stdClass Object ( [id] => 1382218 [title] => On je pravi pobjednik izbora, njegovi su stihovi riznica slogana. Evo jedan za desnicu: da li si ikad ljubila stranca? [alias] => on-je-pravi-pobjednik-izbora-njegovi-su-stihovi-riznica-slogana-evo-jedan-za-desnicu-da-li-si-ikad-ljubila-stranca [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izborna kampanja za hrvatske parlamentarne izbore jednima je bila burna i uvredljiva, drugima dosadna i površna. Izbori su bili neizvjesni do zadnjega dana, međutim, prava raja sa sluhom, u koju bih se i sam pokušao neskromno ubrojiti, od prvih je dana prepoznala pobjednika. To je Jura Stublić.

Utemeljitelja, frontmena i glavnog autora kanonske novovalne grupe “Film”, jednog od najboljih rock-pjesnika i skladatelja, prepoznali su Zoran Milanović i SDP pa su naslov njegove skoro četiri desetljeća stare pjesme “Rijeke pravde” uzeli za svoj slogan i naziv kampanje. SDP je pristojno platio za korištenje naslova pjesme, nažalost, nije baš da smo je previše čuli u spotovima, kao što nismo ni vidjeli Stublićev nastup na nekom stranačkom skupu.

Ali to nije sve što se tiče Stublića. Slučajno ili ne, i stranka Možemo uzela je prvu riječ iz naslova najpoznatijeg hita grupe “Film” - “Zamisli život u ritmu muzike za ples”. Uz osnovni slogan “Zamisli drugačiju Hrvatsku”, varirali su se i drugi: “Zamisli da dobro živiš od plaće”, “Zamisli javno dostupno stanovanje”. Onome tko to dobro zamisli, Jurinim riječima, “doći će do promjene u tvojoj glavi/ I vjerovat ćeš da postoji nada...”.

Beogradski drug i bili cvitak

Zanimljivo je da su stranke s lijevog političkog spektra, SDP i Možemo, posegnule za Stublićem kojega se zbog pjesama “E, moj druže beogradski” i “Bili cvitak” držalo za onog s druge političke strane. Možda ga je upravo zato Milanović i odabrao, mogao bi primijetiti neki pažljiviji analitičar. I dok Plenkovićev HDZ vjerojatno ni pod koju cijenu ne bi angažirao Stublića, kad je već toliko zapeo za uho Milanoviću i Peđi Grbinu, naslov jedne od bitnih ranih Stublićevih pjesama, “Zajedno”, završio je u sloganu stranke “Odlučnost i pravednost” Karoline Vidović Krišto. A njezinu političkom stilu bile bi bliže “Bujice pravde”, kada bi postojale.

Kao i svi vrhunski autori, Stublić ima stihova s kojima se identificiraju brojni slušatelji, različitih ukusa i svjetonazora.

Zato bi gotovo svim strankama koje su u ovoj kampanji tugovale nad odlascima stotina tisuća mladih iz zemlje - pa i HDZ-u, koji su za to optuživale - kao krov na kuću sjeo Stublićev stih “Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom”.

Dodajte tome spot ili fotografiju kuće od bloketa ili cigle, svejedno je li inkartana ili ne, s termoizolacijom ili bez nje, s malo cvijeća ispred, okupanu suncem, i samo taj stih i fotografija donijele bi toj stranci nekoliko zastupničkih mandata.

U kampanji je istican neuspjeh Vladina plana za povratak iseljenika, a nitko se nije sjetio posegnuti za Jurinim stihovima iz pjesme “Mi nismo sami”: “A nikog nema tko je tvoj/ I ova zemlja se ne zove dom”, uz istu fotografiju. A kad bi se takvi plakati polijepili na strateška mjesta u Irskoj i Njemačkoj, uz dozvolu tamošnjih vlasti, val uplakanih povratnika stvorio bi čep na ulazu Lučko veći od srpanjskog. Bi li hrvatski povratnici nastavili plakati i kad bi došli doma te što bi i za koliko ovdje uopće radili, nije stvar Jure Stublića.

I to nipošto nije sve. Čvrstoj desnici, kao i ljevici, ali u drugom ključu, odlično bi sjeo stih - pitanje iz iste pjesme: “Da li si ikad ljubila stranca?”. Desnima bi to bila potvrda preduvjerenja i strahova iz noćne more, a ljevici prilika za novi dokaz vlastite otvorenosti.

Stihovi iz iste, izvanredne pjesme o “čovjeku koji ne leti do tvojih visina” sjeli bi uz Rafale kao “Đuro Đaković” uz Bradleye.

Stublićev “Zagreb je hladan grad” ima potencijal za promjenu vlasti pod Medvednicom, naročito ako su izbori zimi, a grijanje ne bude radilo kako treba. Jurina pjesma “Uhvati vjetar”, nažalost, nije iskorištena za promociju vjetroelektrana, ali još ima vremena. Što bi tek neka od hrvatskih populističkih stranaka mogla napraviti s Jurinim stihovima “Vi prekrasni ljudi”, ali se, e moj narode, srećom nije sjetila?! Ne želimo naglas ni reći kojim snagama bi odgovarala upotreba pjesme “Kad budu gorjeli gradovi”.

---

image

Da se prije mjesec dana formirala koalicija ‘Vrati vilu i tri stana‘, vrlo moguće da bi ona danas dobila vlast. Ali bi izgubila vilu i stanove, zato se vjerojatno nije ni formirala

/Cropix
---

Pjesma za vrijeme obnove

Mogućim upotrebama stihova Jure Stublića, Jure Jupitera, kako se svojedobno prozvao, tu nije kraj. “Vlak do zemlje sreće” odlično će doći kada se intenzivnije bude krenulo u obnovu i gradnju pruga, za koje desetljeće. Nešto prije, kada bude spreman hrvatski svemirski program, Jura je tu s pjesmama “Mi smo pali s Marsa” ili “Mi nismo sami”, što je odličan slogan za teoretičare urote i ustrašene od “duboke države”...

Naravno da stvarajući te i druge, uglavnom dobre i odlične pjesme Stublić nije mislio na političko-marketinške svrhe u koje smo ih ovdje stavili. One su moguće jer je Jura Stublić autor bogate i dalekosežne vizije te čežnje za srećom, koje nije obećavao tek na izborima, nego ih je zagovarao i živio sve do danas.

Iz zaborava su Stublića izvukli hrvatski nogometni reprezentativci koji su ga pozvali da pjeva u Zagrebu na dočeku nakon osvajanja bronce iz Katara.

Međutim, taj je nastup završio skandalom jer je Stubliću, kako je tvrdio, isključen mikrofon prije nego što će otpjevati “Chicago” sa stihovima od kojih loše spavaju mnogi političari, a najviše oni iz HDZ-a, koji su najduže na vlasti i za čije su vladavine stihovi nastali: “Vrati BMW i Mercedes, vrati vilu i tri stana,/ Vrati toranj od crkvice, plati svoje ljubavnice,/ Vrati druga dobrovoljcu, daj spomenik palom borcu!”. Da se prije mjesec dana formirala koalicija “Vrati vilu i tri stana”, vrlo moguće da bi ona danas dobila vlast. Ali bi izgubila vilu i stanove, zato se vjerojatno nije ni formirala.

Treba reći i to da sve Stublićeve pjesme nisu iskoristive u ovakve svrhe. “Srce na cesti” opisuje prevelike brzine i nesretan kraj na asfaltu, “Ljubav je zakon” priziva pljačku banke i nepoštovanje pozitivnih zakonskih propisa, “Neprilagođen” zagovara bacanje radija kroz prozor, a ima i pjesama o drogi i nasilju. Dok su se u osamdesetima kod Stublića miješale projekcije sreće i vizije nesreće, u devedestima je skladao samo kada bi mu voda došla do grla. Takav je slučaj i s ratnima “Drugom beogradskim” i “Bilim cvitkom”, kao i s privatizacijskim “Chicagom”. Sada je posegnuto za optimističnijim Stublićem, onim iz osamdesetih. Međutim, u ovom slučaju treba imati na umu napomenu Hrvoja Horvata iz Večernjeg lista da iza stiha “Rijeke pravde dolaze” slijedi važnije pitanje “kakve nam darove donose?”.

Kakve su darove političari donijeli glazbenicima? “Možemo” ima pravo naručiti pjesmu od Mile Kekina, muža zastupnice Ivane Kekin, do sada glazbeno nepoznati “slavuj s Neretve” Nikola Grmoja ima pravo odrepati pjesmu za Most (nažalost ili na sreću Oleg Butković nije se sjetio s Letom 3 otpjevati pjesmu “Bila jednom jedna krava”), ali glazbenici bi se trebali vratiti u kampanju i na predizborne skupove.

Naravno pod uvjetom da ne pretjeruju s cijenama i da isti izvođači danas ne pjevaju za ljevicu, a iduće izbore za desnicu. S glazbenicima bi se na skupove vjerojatno vratili i ljudi koji nisu članovi stranaka.

Beethoven i Cutugno

Pri tome ne bi trebalo posezati za najpopularnijim izvođačima i za hitovima trenutka. Treba zaroniti dublje, u kvalitetu, među glazbenike koji su zaboravljeni i na margini, a čije su pjesme vrijedne slušanja.

Takav je sigurno Jura Stublić, što se potvrdilo i u ovoj kampanji. Takve glazbenike i ostale umjetnike treba dovesti na scenu sada, a ne za 20 i 30 godina, kada se na nju više neće moći popeti. Tada se nećemo moći iskupiti ni ako po njima nazovemo brod, u Stublićevu slučaju i svemirski.

Ne zaboravimo da se uz pjesme došlo i do avnojske Hrvatske i do pobjede u Domovinskom ratu. S “Majkama” i “Vremenom da se krene” ušlo se u trećesiječanjsku vlast, a poslije je zamuknulo. U Europsku uniju Hrvatska je ušla uz Beethovena i Tota Cutugna, što nije dobro jer narodu bez svojih pjesama teško da mogu pomoći svi formulari Europske unije. Stublić i njegove rijeke glazbene pravde to bi mogle promijeniti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dijagnoze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => dijagnoze 0 7806 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-15 13:00:17 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-20 06:28:25 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2024-04-20 06:28:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=On je pravi pobjednik izbora, njegovi su stihovi riznica slogana. Evo jedan za desnicu: da li si ikad ljubila stranca? page_title=On je pravi pobjednik izbora, njegovi su stihovi riznica slogana. Evo jedan za desnicu: da li si ikad ljubila stranca? [metakey] => jura stublić, grupa Film, Izborni slogani [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/15\/25800056.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26217968.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Lucija O\u010dko\/Cropix","\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Da se prije mjesec dana formirala koalicija \u2018Vrati vilu i tri stana\u2018, vrlo mogu\u0107e da bi ona danas dobila vlast. Ali bi izgubila vilu i stanove, zato se vjerojatno nije ni formirala<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25800056_1920.jpg":"1920x1080","k_25800056_1280.jpg":"1280x1280","k_25800056_1024.jpg":"1024x1024","k_25800056_640.jpg":"640x640","k_25800056_480.jpg":"480x480","k_25800056_340.jpg":"340x340","k_25800056_220.jpg":"220x220","o_25800056_1280.jpg":"1280x853","o_25800056_1024.jpg":"1024x682","o_25800056_640.jpg":"640x426","o_25800056_480.jpg":"480x320","o_25800056_340.jpg":"340x226","o_25800056_220.jpg":"220x146","h_25800056_1280.jpg":"1280x854","h_25800056_1024.jpg":"1024x683","h_25800056_640.jpg":"640x427","h_25800056_480.jpg":"480x320","h_25800056_340.jpg":"340x227","h_25800056_220.jpg":"220x147","pp_25800056_1280.jpg":"1280x1628","pp_25800056_1024.jpg":"1024x1303","pp_25800056_640.jpg":"640x814","pp_25800056_480.jpg":"480x611","pp_25800056_340.jpg":"340x432","pp_25800056_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26217968_1920.jpg":"1920x1080","k_26217968_1280.jpg":"1280x1280","k_26217968_1024.jpg":"1024x1024","k_26217968_640.jpg":"640x640","k_26217968_480.jpg":"480x480","k_26217968_340.jpg":"340x340","k_26217968_220.jpg":"220x220","o_26217968_1280.jpg":"1280x853","o_26217968_1024.jpg":"1024x682","o_26217968_640.jpg":"640x426","o_26217968_480.jpg":"480x320","o_26217968_340.jpg":"340x226","o_26217968_220.jpg":"220x146","h_26217968_1280.jpg":"1280x854","h_26217968_1024.jpg":"1024x683","h_26217968_640.jpg":"640x427","h_26217968_480.jpg":"480x320","h_26217968_340.jpg":"340x227","h_26217968_220.jpg":"220x147","pp_26217968_1280.jpg":"1280x1628","pp_26217968_1024.jpg":"1024x1303","pp_26217968_640.jpg":"640x814","pp_26217968_480.jpg":"480x611","pp_26217968_340.jpg":"340x432","pp_26217968_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7963165 Threads: 4 Questions: 1656553497 Slow queries: 4925060 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111919185 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/on-je-pravi-pobjednik-izbora-njegovi-su-stihovi-riznica-slogana-evo-jedan-za-desnicu-da-li-si-ikad-ljubila-stranca-1382218 [printLink] => /vijesti/hrvatska/on-je-pravi-pobjednik-izbora-njegovi-su-stihovi-riznica-slogana-evo-jedan-za-desnicu-da-li-si-ikad-ljubila-stranca-1382218?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 426244 [name] => Jura Stublić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jura-stublic [link] => /tag/jura-stublic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 752326 [name] => grupa Film [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-18 18:02:19 [main_article_id] => 0 [alias] => grupa-film [link] => /tag/grupa-film ) [2] => stdClass Object ( [id] => 752697 [name] => Izborni slogani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-21 14:02:07 [main_article_id] => 0 [alias] => izborni-slogani [link] => /tag/izborni-slogani ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dijagnoze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => On je pravi pobjednik izbora, njegovi su stihovi riznica slogana. Evo jedan za desnicu: da li si ikad ljubila stranca? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/25800056.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Lucija Očko/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/25800056.jpg [title] => Lucija Očko/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26217968.jpg [title] =>

Da se prije mjesec dana formirala koalicija ‘Vrati vilu i tri stana‘, vrlo moguće da bi ona danas dobila vlast. Ali bi izgubila vilu i stanove, zato se vjerojatno nije ni formirala

/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izborna kampanja za hrvatske parlamentarne izbore jednima je bila burna i uvredljiva, drugima dosadna i površna. Izbori su bili neizvjesni do zadnjega dana, međutim, prava raja sa sluhom, u koju bih se i sam pokušao neskromno ubrojiti, od prvih je dana prepoznala pobjednika. To je Jura Stublić.

Utemeljitelja, frontmena i glavnog autora kanonske novovalne grupe “Film”, jednog od najboljih rock-pjesnika i skladatelja, prepoznali su Zoran Milanović i SDP pa su naslov njegove skoro četiri desetljeća stare pjesme “Rijeke pravde” uzeli za svoj slogan i naziv kampanje. SDP je pristojno platio za korištenje naslova pjesme, nažalost, nije baš da smo je previše čuli u spotovima, kao što nismo ni vidjeli Stublićev nastup na nekom stranačkom skupu.

Ali to nije sve što se tiče Stublića. Slučajno ili ne, i stranka Možemo uzela je prvu riječ iz naslova najpoznatijeg hita grupe “Film” - “Zamisli život u ritmu muzike za ples”. Uz osnovni slogan “Zamisli drugačiju Hrvatsku”, varirali su se i drugi: “Zamisli da dobro živiš od plaće”, “Zamisli javno dostupno stanovanje”. Onome tko to dobro zamisli, Jurinim riječima, “doći će do promjene u tvojoj glavi/ I vjerovat ćeš da postoji nada...”.

Beogradski drug i bili cvitak

Zanimljivo je da su stranke s lijevog političkog spektra, SDP i Možemo, posegnule za Stublićem kojega se zbog pjesama “E, moj druže beogradski” i “Bili cvitak” držalo za onog s druge političke strane. Možda ga je upravo zato Milanović i odabrao, mogao bi primijetiti neki pažljiviji analitičar. I dok Plenkovićev HDZ vjerojatno ni pod koju cijenu ne bi angažirao Stublića, kad je već toliko zapeo za uho Milanoviću i Peđi Grbinu, naslov jedne od bitnih ranih Stublićevih pjesama, “Zajedno”, završio je u sloganu stranke “Odlučnost i pravednost” Karoline Vidović Krišto. A njezinu političkom stilu bile bi bliže “Bujice pravde”, kada bi postojale.

Kao i svi vrhunski autori, Stublić ima stihova s kojima se identificiraju brojni slušatelji, različitih ukusa i svjetonazora.

Zato bi gotovo svim strankama koje su u ovoj kampanji tugovale nad odlascima stotina tisuća mladih iz zemlje - pa i HDZ-u, koji su za to optuživale - kao krov na kuću sjeo Stublićev stih “Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom”.

Dodajte tome spot ili fotografiju kuće od bloketa ili cigle, svejedno je li inkartana ili ne, s termoizolacijom ili bez nje, s malo cvijeća ispred, okupanu suncem, i samo taj stih i fotografija donijele bi toj stranci nekoliko zastupničkih mandata.

U kampanji je istican neuspjeh Vladina plana za povratak iseljenika, a nitko se nije sjetio posegnuti za Jurinim stihovima iz pjesme “Mi nismo sami”: “A nikog nema tko je tvoj/ I ova zemlja se ne zove dom”, uz istu fotografiju. A kad bi se takvi plakati polijepili na strateška mjesta u Irskoj i Njemačkoj, uz dozvolu tamošnjih vlasti, val uplakanih povratnika stvorio bi čep na ulazu Lučko veći od srpanjskog. Bi li hrvatski povratnici nastavili plakati i kad bi došli doma te što bi i za koliko ovdje uopće radili, nije stvar Jure Stublića.

I to nipošto nije sve. Čvrstoj desnici, kao i ljevici, ali u drugom ključu, odlično bi sjeo stih - pitanje iz iste pjesme: “Da li si ikad ljubila stranca?”. Desnima bi to bila potvrda preduvjerenja i strahova iz noćne more, a ljevici prilika za novi dokaz vlastite otvorenosti.

Stihovi iz iste, izvanredne pjesme o “čovjeku koji ne leti do tvojih visina” sjeli bi uz Rafale kao “Đuro Đaković” uz Bradleye.

Stublićev “Zagreb je hladan grad” ima potencijal za promjenu vlasti pod Medvednicom, naročito ako su izbori zimi, a grijanje ne bude radilo kako treba. Jurina pjesma “Uhvati vjetar”, nažalost, nije iskorištena za promociju vjetroelektrana, ali još ima vremena. Što bi tek neka od hrvatskih populističkih stranaka mogla napraviti s Jurinim stihovima “Vi prekrasni ljudi”, ali se, e moj narode, srećom nije sjetila?! Ne želimo naglas ni reći kojim snagama bi odgovarala upotreba pjesme “Kad budu gorjeli gradovi”.

---

image

Da se prije mjesec dana formirala koalicija ‘Vrati vilu i tri stana‘, vrlo moguće da bi ona danas dobila vlast. Ali bi izgubila vilu i stanove, zato se vjerojatno nije ni formirala

/Cropix
---

Pjesma za vrijeme obnove

Mogućim upotrebama stihova Jure Stublića, Jure Jupitera, kako se svojedobno prozvao, tu nije kraj. “Vlak do zemlje sreće” odlično će doći kada se intenzivnije bude krenulo u obnovu i gradnju pruga, za koje desetljeće. Nešto prije, kada bude spreman hrvatski svemirski program, Jura je tu s pjesmama “Mi smo pali s Marsa” ili “Mi nismo sami”, što je odličan slogan za teoretičare urote i ustrašene od “duboke države”...

Naravno da stvarajući te i druge, uglavnom dobre i odlične pjesme Stublić nije mislio na političko-marketinške svrhe u koje smo ih ovdje stavili. One su moguće jer je Jura Stublić autor bogate i dalekosežne vizije te čežnje za srećom, koje nije obećavao tek na izborima, nego ih je zagovarao i živio sve do danas.

Iz zaborava su Stublića izvukli hrvatski nogometni reprezentativci koji su ga pozvali da pjeva u Zagrebu na dočeku nakon osvajanja bronce iz Katara.

Međutim, taj je nastup završio skandalom jer je Stubliću, kako je tvrdio, isključen mikrofon prije nego što će otpjevati “Chicago” sa stihovima od kojih loše spavaju mnogi političari, a najviše oni iz HDZ-a, koji su najduže na vlasti i za čije su vladavine stihovi nastali: “Vrati BMW i Mercedes, vrati vilu i tri stana,/ Vrati toranj od crkvice, plati svoje ljubavnice,/ Vrati druga dobrovoljcu, daj spomenik palom borcu!”. Da se prije mjesec dana formirala koalicija “Vrati vilu i tri stana”, vrlo moguće da bi ona danas dobila vlast. Ali bi izgubila vilu i stanove, zato se vjerojatno nije ni formirala.

Treba reći i to da sve Stublićeve pjesme nisu iskoristive u ovakve svrhe. “Srce na cesti” opisuje prevelike brzine i nesretan kraj na asfaltu, “Ljubav je zakon” priziva pljačku banke i nepoštovanje pozitivnih zakonskih propisa, “Neprilagođen” zagovara bacanje radija kroz prozor, a ima i pjesama o drogi i nasilju. Dok su se u osamdesetima kod Stublića miješale projekcije sreće i vizije nesreće, u devedestima je skladao samo kada bi mu voda došla do grla. Takav je slučaj i s ratnima “Drugom beogradskim” i “Bilim cvitkom”, kao i s privatizacijskim “Chicagom”. Sada je posegnuto za optimističnijim Stublićem, onim iz osamdesetih. Međutim, u ovom slučaju treba imati na umu napomenu Hrvoja Horvata iz Večernjeg lista da iza stiha “Rijeke pravde dolaze” slijedi važnije pitanje “kakve nam darove donose?”.

Kakve su darove političari donijeli glazbenicima? “Možemo” ima pravo naručiti pjesmu od Mile Kekina, muža zastupnice Ivane Kekin, do sada glazbeno nepoznati “slavuj s Neretve” Nikola Grmoja ima pravo odrepati pjesmu za Most (nažalost ili na sreću Oleg Butković nije se sjetio s Letom 3 otpjevati pjesmu “Bila jednom jedna krava”), ali glazbenici bi se trebali vratiti u kampanju i na predizborne skupove.

Naravno pod uvjetom da ne pretjeruju s cijenama i da isti izvođači danas ne pjevaju za ljevicu, a iduće izbore za desnicu. S glazbenicima bi se na skupove vjerojatno vratili i ljudi koji nisu članovi stranaka.

Beethoven i Cutugno

Pri tome ne bi trebalo posezati za najpopularnijim izvođačima i za hitovima trenutka. Treba zaroniti dublje, u kvalitetu, među glazbenike koji su zaboravljeni i na margini, a čije su pjesme vrijedne slušanja.

Takav je sigurno Jura Stublić, što se potvrdilo i u ovoj kampanji. Takve glazbenike i ostale umjetnike treba dovesti na scenu sada, a ne za 20 i 30 godina, kada se na nju više neće moći popeti. Tada se nećemo moći iskupiti ni ako po njima nazovemo brod, u Stublićevu slučaju i svemirski.

Ne zaboravimo da se uz pjesme došlo i do avnojske Hrvatske i do pobjede u Domovinskom ratu. S “Majkama” i “Vremenom da se krene” ušlo se u trećesiječanjsku vlast, a poslije je zamuknulo. U Europsku uniju Hrvatska je ušla uz Beethovena i Tota Cutugna, što nije dobro jer narodu bez svojih pjesama teško da mogu pomoći svi formulari Europske unije. Stublić i njegove rijeke glazbene pravde to bi mogle promijeniti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Lucija Očko/Cropix /Cropix
/Cropix

Da se prije mjesec dana formirala koalicija ‘Vrati vilu i tri stana‘, vrlo moguće da bi ona danas dobila vlast. Ali bi izgubila vilu i stanove, zato se vjerojatno nije ni formirala

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/on-je-pravi-pobjednik-izbora-njegovi-su-stihovi-riznica-slogana-evo-jedan-za-desnicu-da-li-si-ikad-ljubila-stranca-1382218 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=89e1ad8b4091139f672ec4f7b3bb3b66c10b8584 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=On+je+pravi+pobjednik+izbora%2C+njegovi+su+stihovi+riznica+slogana.+Evo+jedan+za+desnicu%3A+da+li+si+ikad+ljubila+stranca%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fon-je-pravi-pobjednik-izbora-njegovi-su-stihovi-riznica-slogana-evo-jedan-za-desnicu-da-li-si-ikad-ljubila-stranca-1382218 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fon-je-pravi-pobjednik-izbora-njegovi-su-stihovi-riznica-slogana-evo-jedan-za-desnicu-da-li-si-ikad-ljubila-stranca-1382218 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dijagnoze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskadijagnoze

On je pravi pobjednik izbora, njegovi su stihovi riznica slogana. Evo jedan za desnicu: da li si ikad ljubila stranca?

Piše Siniša Kekez
20. travnja 2024. - 08:28

Izborna kampanja za hrvatske parlamentarne izbore jednima je bila burna i uvredljiva, drugima dosadna i površna. Izbori su bili neizvjesni do zadnjega dana, međutim, prava raja sa sluhom, u koju bih se i sam pokušao neskromno ubrojiti, od prvih je dana prepoznala pobjednika. To je Jura Stublić.

Utemeljitelja, frontmena i glavnog autora kanonske novovalne grupe “Film”, jednog od najboljih rock-pjesnika i skladatelja, prepoznali su Zoran Milanović i SDP pa su naslov njegove skoro četiri desetljeća stare pjesme “Rijeke pravde” uzeli za svoj slogan i naziv kampanje. SDP je pristojno platio za korištenje naslova pjesme, nažalost, nije baš da smo je previše čuli u spotovima, kao što nismo ni vidjeli Stublićev nastup na nekom stranačkom skupu.

Ali to nije sve što se tiče S...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:50