stdClass Object ( [id] => 1285245 [title] => Silvana Uzinić: Djeca bi se danas mogla rugati ‘Dabogda ti stari bio u HDZ-u i neuzeo APN!‘ [alias] => silvana-uzinic-djeca-bi-se-danas-mogla-rugati-dabogda-ti-stari-bio-u-hdz-u-i-neuzeo-apn [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tata, zašto nisi uzeo kredit od APN-a? Ovo bi teoretski moglo dijete pitati oca koji je jednom bio ministar u hrvatskoj vladi. Takva pretpostavka aktualnog ministra financija, u nastojanju da opravda kolegu, bio je vrhunac ovog radnog tjedna u kojemu, znate već i sami, imamo i očeve i sinove vladajuće stranke koji se bogate na naš račun.

Koliko je to lako pošlo za rukom ministru obrane Mariju Banožiću jasno je pročita li mu se biografija. A ona se može svesti na to da je ovaj “prvorazredni” slavonski kadar već kao šesnaestogodišnjak, kad je u školi još padao na popravne ispite, shvatio da mu je uspjeh u životu zagarantiran uđe li u HDZ.

Nama koji živimo od crkavica i koji smo zgroženi nemoralom vladajućih nitko nije kriv što nismo bili tako promućurni da jednom zatražimo člansku. Čudim se mladima koji to ne urade, nama starijima baš i ne mogu zamjerit. Nekad je u Splitu jedna od najgorih kletvi među klincima bila “dabogda ti mater pr’nila na roditeljskom!” S obzirom na to da su vremena kada se stidjelo i zbog mnogo manjih blamaža odavno iza nas, danas bi rugalica trebala glasiti: “Dabogda ti stari bio u HDZ-u i neuzeo APN!”.

Jer šta ćemo, ovde i sinovi krmče dobrobiti svojih očeva pa smo tako do kraja tjedna doznali za 24-godišnjeg potomka bivšeg saborskog zastupnika iz Varaždina koji nas je izvarao na testovima za koronavirus. Može li niže?

PONEDJELJAK: Blamaža u Švicarskoj

Cijeli Split bio je spreman za utakmicu desetljeća šta se imala odigrat u Ženevi. Nešto prije šest popodne kao da je sve živo u gradu utihnulo i sjelo pred televizore. Mladi hajdukovci su u finalu deklasirani, ali bilo je to nebitno za euforiju koja je stvorena još nakon polufinalne utakmice prethodnog petka. I onda je već istu večer u ponedjeljak počelo rokanje preko društvenih mreža isprva na temu dočeka, tj. treba li ga biti na Rivi ili ne. A zatim je Prlja iz Leta 3 sve zakuhao s objavom fritula i porukom “neka se momci naviknu” i eto nam zabave još dva dana sve dok se “letovac” nije ispričao.

Najluđi navijači na svitu su se ispuhali uz svirku i pjesmu, nema nas na svitu i te fore, a onda je stigla pljuska iz Švicarske na koju su reagirali jedino Veterani domovinskog rata i antifašisti VEDRA. Švicarci su zgranuti onim što su vidjeli, navijači su se tukli, krali i pjevali ustaške pjesme.

Čula sam od svjedoka kako su na šankovima sami sebi točili pivo na što su preneraženi konobari ostali zbunjeni i bez očekivane reakcije jer naprosto tako nešto nikad nisu doživjeli. I tako se, na žalost, jedna lijepa priča oko Hajduka kakve nema u ostatku države, a malo ih je i u svijetu, opet zaflekala kao puno puta do sada. Nama, koji stalno čekamo dan kada više neće biti vijesti poput ovakvih, poruka bi mogla glasiti, a da parafraziram Prlju: “Naviknite se!”

UTORAK: Beroševa tendencija

Oni koji su, osim za utakmicu Hajduka, ipak i nešto drugo čuli početkom tjedna sigurno su zapazili da je ravnatelj sisačke bolnice lagao kad su ga pitali da pojasni kako su se to dvije starije pacijentice našle u istom ležaju. Kako je otkriveno da je jedna od žena umrla isti dan, a ravnatelj je čak pet dana kasnije uvjeravao javnost da se sve dogodilo radi spašavanja života i da su pacijentice dobro, preko skandala se ipak nije moglo prijeći s uobičajenom ministrovom najavom da će sve istražiti.

Beroš i dalje govori kako mora istražiti je li ravnatelj bolnice govorio istinu premda je već svima jasno da nije. Ali ah, ministar Beroš je poznat kao poduzetan u rješavanju problema tako da se i ovaj put nemamo čemu nadati.

“Zgrozila me slika o kojoj razgovaramo jer ukazuje na ono što je potpuno suprotno tendenciji naše reforme”, rekao je među ostalim pred novinarima.

Ne ministre, upravo je ta slika u skladu s vašom planiranom reformom. Jer prvo biste trebali sve ravnatelje iz stranačkih redova staviti na sličan ležaj s kotačićima pa ih izgurati iz bolnica i tek to bi bila prava tendencija.

SRIJEDA: Super Mario i njegova djeca

Aha, evo ga, pukla je vijest da je ministar Mario Banožić dobio kredit od APN za gradnju obiteljske kuće. Drugim riječima, otkinuo nam od usta 100 tisuća eura da bi se skućio, a nije na cesti. Koristi u Zagrebu državni stan od 90 kvadrata, a kad su ga pitali zašto baš toliki odgovorio je da je to zato da bi se vikendom mogao družiti s djecom i suprugom. Ima još i stan u Vinkovcima od 91.97 kvadrata i sad mu sirotinja mora pomoći za još jednu nekretninu. A zajedno sa suprugom mjesečno prima više od pet tisuća eura! Ma, sve ste već pročitali i zgroženi ste, rečeno je i previše ovaj tjedan na tu temu.

Stvar je tek dodatno začinila spomenuta izjava ministra Marka Primorca: “Tata, zašto ti nisi uzeo APN, a mogao si?” “S jedne strane, ministar Banožić ima moralnu odgovornost kao ministar i državni dužnosnik, no s druge strane”, kazao je Primorac, “ima i odgovornost prema svojoj obitelji, djeci i supruzi”.

Kad sam ja bila mala odgovornost mojih roditelja prema obitelji itekako je bila u javnom ugledu. Odgovoran roditelj nikad ne bi dozvolio da mu djeca pročitaju kako su im očevi postupci “profesionalno, moralno i ljudsko dno” kakvim riječima je ovih dana opisan Mario Banožić.

Trebamo, međutim, pretpostaviti da takvima društveni ugled nije prioritet pa smo s ovim moraliziranjem, rekli bi Dalmatinci, pr’nuli u latu.

ČETVRTAK: Premijera više ništa ne ljuti u njegovoj Vladi

A pretpostavljam da nije lako ni bližnjima Josipe Rimac. Vratila je djevojačko prezime Čulina, ali nema te metode kojom će se oprati makar joj suđenje trajalo beskonačno dugo i unatoč ishodu koji je, kao i mnogi kod nas, uvijek neizvjestan. Rekla je genijalnu stvar u mikrofone nakon ročišta. “Sigurno je da ću govoriti istinu, a istina će nas osloboditi!” Sad se, eto, veselimo njenoj istini jer vjerujemo joj koliko i onome lašcu koji je, kako su ono govorili stari, upravo sjeo golom stražnjicom na užarenu ploču štednjaka i uvjeravao nas da se opekao.

Ali dobro, znamo da nas lažu i mažu, a nekako baš u četvrtak shvatili smo da se u nas nikada neće dogoditi generalni štrajk, ali će ga biti na fete i to kod svih koji mogu od države iskamčiti povišicu. Štrajkom prijete suci, medicinske sestre i tehničari, prijete čak i vatrogasci. Kad sve ode u lagum neće imati tko gasiti vatru, neće nam imati tko poviti rane, a krivcima će se ionako sporo ili nikako suditi.

Svi sindikati su brzo skužili da od resornih ministara nema velike koristi pa traže sastanak s premijerom. Sad, kad je čak i na tom pitanju postalo do kraja prozirno tko je stvarni gazda u ovoj zemlji, on se pred javnošću pokušava izvući. “Nije sad to neki sport - treba doći do premijera pa će se sve riješiti”, komentirao je. Ma kakvi, nema on sad ništa više s bivšim Agrokorom, nema ništa ni s ministrima osumnjičenima za korupciji, ni s ministrovim stambenim kreditom... I jeste čuli kako je kroz smiješak rekao čak i ovo: “Mene nakon ovoliko godina u Vladi malo što ljuti”. A vas, ljudi moji, ljuti li vas išta više u ovoj vladi?

PETAK: Spretno mladunče HDZ-ovca iz Varaždina

Policija i USKOK već mjesecima istražuju 24-godišnjeg Filipa Mihalića iz Varaždina, sina bivšeg saborskog zastupnika iz redova HDZ-a Anđelka Mihalića, zbog sumnjivih milijunskih poslova s navodno krivotvorenim testovima na koronu. Firma mladog Mihalića uvozila je testove za koronu od licenciranog proizvođača iz Kine, tvrtke Xiamen Boson Biotech, da bi ih onda, sumnja se, počela krivotvoriti u Turskoj i prepakiravati u Varaždinu, otkrili su kolege iz 24-sata.

Taj “sposobni” mali izdilao je krivotvorene testove bolnicama, domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo i Ravnateljstvu za robne zalihe. I zaradio milijune eura! To što mu je otac bio i jest ne mora stvarno značiti ništa i ne moramo danas, osim šta prostačimo, bit još i zločesti.

Ostanimo fini i mirni, uostalom, ide Međunarodni praznik rada, navalimo na fažol, janjetinu i kapulicu. U drugim zemljama radnici će demonstrirati za svoja prava, a mi ćemo ih, kao i obično, udobno zavaljeni u beznađu i apatiji gledati na televiziji. Tata, tata, zašto si nas ostavio?

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => pretres tjedna 0 7978 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-28 11:24:13 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-28 18:30:00 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2023-04-28 18:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 839 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Silvana Uzinić: Djeca bi se danas mogla rugati 'Dabogda ti stari bio u HDZ-u i neuzeo APN!' [metakey] => pretres tjedna, silvana uzinić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24734362.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Krajac\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zagreb, 200423.
\nNSK, Hrvatske bratske zajednice 4.
\nOdrzana 210. sjednica Vlade Republike Hrvatske.
\nNa fotografiji: Mario Banozic izjava za medije nakon sjednice Vlade.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24734362_1920.jpg":"1920x1080","k_24734362_1280.jpg":"1280x1280","k_24734362_1024.jpg":"1024x1024","k_24734362_640.jpg":"640x640","k_24734362_480.jpg":"480x480","k_24734362_340.jpg":"340x340","k_24734362_220.jpg":"220x220","o_24734362_1280.jpg":"1280x853","o_24734362_1024.jpg":"1024x682","o_24734362_640.jpg":"640x426","o_24734362_480.jpg":"480x320","o_24734362_340.jpg":"340x226","o_24734362_220.jpg":"220x146","h_24734362_1280.jpg":"1280x854","h_24734362_1024.jpg":"1024x683","h_24734362_640.jpg":"640x427","h_24734362_480.jpg":"480x320","h_24734362_340.jpg":"340x227","h_24734362_220.jpg":"220x147","pp_24734362_1280.jpg":"1280x1628","pp_24734362_1024.jpg":"1024x1303","pp_24734362_640.jpg":"640x814","pp_24734362_480.jpg":"480x611","pp_24734362_340.jpg":"340x432","pp_24734362_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15584550 Threads: 2 Questions: 3215294347 Slow queries: 7258393 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236260134 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-djeca-bi-se-danas-mogla-rugati-dabogda-ti-stari-bio-u-hdz-u-i-neuzeo-apn-1285245 [printLink] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-djeca-bi-se-danas-mogla-rugati-dabogda-ti-stari-bio-u-hdz-u-i-neuzeo-apn-1285245?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642739 [name] => pretres tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-02 21:21:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-tjedna [link] => /tag/pretres-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Silvana Uzinić: Djeca bi se danas mogla rugati ‘Dabogda ti stari bio u HDZ-u i neuzeo APN!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24734362.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajac/Cropix [mainImageDesc] =>

Zagreb, 200423.
NSK, Hrvatske bratske zajednice 4.
Odrzana 210. sjednica Vlade Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Mario Banozic izjava za medije nakon sjednice Vlade.
[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24734362.jpg [title] =>

Zagreb, 200423.
NSK, Hrvatske bratske zajednice 4.
Odrzana 210. sjednica Vlade Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Mario Banozic izjava za medije nakon sjednice Vlade.
Damir Krajac/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tata, zašto nisi uzeo kredit od APN-a? Ovo bi teoretski moglo dijete pitati oca koji je jednom bio ministar u hrvatskoj vladi. Takva pretpostavka aktualnog ministra financija, u nastojanju da opravda kolegu, bio je vrhunac ovog radnog tjedna u kojemu, znate već i sami, imamo i očeve i sinove vladajuće stranke koji se bogate na naš račun.

Koliko je to lako pošlo za rukom ministru obrane Mariju Banožiću jasno je pročita li mu se biografija. A ona se može svesti na to da je ovaj “prvorazredni” slavonski kadar već kao šesnaestogodišnjak, kad je u školi još padao na popravne ispite, shvatio da mu je uspjeh u životu zagarantiran uđe li u HDZ.

Nama koji živimo od crkavica i koji smo zgroženi nemoralom vladajućih nitko nije kriv što nismo bili tako promućurni da jednom zatražimo člansku. Čudim se mladima koji to ne urade, nama starijima baš i ne mogu zamjerit. Nekad je u Splitu jedna od najgorih kletvi među klincima bila “dabogda ti mater pr’nila na roditeljskom!” S obzirom na to da su vremena kada se stidjelo i zbog mnogo manjih blamaža odavno iza nas, danas bi rugalica trebala glasiti: “Dabogda ti stari bio u HDZ-u i neuzeo APN!”.

Jer šta ćemo, ovde i sinovi krmče dobrobiti svojih očeva pa smo tako do kraja tjedna doznali za 24-godišnjeg potomka bivšeg saborskog zastupnika iz Varaždina koji nas je izvarao na testovima za koronavirus. Može li niže?

PONEDJELJAK: Blamaža u Švicarskoj

Cijeli Split bio je spreman za utakmicu desetljeća šta se imala odigrat u Ženevi. Nešto prije šest popodne kao da je sve živo u gradu utihnulo i sjelo pred televizore. Mladi hajdukovci su u finalu deklasirani, ali bilo je to nebitno za euforiju koja je stvorena još nakon polufinalne utakmice prethodnog petka. I onda je već istu večer u ponedjeljak počelo rokanje preko društvenih mreža isprva na temu dočeka, tj. treba li ga biti na Rivi ili ne. A zatim je Prlja iz Leta 3 sve zakuhao s objavom fritula i porukom “neka se momci naviknu” i eto nam zabave još dva dana sve dok se “letovac” nije ispričao.

Najluđi navijači na svitu su se ispuhali uz svirku i pjesmu, nema nas na svitu i te fore, a onda je stigla pljuska iz Švicarske na koju su reagirali jedino Veterani domovinskog rata i antifašisti VEDRA. Švicarci su zgranuti onim što su vidjeli, navijači su se tukli, krali i pjevali ustaške pjesme.

Čula sam od svjedoka kako su na šankovima sami sebi točili pivo na što su preneraženi konobari ostali zbunjeni i bez očekivane reakcije jer naprosto tako nešto nikad nisu doživjeli. I tako se, na žalost, jedna lijepa priča oko Hajduka kakve nema u ostatku države, a malo ih je i u svijetu, opet zaflekala kao puno puta do sada. Nama, koji stalno čekamo dan kada više neće biti vijesti poput ovakvih, poruka bi mogla glasiti, a da parafraziram Prlju: “Naviknite se!”

UTORAK: Beroševa tendencija

Oni koji su, osim za utakmicu Hajduka, ipak i nešto drugo čuli početkom tjedna sigurno su zapazili da je ravnatelj sisačke bolnice lagao kad su ga pitali da pojasni kako su se to dvije starije pacijentice našle u istom ležaju. Kako je otkriveno da je jedna od žena umrla isti dan, a ravnatelj je čak pet dana kasnije uvjeravao javnost da se sve dogodilo radi spašavanja života i da su pacijentice dobro, preko skandala se ipak nije moglo prijeći s uobičajenom ministrovom najavom da će sve istražiti.

Beroš i dalje govori kako mora istražiti je li ravnatelj bolnice govorio istinu premda je već svima jasno da nije. Ali ah, ministar Beroš je poznat kao poduzetan u rješavanju problema tako da se i ovaj put nemamo čemu nadati.

“Zgrozila me slika o kojoj razgovaramo jer ukazuje na ono što je potpuno suprotno tendenciji naše reforme”, rekao je među ostalim pred novinarima.

Ne ministre, upravo je ta slika u skladu s vašom planiranom reformom. Jer prvo biste trebali sve ravnatelje iz stranačkih redova staviti na sličan ležaj s kotačićima pa ih izgurati iz bolnica i tek to bi bila prava tendencija.

SRIJEDA: Super Mario i njegova djeca

Aha, evo ga, pukla je vijest da je ministar Mario Banožić dobio kredit od APN za gradnju obiteljske kuće. Drugim riječima, otkinuo nam od usta 100 tisuća eura da bi se skućio, a nije na cesti. Koristi u Zagrebu državni stan od 90 kvadrata, a kad su ga pitali zašto baš toliki odgovorio je da je to zato da bi se vikendom mogao družiti s djecom i suprugom. Ima još i stan u Vinkovcima od 91.97 kvadrata i sad mu sirotinja mora pomoći za još jednu nekretninu. A zajedno sa suprugom mjesečno prima više od pet tisuća eura! Ma, sve ste već pročitali i zgroženi ste, rečeno je i previše ovaj tjedan na tu temu.

Stvar je tek dodatno začinila spomenuta izjava ministra Marka Primorca: “Tata, zašto ti nisi uzeo APN, a mogao si?” “S jedne strane, ministar Banožić ima moralnu odgovornost kao ministar i državni dužnosnik, no s druge strane”, kazao je Primorac, “ima i odgovornost prema svojoj obitelji, djeci i supruzi”.

Kad sam ja bila mala odgovornost mojih roditelja prema obitelji itekako je bila u javnom ugledu. Odgovoran roditelj nikad ne bi dozvolio da mu djeca pročitaju kako su im očevi postupci “profesionalno, moralno i ljudsko dno” kakvim riječima je ovih dana opisan Mario Banožić.

Trebamo, međutim, pretpostaviti da takvima društveni ugled nije prioritet pa smo s ovim moraliziranjem, rekli bi Dalmatinci, pr’nuli u latu.

ČETVRTAK: Premijera više ništa ne ljuti u njegovoj Vladi

A pretpostavljam da nije lako ni bližnjima Josipe Rimac. Vratila je djevojačko prezime Čulina, ali nema te metode kojom će se oprati makar joj suđenje trajalo beskonačno dugo i unatoč ishodu koji je, kao i mnogi kod nas, uvijek neizvjestan. Rekla je genijalnu stvar u mikrofone nakon ročišta. “Sigurno je da ću govoriti istinu, a istina će nas osloboditi!” Sad se, eto, veselimo njenoj istini jer vjerujemo joj koliko i onome lašcu koji je, kako su ono govorili stari, upravo sjeo golom stražnjicom na užarenu ploču štednjaka i uvjeravao nas da se opekao.

Ali dobro, znamo da nas lažu i mažu, a nekako baš u četvrtak shvatili smo da se u nas nikada neće dogoditi generalni štrajk, ali će ga biti na fete i to kod svih koji mogu od države iskamčiti povišicu. Štrajkom prijete suci, medicinske sestre i tehničari, prijete čak i vatrogasci. Kad sve ode u lagum neće imati tko gasiti vatru, neće nam imati tko poviti rane, a krivcima će se ionako sporo ili nikako suditi.

Svi sindikati su brzo skužili da od resornih ministara nema velike koristi pa traže sastanak s premijerom. Sad, kad je čak i na tom pitanju postalo do kraja prozirno tko je stvarni gazda u ovoj zemlji, on se pred javnošću pokušava izvući. “Nije sad to neki sport - treba doći do premijera pa će se sve riješiti”, komentirao je. Ma kakvi, nema on sad ništa više s bivšim Agrokorom, nema ništa ni s ministrima osumnjičenima za korupciji, ni s ministrovim stambenim kreditom... I jeste čuli kako je kroz smiješak rekao čak i ovo: “Mene nakon ovoliko godina u Vladi malo što ljuti”. A vas, ljudi moji, ljuti li vas išta više u ovoj vladi?

PETAK: Spretno mladunče HDZ-ovca iz Varaždina

Policija i USKOK već mjesecima istražuju 24-godišnjeg Filipa Mihalića iz Varaždina, sina bivšeg saborskog zastupnika iz redova HDZ-a Anđelka Mihalića, zbog sumnjivih milijunskih poslova s navodno krivotvorenim testovima na koronu. Firma mladog Mihalića uvozila je testove za koronu od licenciranog proizvođača iz Kine, tvrtke Xiamen Boson Biotech, da bi ih onda, sumnja se, počela krivotvoriti u Turskoj i prepakiravati u Varaždinu, otkrili su kolege iz 24-sata.

Taj “sposobni” mali izdilao je krivotvorene testove bolnicama, domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo i Ravnateljstvu za robne zalihe. I zaradio milijune eura! To što mu je otac bio i jest ne mora stvarno značiti ništa i ne moramo danas, osim šta prostačimo, bit još i zločesti.

Ostanimo fini i mirni, uostalom, ide Međunarodni praznik rada, navalimo na fažol, janjetinu i kapulicu. U drugim zemljama radnici će demonstrirati za svoja prava, a mi ćemo ih, kao i obično, udobno zavaljeni u beznađu i apatiji gledati na televiziji. Tata, tata, zašto si nas ostavio?

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajac/Cropix
Damir Krajac/Cropix

Zagreb, 200423.
NSK, Hrvatske bratske zajednice 4.
Odrzana 210. sjednica Vlade Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Mario Banozic izjava za medije nakon sjednice Vlade.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-djeca-bi-se-danas-mogla-rugati-dabogda-ti-stari-bio-u-hdz-u-i-neuzeo-apn-1285245 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=603b56df66e5e178e3b205da8ccc428e89068ee3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Silvana+Uzini%C4%87%3A+Djeca+bi+se+danas+mogla+rugati+%E2%80%98Dabogda+ti+stari+bio+u+HDZ-u+i+neuzeo+APN%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-djeca-bi-se-danas-mogla-rugati-dabogda-ti-stari-bio-u-hdz-u-i-neuzeo-apn-1285245 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-djeca-bi-se-danas-mogla-rugati-dabogda-ti-stari-bio-u-hdz-u-i-neuzeo-apn-1285245 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapretres tjedna

Silvana Uzinić: Djeca bi se danas mogla rugati ‘Dabogda ti stari bio u HDZ-u i neuzeo APN!‘

28. travnja 2023. - 20:30
Zagreb, 200423. NSK, Hrvatske bratske zajednice 4. Odrzana 210. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na fotografiji: Mario Banozic izjava za medije nakon sjednice Vlade.Damir Krajac/Cropix

Tata, zašto nisi uzeo kredit od APN-a? Ovo bi teoretski moglo dijete pitati oca koji je jednom bio ministar u hrvatskoj vladi. Takva pretpostavka aktualnog ministra financija, u nastojanju da opravda kolegu, bio je vrhunac ovog radnog tjedna u kojemu, znate već i sami, imamo i očeve i sinove vladajuće stranke koji se bogate na naš račun.

Koliko je to lako pošlo za rukom ministru obrane Mariju Banožiću jasno je pročita li mu se biografija. A ona se može svesti na to da je ovaj “prvorazredni” slavonski kadar već kao šesnaestogodišnjak, kad je u školi još padao na popravne ispite, shvatio da mu je uspjeh u životu zagarantiran uđe li u HDZ.

Nama koji živimo od crkavica i koji smo zgroženi nemoralom vladajućih nitko nije kriv što nismo bili tako promućurni da jednom zatra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 20:13