Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Hrvatskanova odluka

Božinović: Vozači teretnih vozila nakon utovara ili istovara robe mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu

Piše A. F.
26. ožujka 2020. - 16:17
Damir Krajač/HANZA MEDIA

Ministar Božinović kazao je na popodnevnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite kako je maloprije potpisao odluku koja se odnosi na vozače teretnih vozila u međunarodnom transportu.

- Kada su krenule mjere o ulasku u RH, pogotovo iz smjera Italija i Slovenije, dali smo preporuku da svi vozači u tom teretnom prometu koji su hrvatski državljani mogu nastaviti svoj posao, pod uvjetom da dok su u Hrvatskoj budu u karateni.

Sada smo odlučili liberalizirati taj postupak. Oni nakon utovara ili istovara robe mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu poštuju sve mjere samoizolacije, rekao je Božinović.

Uvažen apel

Stožer civilne zaštite uvažio je apele Hrvatske gospodarske komore i omogućio prijevoznicima da nakon utovara i istovara robe mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući sve propisane mjere samoizolacije te na poziv poslodavca obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji.

Ako vozači primijete simptome bolesti COVID-19, dužni su se telefonskim putem, radi dobivanja daljnjih uputa, odmah obratiti izabranom liječniku obiteljske medicine.

„Ovo je vrlo važna odluka za naše prijevoznike jer im skida veliki teret s leđa. Gotovo 60 posto vozača je bilo pod mjerama samoizolacije i karantene od 14 dana, što je stvaralo velike probleme njihovim poslodavcima. Pozdravljamo ovu odluku Stožera koji je uvažio zahtjeve s terena jer će sada protok robe biti osjetno lakši, a to puno znači za cijelo gospodarstvo“, istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Vozačima su i dalje dostupne opcije da mogu boraviti u karanteni/samoizolaciji organiziranoj od strane poslodavaca, kao i u prostorima koje je za to namijenio županijski Stožer civilne zaštite. Ako je boravak u karanteni/samoizolaciji kraći od 24 sata, vozači su dužni dnevni odmor provesti u kabinama svojih vozila parkiranih na parkiralištu karantene, a ove odredbe vrijede i za domaće i strane prijevoznike.

#KORONAVIRUS#VOZAčI TERETNIH VOZILA

Izdvojeno