StoryEditor

OTKRILI SMO MINI-RAFINERIJU Marko prozvodi dizel za 6 kuna, a cijena na Ininoj crpki je - 9,94 kune

Piše PSD.
1. ožujka 2012. - 15:21

Marko S. (pravi identitet poznat redakciji, op.a.) ne propušta Dnevnik. Ritual je to koji se u njegovoj dvokatnici u jednom od mjesta na omiško-makarskom području religiozno poštuje. Žene se sklone, djeca umire, a Marko zaustavi dah. Dok vanjskopolitički urednik smrknuto objašnjava razvoj situacije na Bliskom istoku, napetost dostiže vrhunac.

Može se, što bi novinari rekli, nožem rezati. Sukobi, barikade, krv na ulicama, embargo i zatvorene bušotine omiljena su glazba za Markove uši. Vijesti o produbljenoj naftnoj krizi i posljedičnom povećanju cijena goriva u cijelome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, vijesti su koje je Marko i čekao.

Stoga i ne čudi što već s prvim taktovima odjavne špice betonska dvokatnica nanovo oživi i što se svi, bez izdavanja posebnih zapovijedi, bacaju na posao. Na posao kojeg, što je kriza veća, više ima. Posao kojeg bismo u najkraćem i bez imalo pretjerivanja mogli opisati kao - proizvodnja nafte!

Manufaktura radi punom parom

Prema posljednjim informacijama, cijene goriva na hrvatskom će tržištu u idućih nekoliko dana još dva puta poskočiti. Prvi skok trebao bi se dogoditi već danas zbog uvođenja veće stope PDV-a, a drugi se može očekivati u utorak idućeg tjedna, kada se i inače mijenjaju cijene naftnih derivata.

Vlada za sada, prema vlastitu priznanju, nema namjeru reagirati. Ona Sanaderova svojedobno je branila psihološku granicu od osam kuna po litri eurosupera 95, kabinet Jadranke Kosor bio se ispriječio ispred cijene od deset kuna, a novi ministar financija Linić puk je obavijestio kako je prva crta obrane podignuta na 12 kuna. A

 za to vrijeme Markova manufaktura radi punom parom. Narudžba je toliko da se, za veću količinu, i po nekoliko dana ranije treba upisati. Benzina, na žalost, nema, no litra dizela se dobije za šest kuna. Litra koja na službenim benzinskim crpkama još danas stoji 9,94 kune, a sutra... 

- A sutra ću vjerojatno i ja podignuti svoje cijene - otvoreno nam kaže Marko S., koji naftu, ponavljamo, to uopće nije šala, proizvodi zahvaljujući specijalnom kanadskom stroju uvezenom iz Njemačke.

Sam proces nimalo nije jednostavan, pa Marko dnevno može proizvesti maksimalno 200 litara dizela, a 300 litara bi mogao dohvatiti tek da uvede i treću smjenu. No, s obzirom da mora spavati, a biznis izvan obitelji ne želi širiti, taj korak nema namjeru poduzeti. Lako je, međutim, moguće, kad posao već tako dobro ide, da kupi još jedan stroj. Skupa je to investicija, ali svaka se lipa, dok je krize, isplati. 

- Iz Sarajeva mi je dolazio čovjek i kuću mi nudio za stroj, eto, to vam dovoljno govori o njegovoj cijeni - objašnjava naš sugovornik, dodajući kako su mu glavni kupci vozači kamiona i bageristi koji zahvaljujući njegovu gorivu ostvaruju goleme uštede.

Alkemičar u garaži

A to gorivo, vrijeme je da otkrijemo tajnu, Marko dobiva preradom iskorištenog motornog ulja. Dobro ste pročitali, nije riječ o jestivu ulju za koje je poznato da, uz određene kemijske procese, može postati kvalitetan biodizel, nego upravo o motornom ulju za koje hrvatski stručnjaci svi redom tvrde kako je, zbog teških sastojaka, nezahvalna tekućina za pretvorbu u dizelsko gorivo.

Međutim, Markov slučaj potvrđuje suprotno. On motorno ulje ne samo da prerađuje, nego na tome dobro i zarađuje. Iako, ne bi smio jer zakon strogo propisuje tko je ovlašten za prodaju goriva, a alkemičara Marka na tome popisu nema. 

- Prvi put čujem za mogućnost da se dizel može dobiti iz otpadnih motornih ulja. Istina, mi se bavimo istraživanjem i proizvodnjom nafte, a ne njezinom preradom, no svejedno ste me iznenadili - ističe prof. dr. sc. Marin Čikeš, predstojnik Zavoda za naftno inženjerstvo na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. 

- Načelno je postupak koji prakticira navedeni gospodin moguć jer su motorna ulja derivat nafte, no složen je to i skup proces jer takva ulja sadrže teške ugljikovodike nepogodne za proizvodnju dizelskoga goriva - napominje Čikeš.

Marko S. za ovakve izjave ne mari. U njegovoj garaži toči se bolje no ikad. 

- Ma ja sam pravi ekspert! Nafta koju dobivam najbolje je kvalitete i nikakvu štetu na motorima ne može izazvati. U aditivima koje dodajem nema sumpora, a i sustav filtracije te destilacije je provjeren - tvrdi Marko.

VINKO VUKOVIĆ

Ma, to mi je nezamislivo

S čuđenjem nas je dočekala prof. dr. sc. Katica Sertić-Bionda sa Zavoda za tehnologiju nafte i petrokemiju na zagrebačkom Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

- Da su u pitanju jestiva, biljna ulja, onda bismo imali o čemu govoriti. Ovako, ne znam što da vam kažem, osim da je proces dobivanja dizelskoga goriva iz motornih ulja teoretski moguć, ali mi je čudno, ma nezamislivo, da se netko time bavi praktično u kućnoj radinosti - ističe Sertić-Bionda.

Razlika na ekotestu

Jedna razlika u odnosu na klasično dizelsko gorivo ipak postoji. Iskusno oko službenika na tehničkom pregledu vozila zasigurno bi je primijetilo, a ako bi njemu i promaklo, stroj za ekotest bi je registrirao.

- Na ekotestu vozila s mojim gorivom ne mogu proći jer je ovako dobivena nafta predobra. E, što se čudite, predobra! Niti ima miris, niti iz auspuha dimi. A kako ne dimi, tako bi i svi parametri na ekotestu pokazali nulu. Stoga prije tehničkoga ulijete obični dizel i mirni ste - smije se Marko, napominjući kako njegovo gorivo nije pogodno za novija vozila. 

- Da bi ga vozila novijih generacija mogla koristiti, onda bih ga morao tri puta filtrirati, što bi znatno usporilo proces proizvodnje, a samim tim i smanjilo količinu dobivenoga goriva, pa bi čitav posao bio neisplativ - kazao je Marko, uz napomenu da je sve više onih koji vjeruju i koji se s osmijehom na licu voze za šest kuna po litri.

Kupac: Motor radi super

Korisnici njegovih “usluga” za sada se voze bez primjedbi. Dapače, oni s kojima smo razgovarali, za Markovu “benzinsku” imaju samo riječi hvale. Već su naručili i nove zalihe.

- Nikakvu razliku ne primjećujem, motor radi kao što je i prije radio, samo što sada štedim četiri kune po litri - kaže nam jedan od vozača želeći ostati anoniman iz, veli, dva razloga.

Prvi je da ne naškodi Marku, a drugi da ga ne počnu salijetati znani i neznani koji bi se također željeli domoći jeftine nafte. Količine su, ponovimo, ograničene, pa je i strah razumljiv.

item - id = 159025
related id = 0 -> 1008107
related id = 1 -> 596871
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 16:32