StoryEditorOCM
HrvatskaHRVATSKA VOJSKA

Rafali dolaze na proljeće 2024., gradi se i golemi hangar u koji će ih smjestiti

Piše vijesti sd
1. siječnja 2024. - 15:13

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji dvaju potpredsjednika – ministra obrane Ivana Anušića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, predstojnika Ureda predsjednika Vlade Zvonimira Frke-Petešića, načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja i suradnika obišao je 11. prosinca radove na izgradnji nove infrastrukture za višenamjenske borbene avione u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu. Ministar Anušić izrazio je zadovoljstvo uspješnim tijekom realizacije jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata za Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te istaknuo kako izgradnjom hangara pripadnici HRZ-a dobivaju uvjete za rad u skladu sa svjetskim standardima, piše Hrvatski vojnik.

Ulaganje u sigurniju budućnost

"Ovaj projekt bit će završen u zadanom roku i bit će spreman za prihvat aviona Rafale koji će stići 2024. godine. Projekt je još jednom potvrdio kako Ministarstvo obrane i Vlada Republike Hrvatske sveobuhvatnim pristupom, koji uključuje ulaganje u nabavu sredstava, ali i izgradnju popratne infrastrukture kao i obuku pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uspješno vode ključne projekte opremanja i modernizacije kojima se jača ukupna borbena moć Hrvatskog ratnog zrakoplovstava, odnosno Hrvatske vojske u cijelosti", rekao je ministar Anušić te dodao kako je ulaganje u hangare, kao i cijeli projekt opremanja višenamjenskim borbenim avionima Rafale, investicija u sigurniju budućnost naše zemlje i simbol jačanja ukupnih obrambenih sposobnosti.

Ministar Medved čestitao je ministru Anušiću, načelniku Glavnog stožera, zapovjedniku HRZ-a brigadnom generalu Michaelu Križancu i svima uključenima u projekt: "S radošću očekujemo dolazak prvih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku u prvoj polovini iduće godine."

"Paralelno s procesom pripreme za dolazak aviona, ovih dana u Republiku Hrvatsku pristigla su i prva borbena vozila Bradley. To je snažna poruka ove Vlade, koja je usmjerena prema jačanju obrambenih sposobnosti Republike Hrvatske", istaknuo je te čestitao kolegi Anušiću na svim važnim inicijativama, uključujući povećanje dobne granice za ostanak vojnog osoblja u djelatnoj vojnoj službi, pri čemu se osvrnuo na aktualni prijedlog izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Načelnik GS OSRH istaknuo je kako se iznimno zahtjevan i složen projekt izgradnje infrastrukture potrebne za naše moderne i moćne lovce realizira planiranom dinamikom. "Ovo je pokazatelj da avioni bez infrastrukture nisu dovoljni, kao ni bez obuke tehničara i pilota te modernizacije radara, koja se također odvija paralelno s obukom. Svi ti projekti zajedno dat će nam jednu novu sposobnost – sposobnost zaštite i obrane hrvatskog neba", poručio je admiral Hranj.

Zapovjednik HRZ-a rekao je kako se dinamika izgradnje infrastrukture za prihvat višenamjenskog borbenog aviona i početak njegova uvođenja u operativnu uporabu odvija prema planu i zacrtanoj dinamici.

"Dolazak aviona na proljeće iduće godine trebao bi biti popraćen svim sadržajima potrebnim za njihov prihvat, održavanje, smještaj ljudi, planiranje, simulator i ostalo", rekao je general Križanec te zahvalio Ministarstvu obrane, Glavnom stožeru i svima koji su pridonijeli projektu izgradnje infrastrukture za višenamjenske borbene avione Rafale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 01:24