StoryEditorOCM
Crna kronikazasad se izvukla

‘Vampirici‘ Olji ukinuta presuda: ne mora vratiti milijunski iznos koji je pokušavala zaraditi čak i preko ‘OnlyFansa‘

12. rujna 2023. - 16:05

Splićanka Olja Einfalt Mihovilović, poduzetnica i reality zvijezda poznatija i kao ‘splitska vampirica‘ danas stara 1370 godina kako je sama izjavljivala, ponovno će se u dogledno vrijeme pojaviti na splitskom Županijskom sudu kao okrivljenica!

Naime, Visoki kazneni sud ukinuo je u cijelosti presudu splitskog suda iz svibnja prošle godine u kojoj je bila nepravomoćno osuđena za tri od pet točaka optužnice te je bilo dosuđeno da mora vratiti veću svotu novca u roku od dvije godine, jer će u suprotnom završiti u zatvoru.

"Vampirica" je dobila 10 mjeseci zatvora za prvu točku optužnice po kojoj su ona i pokojni joj suprug milijun i 121 tisuću kuna zadržali za sebe, šest mjeseci joj je izrečeno zbog druge točke optužnice koja se odnosi na utaju poreza i 35 tisuća kuna na štetu države dok je na račun treće točke koja se odnosi na utaju poreza od 489 tisuća kuna dobila šest mjeseci.

Izrečena joj je jedinstvena kazna od jedne godine zatvora koju neće odslužiti ako u roku od 5 godina ne napravi novo kazneno djelo, a dobila je i obvezu da u roku od dvije godine vrati spomenute svote, koje sveukupno prelaze 1,6 milijuna kuna. Za još dvije točke optužnice koje se odnose na umanjenje stečajne mase na račun vjerovnika i poslovni prostor, oslobođena je krivnje.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

Nakon te presude bila je vrlo nezadovoljna. U lipnju prošle godine se pojavila i vijest, koju su prenijeli i neki svjetski mediji, da je "vampirica" otvorila profil na popularnoj stranici za odrasle "OnlyFans", a sve kako bi uspjela skupiti novac kojeg je po presudi trebala uplatiti.

- Žalit ću se! Nisam zadovoljna jer smo puno radili, a na kraju ispada da tko god je u našem gospodarstvu nešto radio i pokušavao na kraju ispada veliki gubitnik, kao ja i moj suprug. Nismo jedina firma koja je u doba recesije imala ovakve probleme! Željela bih da se promijeni situacija u našem društvu... Bili smo iluzionisti, vjerovali da možemo, ali na kraju smo se zapetljali i napravili greške za koje nismo bili direktno krivi, ali zato ćemo se žaliti... Upali smo u probleme, bili u panici, radili veliki broj nehotičnih grešaka, nismo se htjeli obogatiti, nego spasiti radna mjesta - kazala je tada Olja Einfalt Mihovilović.

Koliko joj je stalo da dokaže svoju nevinost govori i podatak da se osobno pojavila na sjednici VKS-a zajedno s odvjetnikom Željkom Lubinom dok se zamjenik Glavnog državnog odvjetnika nije pojavio.

VKS je utvrdio da je splitska sutkinja Ivona Rupić, u odnosu na osuđujući dio, počinila bitne povrede postupka jer, uz ostalo, u presudi nije iznijela niti je ocijenila da li je obrana pokojnog Marka Mihovilovića, koji je isto bio okrivljen dok nije umro, vjerodostojna posebice jer je ta obrana "proturječna drugim dokazima u postupku".

image
Paun Paunović/Cropix

- Prvostupanjski sud nije s potpunom izvjesnošću i sigurnošću utvrdio da li je upravo optužena vodila poslovanje trgovačkog društva Kasteli d.o.o. na način koji je protivan interesima tog društva i predstavljaju li njene radnje odnosno propusti kazneno djelo - navodi se u odluci koju potpisuje sutkinja dr.sc. Tanja Pavelin. Naime, Olja je tvrdila da je njen suprug vodio poslovanje, a da se ona bavila "dizajnom, nabavkom robe i sl.".

Ukinute su i oslobađajuće točke presude i to zato jer sud nije cijenio tvrdnju da vještacima nije bila dostupna dokumentacija i što je razlog tome te je naloženo da se utvrdi njena stvarna uloga u poslovanju firme kao i da li je imala namjeru prevariti tvrtku "Mercator-H d.o.o." za preko dva milijuna i 350 tisuća kuna. Po toj optužbi, ona i suprug su lažno obećavali da će plaćati zakup za tri poslovna prostora u Splitu, Zadru i Puli iako su znali da nemaju novca za to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:00