StoryEditor
HrvatskaNema preskakanja

Birokratski labirint od čak 19 koraka: ravnatelji škola tek dobili priliku da napreduju, ali ne mogu zbog komplicirane i nejasne procedure

Piše Mirela Lilek/JL
25. siječnja 2021. - 22:37
Goran Mehkek/Cropix

Prije godinu dana ravnatelji škola poslali su Agenciji za odgoj i obrazovanje svoje prijave za napredovanje u zvanje mentora, što im je po prvi puta omogućeno pravilnikom iz mandata bivše ministrice Blaženke Divjak. Njihovi predmeti i dalje su u postupku obrade, a prema potvrdi Ministarstva obrazovanja, od primljenih 59 zahtjeva ravnatelja, dosad su obrađena - četiri, piše Jutarnji.

Na pitanje kako je moguće da je postupak završen samo za četiri ravnatelja, a 55 ih je i dalje na čekanju, u Ministarstvu odgovaraju - zbog komplicirane i nejasne procedure. Zbog koje su shvatili kako postupak napredovanja po važećem pravilniku naprosto ne funkcionira.

- Svjesni smo komplicirane procedure, zato smo pokrenuli hitne izmjene Pravilnika o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja, kažu u Ministarstvu.

Na zahtjev Jutarnjeg lista, dostavljena su imena i broj bodova prvih ravnatelja-mentora. Riječ je o Kseniji Beljan, ravnateljici Hotelijersko-turističke škole Opatija (96 bodova), Zdravki Grđan, ravnateljici Druge gimnazije Varaždin (72 boda), Dragi Bagiću, ravnatelju Druge gimnazije u Zagrebu (68 bodova) i Vesni Alebić, ravnateljici splitske Glazbene škole Josip Hatz (52 boda).

Leže u ladicama

Oni su, dakle, prvi ravnatelji u Hrvatskoj s 'titulom' ravnatelj-mentora, no nejasno je po kojem su kriteriju došli prvi na red. Prije kandidata koji su informirani da su dobili preko tisuću bodova.

Jedna od onih koja je svoju prijavu poslala 20. siječnja 2020., a postupak nije okončan, jest Suzana Hitrec, na funkciji ravnateljice Upravne škole Zagreb više od 20 godina.

- Kao ravnatelji prvi puta imamo mogućnost napredovanja i to su brojne kolege iskoristile. Svoje prijave smo slali lani od siječnja do ožujka i dugo su ležale u ladicama, da bi na jesen počele obrade. Poslala sam upit kojim redoslijedom predmeti dolaze na red, da li po datumu prijave ili broju bodova, a iz Agencije za odgoj i obrazovanje su mi odgovorili kako „rade sve po pravilniku“. A kako u pravilniku to nije propisano, redosljed ostaje nejasan - kaže Hitrec.

Nema preskakanja

Osim redoslijeda obrade, sporno joj je što važeći pravilnik ne prepoznaje mogućnost preskakanja zvanja, primjerice, ravnatelj s puno godina staža, odnosno puno bodova 'preskače' zvanje mentor i postaje savjetnik ili izvrsni savjetnik.

- Dogodit će se da će dugogodišnji ravnatelji prije otići u mirovinu nego doći do statusa izvrsnog savjetnika. To bi značilo da idućih pet godina u Hrvatskoj neće biti nijedan ravnatelj-izvrsni savjetnik - kaže Hitrec.

Novi pravilnik o napredovanju upravo je pušten u javnu raspravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. veljača 2021 02:45