StoryEditor
HrvatskaŽIVOTNI PARTNERI

Pripadnici LGBT zajednice komentirali izjave ministra Beroša i poručili: Šteta što SDP nije stavio nijednog homoseksualca za nositelja liste

14. lipnja 2020. - 23:08
Ivo Šegota i Mladen KožićŽeljko Puhovski/HANZA MEDIA

Duboko sam uvjeren da Vili Beroš nije izrekao osobni stav već je vođen stranačkom politikom, komentar je Mladena Kožića na izjavu ministra zdravstva u emisiji N1 televizije da je djeci zdravije okruženje u domovima nego u istospolnim zajednicama. Kožić, inače, zajedno sa životnim partnerom Ivom Šegotom želi postati udomitelj, a njihova javna bitka za dijete i dalje traje. Podsjetimo na to da su dobili odbijenicu Centra za socijalnu skrb unatoč potpuno suprotnim odlukama Upravnog suda.

- Situacija je specifična. Ako je okruženje u domu zdravo, to bi bilo prihvatljivije - odgovorio je Beroš na pitanje voditeljice je li za dijete bez roditeljske skrbi bolje da bude u domu ili u istospolnoj obitelji. U emisiji se kao nositelj liste HDZ-a po tom, a i po ostalim pitanjima, sučelio s Arsenom Baukom, nositeljem liste SDP-a u 10. izbornoj jedinici koja obuhvaća Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju.

- Za Vilija Beroša mislim da to nikako nije mogao reći kao znanstvenik, jer to nije utemeljeno u znanosti. Mislim da nije slijedio svoj stav, jer taj stav je znanost odavno pregazila. Doživljam ga kao razumnog i racionalnog političara te socijalno osjetljivog čovjeka pa me utoliko to više čudi – kaže Kožić. On, doduše, dodaje da to kako HDZ vodi domove za djecu i stare ne ulijeva optimizam pa baca dodatno lošu sliku na ministrovu izjavu.

S Kožićem smo popričali i o situaciji s Domagojem Hajdukovićem, istaknutim članom SDP-a, koji je žrtva obiteljskog nasilja, o čemu je SDP izvijestio javnost i praktično ga pritom outao kao homoseksualca. Podsjetimo, tek nakon što je Hajdukovića na ulici fizički napao Tomislav Mikulin, također član SDP-a, koji je promptno izbačen iz stranke, šira javnost doznaje o njihovu seksualnom opredjeljenju.

Očekivalo se da Hajduković bude nositelj liste Restart koalicije u IV. izbornoj jedinici, ali na njegovu mjestu pojavljuje se Sabina Glasovac. Razloge ove odluke neki su vidjeli u licemjerju SDP-a što se tiče stava o LGBT zajednici i doživjeli to kao ustupak konzervativnim biračima. Tim više što je Sabina Glasovac politički vezana za Zadarsku županiju, a sada bi trebala predvoditi listu za Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju.

- Sabina je rođena u Našicama – informira nas Kožić, s tim što priznaje da je i njemu malo čudna ta situacija, ali napominje da ne zna detalje pa samim time ne može komentirati potez vodstva SDP-a.
- Ipak, osobno mi je žao što se SDP, inače stranka koja je učinila puno za LGBT zajednicu, nije usudila staviti homoseksualca za nositelja liste. To im je bila izvrsna prilika za iskorak na ovim izborima, jer kao što znate, kod nas nema niti jednog saborskog zastupnika, a kamoli ministra koji se tako deklarira. A čak i jedna konzervativna Srbija ima premijerku lezbijku – razočaran je Mladen Kožić.

Izdvojeno

30. srpanj 2020 12:02