StoryEditorOCM
Hrvatskavrijedna akvizicija

Bogati Rus s Forbesove liste preuzeo Zvečevo, zna se koliko je milijuna eura isplatio bivšem vlasniku

Piše Jozo Vrdoljak/ JL
25. travnja 2024. - 14:04

Tvrtka Flexway Adriatic, iza koje stoji ruski poduzetnik s Forbesove ljestvice Denis Štengelov, koji posljednjih godina živi u Australiji, preuzela je od Zdravka Alvira, dosadašnjeg većinskog vlasnika Zvečeva, 69,25 posto dionica Zvečeva za gotovo 6,7 milijuna eura.

Zvečevo je, kako je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, dobilo i novu upravu, u kojoj su sin Zdravka Alvira, Hrvoje Alvir, sada predsjednik, te predstavnik novog vlasnika Ilija Karamatić, koji je i direktor tvrtke Flexway Adriatic, osnovane krajem prošle godine. Karamatić je otprije menadžer KDV grupe u vlasništvu Denisa Štengelova, piše Jutarnji list.

image

Tvornica Zvečevo u Požegi
 

Vlado Kos/Cropix

Dakle, Zvečevo je putem Zagrebačke burze obavijestilo nadležna tijela i javnost da je Zdravko Alvir na temelju Ugovora o kupnji dionica od 26. ožujka 2024. godine prodao ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva roda A te 74.562 redovnih dionica Zvečeva roda B te da je do same prodaje, prijenosa i preknjižbe dionica došlo 22. travnja 2024. godine.

preuzimanje preostalih dionica

Dionice je prodao po cijeni od 23,22 eura, što znači da je Alviru isplaćeno ukupno nešto manje od 6,7 milijuna eura. Budući da je Alvir prodao sve svoje dionice, više nema ni glasačkih prava na Skupštini dioničara.

Podsjetimo, Zdravko Alvir je 26. ožujka putem Zagrebačke burze izvijestio javnost da je prodao 75,24 posto dionica Zvečeva. Međutim, sada je došlo do korekcija jer očito nisu proknjižene dionice koje je Alvir kupio u kolovozu prošle godine. Tada je Alvir kupio dva paketa ili ukupno 19.600 dionica Zvečeva.

image

 Zvečevo je poznato po proizvodnji čokolade
 

Neja Markičević/Cropix/

Novi vlasnik Zvečeva, tvrtka Flexway Adriatic, sada ima obvezu objaviti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica kompanije. Drugi po veličini dioničar Zvečeva je Nenad Bakić s udjelom od 2,25 posto. Flexway Adriatic bavi se trgovinom čokolada i slastica, a ponudu za preuzimanje preostalih dionica nakon odobrenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga dat će uz financijsku potporu matične tvrtke Flexway, osnovane prije četiri godine, čije je sjedište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Naravno, preuzimanje mora dobiti zeleno svjetlo Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Moćna ruska prodajna mreža

Problemi u Zvečevu traju već dulje, a eskalirali su 2017. godine kada je tadašnja uprava zatražila otvaranje predstečajnog postupka, a Trgovački sud u Osijeku utvrdio da su vjerovnici prehrambene industrije Zvečevo prijavili ukupno 230,58 milijuna kuna tražbina, pri čemu je njih 4,5 milijuna kuna osporeno. Upravo je s proizvodnjom alkoholnih pića Zvečevo započelo poslovanje, a proizvodnju konditorskih proizvoda uvelo je poslije. Zvečevo, odnosno Alvir, prije je prodao proizvodnju poznatih brendova jakih alkoholnih pića. U rujnu 2021. taj je dio poslovanja preuzeo JAP 1921, tvrtka kći poznatog distributera Alca iz Zagreba. Zagrebačka Alca preuzela je operativno upravljanje, pripadajuću imovinu i opremu poslovne cjeline jakih alkoholnih pića, prava intelektualnog vlasništva i radnike. Sredstva dobivena prodajom trebala su se iskoristiti za dovršetak financijskog restrukturiranja Zvečeva. U konačnici su prodana oba ta biznisa.

image

 Zdravko Alvir u pogonu
 

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Vlasnik Flexwaya Denis Štengelov ima većinski vlasnički udio u jednoj od vodećih ruskih prehrambenih kompanija, KDV-u. KDV se bavi i proizvodnjom konditorskih proizvoda i slastica, u njegovu je vlasništvu maloprodajni lanac Yarche, koji u Rusiji ima maloprodajnu mrežu s više od tisuću supermarketa. Štengelov je, prema dostupnim podacima, ruski državljanin koji godinama živi u Australiji, gdje je sagradio golemi sportsko-rekreativni kompleks. Ukrajina je Štengelova stavila na popis sankcioniranih osoba. S bogatstvom vrijednim 1,3 milijarde dolara, Štengelov je prema Forbesu 94. Rus po bogatstvu, a na globalnoj listi je 2133, piše Jutarnji list.

image

Novi vlasnik Denis Štengelov, tvornica Zvečevo, bivši vlasnik Zdravko Alvir
 

/Facebook/ Cropix/ Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 22:05