stdClass Object ( [id] => 1321364 [title] => Silvana Uzinić: Frane Barbariću, ne spavaš mirno, a? Moj brački galebe, zvijezdo tjedna! [alias] => silvana-uzinic-frane-barbaricu-ne-spavas-mirno-a-moj-bracki-galebe-zvijezdo-tjedna [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Radnica ukrala malo Vegete iz pogona “Podravke” i odmah dobila otkaz. Ministar se uselio u veći stan nego što mu pripada, i to vlastitim potpisom, opremio ga raznim pogodbama, a ne samo da će ostati u njemu, nego bi trebao platiti za njega mizernih 930 eura. I neće da plati nego se žali. Eto, to bi bio rezime ovog radnog tjedna kako bismo tek snuždeno mogli zaključiti da živimo u svijetu čija se društvena uređenja ni milimetar nisu pomaknula ka pravdi i jednakosti.

Nekad su bili robovi, pa kmetovi i zatim proleteri, a danas prekarni radnici, tj. opet robovi, i tako unedogled od postanka vijeka. Razlika je jedino u tome što danas sve to možemo slikati i snimiti, poslati dalje da svi vide i... I ništa. Kmetovi ostaju kmetovi.

Kako je naša država prvak u nepravdi prema sirotinji ili onima koji nemaju člansku iskaznicu HDZ-a, mlađi i snažniji mrvicu potražili su više pravice u nekim drugim zemljama pa se zato ove godine u škole upisalo još manje prvašića nego prethodnih. Tužno jest, ali još tužnije bi mi bilo da mladi nemaju kamo iz ove rupe. Ovako, nek ih sreća prati gdje god je potražili. A za pinku veselja nama koji smo još tu ovaj tjedan pobrinuo se jedan supetarski galeb.

PONEDJELJAK: Počela škola, uz udžbenike koji sliče zaslonima mobitela

Gledam u ponedjeljak na televiziji šarene učionice što s kompletima knjiga na klupama čekaju prvaše i prisjećam se polaska u školu. Svake sam godine s guštom čekala prvi dan škole. Ne, nisam bila štreber, nego bi se već toliko izlampala po moru i besposličarila po ulici da bi jedva čekala vidit ekipu iz razreda. Knjige su mi uglavnom bile rabljene, neke čak treća ruka, tek poneka bi bila mirišljava i nova. Naše učionice nisu bile šareno ukrašene, a ni knjige baš.

Škola je bila ozbiljna, ozbiljno vam kažem. U višim razredima osnovne uz lekcije u udžbenicima su bile rijetke fotografije, a šta smo bili stariji, sve je više bilo teksta. Kad vidim današnje udžbenike, čini mi se da su rađeni za djecu s posebnim potrebama. Sve neki crteži uz pojašnjenja, likovi s menzurama i trokutima iz crtića. I to za sedmaše?! Istaknuti im okviri u bojama jer to je važno uz crvene uskličnike da ne zaborave... Sve nalik zaslonima mobitela i tableta.

Ne znam, još dok sam gledala udžbenike svoje djece, a ima tome i više od desetljeća da su bili osnovci, pitala sam se hoće li ti klinci izrasti u osobe sa zrelošću primjerenom kronološkoj dobi. Već godinama se stručnjaci dvoume treba li zabraniti pametne telefone u školama, pa je to u nas i ove godine tema uz početak nastave. Zalažem se, uz crveni uskličnik, da ih pod hitno i bespogovorno izbace s nastave! Zbog tih spravica pažnja i razumijevanje teksta otišlo nam je svima u neku stvar. A zato nas protuhe i hohštapleri mažu na kruh. Dok rijetki među nama progledaju, iscuri nam sav plin...

UTORAK: Frane Barbariću, ne spavaš mirno, a?

Frane Barbariću, ne spavaš mirno, a? To pitam kad smo već kod plina. Ovog tjedna doznali smo da šefu HEP-a i jakom HDZ-ovcu, kojeg premijer unatoč aferama ne smjenjuje, istražitelji vršljaju em po okolnostima gradnje kuće na Hvaru, em po jeftinoj prodaji plina, kao i po poslovanju HEP-a s Prvim plinarskim društvom Pavla Vujnovca. Debela će to fascikla bit s obzirom na to da istraga USKOK-a, kako doznaju kolege, traje već dobru godinu dana, što znači da je počela i prije izbijanja afere “plin za cent”. A čovjek i dalje vodi poduzeće u našem vlasništvu.

“Naše odluke donosimo onda kada mi o tome odlučimo, a ne kada to hoće netko drugi”, ponovio je prepotentni premijer. Možda čeka neku optužnicu, vrag će ga znati. Ili ga kolega Hvaranin zbog nečega drži u šaci, kao što pretpostavlja Nikola Grmoja iz Mosta, pa mu čak daje dio kolača. Na primjer, jasno nam je da Plenković ministra obrane drži u inat Milanoviću. Što Zoki više udara po Banetu, Plenki ga to čvršće drži. Jer, evo, niti odluka Visokog upravnog suda da je bio u sukobu interesa kad se uselio u stan od 90 kvadrata ministru Banožiću neće naštetiti.

Dapače, on će se žaliti Ustavnom sudu. Zanimljivo je da je njegova odvjetnica primijetila kako se sve na sudu protiv njenog klijenta odvijalo ekspresno, i to unatoč štrajku. Zaboravila je, međutim, da je njen klijent, za razliku od mnogih drugih, za vrijeme tog štrajka također ekspresno dobio što mu je trebalo. Sjećate se, ono za kredit APN-a, na koji se prijavio kao pravi đon-obraz. “Ovo oko stana je toliko minorna stvar, dajem joj točno onoliko pozornosti koliko zaslužuje.” To nije rekao sam ministar, nego njegov šef. Oprostite, Vaša Visočanstva, što smo Vam prinijeli pozornosti.

SRIJEDA: Pismo skupine članova akademske zajednice

---

image

Banožić je opet dominirao ovim tjednom

Goran Mehkek/Cropix
---

Banožić je, inače, opet dominirao ovim tjednom, jer prepoznali smo ga i u pismu skupine članova hrvatske akademske zajednice u kojem političare upozoravaju na neprihvatljivu praksu napredovanja visokih dužnosnika u akademskim zvanjima i na akademskim radnim mjestima dok obnašaju dužnosti. Ali dok je takva praksa zakonski dozvoljena, nema pomoći. Samo, bilo bi mi draže da su se znanstvenici okomili na svoje kolege koje potpisuju plagijate na osnovi kojih političari napreduju na fakultetima. To im je odgovorio i aktualni ministar znanosti Radovan Fuchs, s tim što je i on sam promoviran u vrijeme mandata.

Oval je apel sad pripisao upadu inspekcije u Rektorat Sveučilišta u Zagrebu radi nadzora poslovanja u mandatu prošle uprave rektora Damira Borasa. Meni se to ne uklapa, ali svejedno, bolje bi ministru bilo da zbilja promisli o apelu iz spomenutog pisma.

S tim što imamo, kako kažu, barem omanji autobus HDZ-ovaca iz Dalmacije koji su stekli doktorate pod sumnjivim okolnostima pa gospoda iz akademske zajednice do sada nisu ni beknuli. A oni nisu “politička sitnež”, kako svoje kritičare naziva šef HDZ-a, oni su stranačka krupnež među načelnicima i općinskim šerifima na kojima se sagradilo carstvo vladajuće stranke. I nitko im ništa ne može. Kakvi beskrvni akademici da se nešto usude.

---

image

Banožić je opet dominirao ovim tjednom

Goran Mehkek/Cropix
---

ČETVRTAK: Premijer na Braču, galeb iznad njega

“Ovo je velika potvrda politike uključenosti u društvo, potvrda solidarnosti i važno ulaganje za povećanje kvalitete života naših obitelji ovdje u Supetru i na cijelom otoku Braču. Bitno je naglasiti da su ovaj projekt pomogli i Grad Supetar, i svih drugih sedam općina otoka Brača, što, naravno, pokazuje jednu veliku društvenu koheziju kad je riječ o ovako važnim pitanjima potpore onima kojima je u društvu pomoć najpotrebnija... tralalala.

Također, ovo je sve dio naše politike ulaganja u otoke, u proteklih sedam godina uložili smo dvije milijarde eura u naše otoke...” Taman kad smo već pomislili da će premijer krenuti nabrajati svih tisuću i nešto otoka živošću impulsa elektrokardiograma umirućeg, za malo dramatike pobrinuo se jedan brački galeb. Preletio i, da oprostite, posrao se premijeru na odijelo! Al on niti taj tren nije prirodno mrdnuo, nego je nastavio svoju monotonu birokratsku tiradu pred kojom bi i poskok zaspao.

Malo je otresao rukav odijela kao da vidi, na primjer, Grmoju iz Mosta, mrvicu se osmjehnuo, nešto promrmljao o sreći, tek toliko da nam pokaže kako nije umjetna inteligencija ni robot, i krenuo dalje...

Kako stvari stoje, ankete mu govore da mu nema ravna. Glavni konkurent na idućim izborima, šef SDP-a, nema podršku ni svojih, a kamoli birača. To što Peđa Grbin sam sebe vidi kao budućeg premijera, a što je njemu kao šefu još uvijek glavne opozicijske stranke jedino preostalo da kaže, posve je razumljivo. Ali smiješno je što ne razumije da bi njemu trebalo jato galebova da mu se “iskrca” na odijelo kako bi mu se posrećilo.

PETAK: Lopovsko društvo i drakonske kazne sirotinji

Jedna radnica “Podravke” uhvaćena je na porti tvornice s ukradenih 12 vrećica Vegete. Sindikalci kažu da je to vrijedna radnica koja desetljećima radi u tvornici, a plaća joj je tek lani povećana na oko 5000 kuna. “Suprug je umirovljenik, nisu u bajnoj materijalnoj situaciji. Smatraju da nije trebala odmah dobiti otkaz jer menadžeri već godinama legalno pljačkaju firmu kroz opcijske dionice na kojima zarađuju milijune. Njima je sve dopušteno: i bonusi, i dionice, i velike plaće, i putni troškovi, i službeni auti, i večerice na službenu karticu… Molim vas, čime su ti ljudi, većina njih, toliko zadužili firmu? A radniku, sirotinji, odmah otkaz”, pita jedan sindikalist, a mi ovdje s guštom to prenosimo jer nije prvi slučaj da se sirotinju drakonski kažnjava.

Niti smo slučajno došli dotle da mjerimo veličinu krađe kako bismo je osudili. Jer lopovsko društvo, kakvim su ga učinili oni koji donose propise i koji ga vode, naprosto je toliko bolesno da je ukradenih par vrećica začina isto kao kad ti od deformirane kičme trne mali prst na nozi. Najbolje da prst odma’ odrežemo!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Pretres tjedna 0 8700 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-08 11:33:07 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-08 16:29:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-08 16:29:38 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Silvana Uzinić: Frane Barbariću, ne spavaš mirno, a? Moj brački galebe, zvijezdo tjedna! [metakey] => silvana uzinić, pretres tjedna, Mario Banožić, andrej plenković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25383688.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25582235.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Du\u0161ko Maru\u0161i\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Za malo dramatike pobrinuo se jedan bra\u010dki galeb. Preletio i, da oprostite, posrao se premijeru na odijelo!<\/p>","

Bano\u017ei\u0107 je opet dominirao ovim tjednom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25383688_1920.jpg":"1920x1080","k_25383688_1280.jpg":"1280x1280","k_25383688_1024.jpg":"1024x1024","k_25383688_640.jpg":"640x640","k_25383688_480.jpg":"480x480","k_25383688_340.jpg":"340x340","k_25383688_220.jpg":"220x220","o_25383688_1280.jpg":"1280x853","o_25383688_1024.jpg":"1024x682","o_25383688_640.jpg":"640x426","o_25383688_480.jpg":"480x320","o_25383688_340.jpg":"340x226","o_25383688_220.jpg":"220x146","h_25383688_1280.jpg":"1280x854","h_25383688_1024.jpg":"1024x683","h_25383688_640.jpg":"640x427","h_25383688_480.jpg":"480x320","h_25383688_340.jpg":"340x227","h_25383688_220.jpg":"220x147","pp_25383688_1280.jpg":"1280x1628","pp_25383688_1024.jpg":"1024x1303","pp_25383688_640.jpg":"640x814","pp_25383688_480.jpg":"480x611","pp_25383688_340.jpg":"340x432","pp_25383688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25582235_1920.jpg":"1920x1080","k_25582235_1280.jpg":"1280x1280","k_25582235_1024.jpg":"1024x1024","k_25582235_640.jpg":"640x640","k_25582235_480.jpg":"480x480","k_25582235_340.jpg":"340x340","k_25582235_220.jpg":"220x220","o_25582235_1280.jpg":"1280x853","o_25582235_1024.jpg":"1024x682","o_25582235_640.jpg":"640x426","o_25582235_480.jpg":"480x320","o_25582235_340.jpg":"340x226","o_25582235_220.jpg":"220x146","h_25582235_1280.jpg":"1280x854","h_25582235_1024.jpg":"1024x683","h_25582235_640.jpg":"640x427","h_25582235_480.jpg":"480x320","h_25582235_340.jpg":"340x227","h_25582235_220.jpg":"220x147","pp_25582235_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582235_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582235_640.jpg":"640x814","pp_25582235_480.jpg":"480x611","pp_25582235_340.jpg":"340x432","pp_25582235_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38821884 Threads: 5 Questions: 7127858020 Slow queries: 3311641 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609117455 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-frane-barbaricu-ne-spavas-mirno-a-moj-bracki-galebe-zvijezdo-tjedna-1321364 [printLink] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-frane-barbaricu-ne-spavas-mirno-a-moj-bracki-galebe-zvijezdo-tjedna-1321364?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 642739 [name] => pretres tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-02 21:21:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-tjedna [link] => /tag/pretres-tjedna ) [2] => stdClass Object ( [id] => 479820 [name] => Mario Banožić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-banozic [link] => /tag/mario-banozic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Silvana Uzinić: Frane Barbariću, ne spavaš mirno, a? Moj brački galebe, zvijezdo tjedna! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25383688.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duško Marušić/Cropix [mainImageDesc] =>

Za malo dramatike pobrinuo se jedan brački galeb. Preletio i, da oprostite, posrao se premijeru na odijelo!

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25383688.jpg [title] =>

Za malo dramatike pobrinuo se jedan brački galeb. Preletio i, da oprostite, posrao se premijeru na odijelo!

Duško Marušić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25582235.jpg [title] =>

Banožić je opet dominirao ovim tjednom

Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Radnica ukrala malo Vegete iz pogona “Podravke” i odmah dobila otkaz. Ministar se uselio u veći stan nego što mu pripada, i to vlastitim potpisom, opremio ga raznim pogodbama, a ne samo da će ostati u njemu, nego bi trebao platiti za njega mizernih 930 eura. I neće da plati nego se žali. Eto, to bi bio rezime ovog radnog tjedna kako bismo tek snuždeno mogli zaključiti da živimo u svijetu čija se društvena uređenja ni milimetar nisu pomaknula ka pravdi i jednakosti.

Nekad su bili robovi, pa kmetovi i zatim proleteri, a danas prekarni radnici, tj. opet robovi, i tako unedogled od postanka vijeka. Razlika je jedino u tome što danas sve to možemo slikati i snimiti, poslati dalje da svi vide i... I ništa. Kmetovi ostaju kmetovi.

Kako je naša država prvak u nepravdi prema sirotinji ili onima koji nemaju člansku iskaznicu HDZ-a, mlađi i snažniji mrvicu potražili su više pravice u nekim drugim zemljama pa se zato ove godine u škole upisalo još manje prvašića nego prethodnih. Tužno jest, ali još tužnije bi mi bilo da mladi nemaju kamo iz ove rupe. Ovako, nek ih sreća prati gdje god je potražili. A za pinku veselja nama koji smo još tu ovaj tjedan pobrinuo se jedan supetarski galeb.

PONEDJELJAK: Počela škola, uz udžbenike koji sliče zaslonima mobitela

Gledam u ponedjeljak na televiziji šarene učionice što s kompletima knjiga na klupama čekaju prvaše i prisjećam se polaska u školu. Svake sam godine s guštom čekala prvi dan škole. Ne, nisam bila štreber, nego bi se već toliko izlampala po moru i besposličarila po ulici da bi jedva čekala vidit ekipu iz razreda. Knjige su mi uglavnom bile rabljene, neke čak treća ruka, tek poneka bi bila mirišljava i nova. Naše učionice nisu bile šareno ukrašene, a ni knjige baš.

Škola je bila ozbiljna, ozbiljno vam kažem. U višim razredima osnovne uz lekcije u udžbenicima su bile rijetke fotografije, a šta smo bili stariji, sve je više bilo teksta. Kad vidim današnje udžbenike, čini mi se da su rađeni za djecu s posebnim potrebama. Sve neki crteži uz pojašnjenja, likovi s menzurama i trokutima iz crtića. I to za sedmaše?! Istaknuti im okviri u bojama jer to je važno uz crvene uskličnike da ne zaborave... Sve nalik zaslonima mobitela i tableta.

Ne znam, još dok sam gledala udžbenike svoje djece, a ima tome i više od desetljeća da su bili osnovci, pitala sam se hoće li ti klinci izrasti u osobe sa zrelošću primjerenom kronološkoj dobi. Već godinama se stručnjaci dvoume treba li zabraniti pametne telefone u školama, pa je to u nas i ove godine tema uz početak nastave. Zalažem se, uz crveni uskličnik, da ih pod hitno i bespogovorno izbace s nastave! Zbog tih spravica pažnja i razumijevanje teksta otišlo nam je svima u neku stvar. A zato nas protuhe i hohštapleri mažu na kruh. Dok rijetki među nama progledaju, iscuri nam sav plin...

UTORAK: Frane Barbariću, ne spavaš mirno, a?

Frane Barbariću, ne spavaš mirno, a? To pitam kad smo već kod plina. Ovog tjedna doznali smo da šefu HEP-a i jakom HDZ-ovcu, kojeg premijer unatoč aferama ne smjenjuje, istražitelji vršljaju em po okolnostima gradnje kuće na Hvaru, em po jeftinoj prodaji plina, kao i po poslovanju HEP-a s Prvim plinarskim društvom Pavla Vujnovca. Debela će to fascikla bit s obzirom na to da istraga USKOK-a, kako doznaju kolege, traje već dobru godinu dana, što znači da je počela i prije izbijanja afere “plin za cent”. A čovjek i dalje vodi poduzeće u našem vlasništvu.

“Naše odluke donosimo onda kada mi o tome odlučimo, a ne kada to hoće netko drugi”, ponovio je prepotentni premijer. Možda čeka neku optužnicu, vrag će ga znati. Ili ga kolega Hvaranin zbog nečega drži u šaci, kao što pretpostavlja Nikola Grmoja iz Mosta, pa mu čak daje dio kolača. Na primjer, jasno nam je da Plenković ministra obrane drži u inat Milanoviću. Što Zoki više udara po Banetu, Plenki ga to čvršće drži. Jer, evo, niti odluka Visokog upravnog suda da je bio u sukobu interesa kad se uselio u stan od 90 kvadrata ministru Banožiću neće naštetiti.

Dapače, on će se žaliti Ustavnom sudu. Zanimljivo je da je njegova odvjetnica primijetila kako se sve na sudu protiv njenog klijenta odvijalo ekspresno, i to unatoč štrajku. Zaboravila je, međutim, da je njen klijent, za razliku od mnogih drugih, za vrijeme tog štrajka također ekspresno dobio što mu je trebalo. Sjećate se, ono za kredit APN-a, na koji se prijavio kao pravi đon-obraz. “Ovo oko stana je toliko minorna stvar, dajem joj točno onoliko pozornosti koliko zaslužuje.” To nije rekao sam ministar, nego njegov šef. Oprostite, Vaša Visočanstva, što smo Vam prinijeli pozornosti.

SRIJEDA: Pismo skupine članova akademske zajednice

---

image

Banožić je opet dominirao ovim tjednom

Goran Mehkek/Cropix
---

Banožić je, inače, opet dominirao ovim tjednom, jer prepoznali smo ga i u pismu skupine članova hrvatske akademske zajednice u kojem političare upozoravaju na neprihvatljivu praksu napredovanja visokih dužnosnika u akademskim zvanjima i na akademskim radnim mjestima dok obnašaju dužnosti. Ali dok je takva praksa zakonski dozvoljena, nema pomoći. Samo, bilo bi mi draže da su se znanstvenici okomili na svoje kolege koje potpisuju plagijate na osnovi kojih političari napreduju na fakultetima. To im je odgovorio i aktualni ministar znanosti Radovan Fuchs, s tim što je i on sam promoviran u vrijeme mandata.

Oval je apel sad pripisao upadu inspekcije u Rektorat Sveučilišta u Zagrebu radi nadzora poslovanja u mandatu prošle uprave rektora Damira Borasa. Meni se to ne uklapa, ali svejedno, bolje bi ministru bilo da zbilja promisli o apelu iz spomenutog pisma.

S tim što imamo, kako kažu, barem omanji autobus HDZ-ovaca iz Dalmacije koji su stekli doktorate pod sumnjivim okolnostima pa gospoda iz akademske zajednice do sada nisu ni beknuli. A oni nisu “politička sitnež”, kako svoje kritičare naziva šef HDZ-a, oni su stranačka krupnež među načelnicima i općinskim šerifima na kojima se sagradilo carstvo vladajuće stranke. I nitko im ništa ne može. Kakvi beskrvni akademici da se nešto usude.

---

image

Banožić je opet dominirao ovim tjednom

Goran Mehkek/Cropix
---

ČETVRTAK: Premijer na Braču, galeb iznad njega

“Ovo je velika potvrda politike uključenosti u društvo, potvrda solidarnosti i važno ulaganje za povećanje kvalitete života naših obitelji ovdje u Supetru i na cijelom otoku Braču. Bitno je naglasiti da su ovaj projekt pomogli i Grad Supetar, i svih drugih sedam općina otoka Brača, što, naravno, pokazuje jednu veliku društvenu koheziju kad je riječ o ovako važnim pitanjima potpore onima kojima je u društvu pomoć najpotrebnija... tralalala.

Također, ovo je sve dio naše politike ulaganja u otoke, u proteklih sedam godina uložili smo dvije milijarde eura u naše otoke...” Taman kad smo već pomislili da će premijer krenuti nabrajati svih tisuću i nešto otoka živošću impulsa elektrokardiograma umirućeg, za malo dramatike pobrinuo se jedan brački galeb. Preletio i, da oprostite, posrao se premijeru na odijelo! Al on niti taj tren nije prirodno mrdnuo, nego je nastavio svoju monotonu birokratsku tiradu pred kojom bi i poskok zaspao.

Malo je otresao rukav odijela kao da vidi, na primjer, Grmoju iz Mosta, mrvicu se osmjehnuo, nešto promrmljao o sreći, tek toliko da nam pokaže kako nije umjetna inteligencija ni robot, i krenuo dalje...

Kako stvari stoje, ankete mu govore da mu nema ravna. Glavni konkurent na idućim izborima, šef SDP-a, nema podršku ni svojih, a kamoli birača. To što Peđa Grbin sam sebe vidi kao budućeg premijera, a što je njemu kao šefu još uvijek glavne opozicijske stranke jedino preostalo da kaže, posve je razumljivo. Ali smiješno je što ne razumije da bi njemu trebalo jato galebova da mu se “iskrca” na odijelo kako bi mu se posrećilo.

PETAK: Lopovsko društvo i drakonske kazne sirotinji

Jedna radnica “Podravke” uhvaćena je na porti tvornice s ukradenih 12 vrećica Vegete. Sindikalci kažu da je to vrijedna radnica koja desetljećima radi u tvornici, a plaća joj je tek lani povećana na oko 5000 kuna. “Suprug je umirovljenik, nisu u bajnoj materijalnoj situaciji. Smatraju da nije trebala odmah dobiti otkaz jer menadžeri već godinama legalno pljačkaju firmu kroz opcijske dionice na kojima zarađuju milijune. Njima je sve dopušteno: i bonusi, i dionice, i velike plaće, i putni troškovi, i službeni auti, i večerice na službenu karticu… Molim vas, čime su ti ljudi, većina njih, toliko zadužili firmu? A radniku, sirotinji, odmah otkaz”, pita jedan sindikalist, a mi ovdje s guštom to prenosimo jer nije prvi slučaj da se sirotinju drakonski kažnjava.

Niti smo slučajno došli dotle da mjerimo veličinu krađe kako bismo je osudili. Jer lopovsko društvo, kakvim su ga učinili oni koji donose propise i koji ga vode, naprosto je toliko bolesno da je ukradenih par vrećica začina isto kao kad ti od deformirane kičme trne mali prst na nozi. Najbolje da prst odma’ odrežemo!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duško Marušić/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Duško Marušić/Cropix

Za malo dramatike pobrinuo se jedan brački galeb. Preletio i, da oprostite, posrao se premijeru na odijelo!

Goran Mehkek/Cropix

Banožić je opet dominirao ovim tjednom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-frane-barbaricu-ne-spavas-mirno-a-moj-bracki-galebe-zvijezdo-tjedna-1321364 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=89f26a10f0ea1f7c62e56dbe06073078185a82b6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Silvana+Uzini%C4%87%3A+Frane+Barbari%C4%87u%2C+ne+spava%C5%A1+mirno%2C+a%3F+Moj+bra%C4%8Dki+galebe%2C+zvijezdo+tjedna%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-frane-barbaricu-ne-spavas-mirno-a-moj-bracki-galebe-zvijezdo-tjedna-1321364 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-frane-barbaricu-ne-spavas-mirno-a-moj-bracki-galebe-zvijezdo-tjedna-1321364 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres tjedna

Silvana Uzinić: Frane Barbariću, ne spavaš mirno, a? Moj brački galebe, zvijezdo tjedna!

8. rujna 2023. - 18:29
Za malo dramatike pobrinuo se jedan brački galeb. Preletio i, da oprostite, posrao se premijeru na odijelo!Duško Marušić/Cropix

Radnica ukrala malo Vegete iz pogona “Podravke” i odmah dobila otkaz. Ministar se uselio u veći stan nego što mu pripada, i to vlastitim potpisom, opremio ga raznim pogodbama, a ne samo da će ostati u njemu, nego bi trebao platiti za njega mizernih 930 eura. I neće da plati nego se žali. Eto, to bi bio rezime ovog radnog tjedna kako bismo tek snuždeno mogli zaključiti da živimo u svijetu čija se društvena uređenja ni milimetar nisu pomaknula ka pravdi i jednakosti.

Nekad su bili robovi, pa kmetovi i zatim proleteri, a danas prekarni radnici, tj. opet robovi, i tako unedogled od postanka vijeka. Razlika je jedino u tome što danas sve to možemo slikati i snimiti, poslati dalje da svi vide i... I ništa. Kmetovi ostaju kmetovi.

Kako je naša država prvak u nepravdi prema siro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 21:23