StoryEditorOCM
HrvatskaŽESTOKA RASPRAVA

Milanović može biti kandidat na izborima dok je predsjednik. Ali onim europskim...

Piše Goran Penić/JL
16. ožujka 2024. - 20:03

Dok traje žestoka rasprava u javnosti o tome smije li predsjednik Republike Zoran Milanović dok mu traje dužnost biti istodobno i kandidat na parlamentarnim izborima, a očekuje se da o tome svoj konačni stav kaže i Ustavni sud u ponedjeljak, naišli smo na zanimljivu odredbu u važećem Zakonu o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, piše Jutarnji list. 

Prema tom Zakonu, naime, predsjednik Republike može bez problema biti kandidat na izborima za Europski parlament.

I to je jasno i navedeno u članku 10. još uvijek važećeg Zakona koji je donesen 2010. za vrijeme HDZ-ove Vlade Jadranke Kosor. Nije poznato da je do danas itko osporavao taj Zakon.

image
Narodne Novine/

Pa tako u članku 10. tog Zakona koji je naslovljen "Nespojivost dužnosti i prestanak mandata te zamjenjivanje člana" u stavku drugom piše točno da član u Europskom parlamentu istodobno s obnašanjem te dužnosti ne može biti predsjednik Republike, predsjednik Hrvatskoga sabora, predsjednik Vlade, zastupnik u Hrvatskom saboru, član Vlade, sudac Ustavnog suda, sudac, državni odvjetnik, zamjenik državnog odvjetnika, pučki pravobranitelj, zamjenik pučkog pravobranitelja, ravnatelj državne upravne organizacije, tajnik Vlade, predstojnik Ureda predsjednika Republike, veleposlanik, generalni konzul, župan i zamjenik župana, gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, djelatna vojna osoba, službenik i namještenik u Oružanim snagama, član uprave trgovačkog društva, ustanove i izvanproračunskog fonda koji su od posebnoga državnog interesa, te čelnik pravne osobe koja je Hrvatskom saboru obvezna po zakonu podnositi izvješće.

No, u idućem stavku piše i da se osobe iz stavka 2. ovoga članka mogu kandidirati za člana Europskog parlamenta, a u slučaju da budu izabrani za člana u Europski parlament, prestaje im funkcija koju obnašaju danom početka mandata u Europskom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:38