StoryEditor
HrvatskaNajviše kontakata

Plenković govorio o obaveznom cijepljenju, dao naslutiti da bi za tri sektora ono moglo biti obvezno: ‘Vodi se rasprava... Bitno je da zemlja ne uđe u crveno‘

Piše PSD
13. srpnja 2021. - 13:25

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Čakovec, gdje se sastao s međimurskim županom Matijom Posavcem i gradonačelnicima iz Međimurske županije. Tom je prilikom dao i izjavu medijima, a govorio je i o cijepljenju, javlja N1.

- Obaveznog horizontalnog cijepljenja za sve neće biti, to nijedna zemlja ne radi, to nećemo ni mi. Prvi cilj je sada da na različite načine, pa i ovom ozbiljnijom raspravom u javnosti koju imamo sada, govorimo da se treba cijepiti. To je veliki plus i to je dobro. Na razini Europske unije 50 posto stanovništva je cijepljeno s dvije doze. Mi smo na nešto više od 46 posto s jednom dozom, rekao je Plenković.

- Što se tiče pojedinih sektora, tu imamo tri sektora koji su posebno indicirani da o njima razmišljamo na drugačiji način. Jedan je sektor zdravstva, procijepljenost liječnika je jako dobra, mislim da smo na oko 80 posto, medicinske sestre i drugo osoblje je nešto niži postotak. Nakon toga imamo cijeli sustav socijalne skrbi i u konačnici, treći segment koji je posebno važan, a to je školstvo i obrazovanje. To su tri sektora, ako se bude išlo prema određenim mjerama, koji će biti oni gdje ćemo gledati kako da ubrzamo cijepljenje, rekao je Plenković.

Upitan hoće li u tim sektorima biti obvezno cijepljenje, Plenković je rekao da se ta rasprava vodi. “Naš je cilj da ono što smo osigurali Hrvatskoj, a to su više nego dovoljne količine cjepiva, da ga iskoristimo, a pogotovo u onim sektorima gdje je više fizičkih kontakata ljudi”, rekao je Plenković.

Što se tiče covid-potvrda, Plenković je rekao da one nisu putovnice, nego sredstvo koje “facilitira tranzit”.

- Moj je dojam da malo-pomalo velika većina ljudi shvaća da je najbolji način za borbu protiv epidemije cijepljenje, rekao je Plenković, dodavši kako ne očekuje bunt poslodavaca.

- Meni je kao predsjedniku Vlade bitno da zemlja ne dođe u crveno. Ja želim to izbjeći, rekao je Plenković o turističkoj sezoni.

item - id = 1112376
related id = 0 -> 1127903
related id = 1 -> 1127839
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 04:57