koronavirus. Sedmaši su danas učili o najaktualnijoj temi na svijetu u ovom trenutku i to je super! Imali su dva u jednom: lekciju iz engleskog i poduku o tome kako sačuvati svoje i zdravlje ostalih. Čak im je na kraju zadala i "domaći rad" (kao da sad ima školskog...) da budu kreativni i opišu, nacrtaju ili snime video o kreativnim novim načinima pozdravljanja budući da rukovanje i davanje "petica" definitivno nije preporučljivo.

Malo guglam Sanju Božinović i vidim da je je radila u zagrebačkoj Gornjogradskoj gimnaziji,  a zadnjih desetak godina je učiteljica u jednoj osnovnoj školi u Velikoj Gorici. Vidim i da je članica stručnog tima za kurikulum engleskog jezika, ali ono što me najviše dojmilo jest to da se očito nije slijepo držala plana i programa iz engleskog nego je odradila najvažniju moguću lekciju koja ne samo sedmašima nego i ostalima treba ovih dana.

Na istom je tragu nastavila i njezina kolegica Gordana Barišić Lazar, profesorica njemačkog, koja je, ako sam dobro razmjela, imala video lekciju u kojoj se obrađivalo prošlo vrijeme, ali opet je provukla aktualnu temu koronavirusa... Međutim, s njemačkim nisam doma pa to nisam do kraja odgledala.

Naravno da neće moći svi nastavnici "uvaljivati" koronovirus u gradivo ove "Nastave na daljinu" i jasno je da se mora barem donekle pratiti plan i program, ali mrvicu improvizacije i fleskibilnosti nikome ne bi škodilo. Kako u ovim uvjetima, tako i inače.

Ovo se odnosi i na Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao i školske ravnatelje, a u pogledu rada iz škole. Vidimo da se sasvim lijepo može održati nastava iz blagavaonice, pa bi bilo mudro da se preispita odluka o tome da nastavnici moraju dolaziti na radna mjesta kako bi djecu podučavali online.

O tome su već nešto govorili i sindikati. U ovom trenutku je, uvjerena sam, najvažnija lekcija iz Škole za život sačuvati svoje zdravlje i zdravlje nacije, kako je to nekidan kazao ministar zdravstva Vili Beroš. A to možemo samo ako oni koji baš ne moraju izlaziti vanka stoje doma i pridržavaju se svih uputa Kriznog stožera.

Stay healthy and learn about health and wellbeing!

#NASTAVA NA DALJINU#ŠKOLA ZA ŽIVOT#NASTAVA U DOBA KORONAVIRUSA#KORONAVIRUS#SANJA BOŽINOVIĆ

Izdvojeno

01. srpanj 2020 23:56