StoryEditorOCM
Crna kronika15 ozlijeđenih

Svjedoci teške nesreće u Dugom Ratu: Audi je dopilotao iz smjera Omiša, jurio je možda i 200 km/h, krivudao po cesti...

22. srpnja 2023. - 12:49

Splitska policija je u nazočnosti zamjenice Općinskog državnog odvjetnika u Splitu cijelu noć s petka na subotu obavljala očevid prometne nesreće koja se dogodila pola sata iza ponoći na državnoj cesti u mjestu Dugi Rat, u neposrednoj blizini benzinske crpke, a u kojoj samo pukom srećom nije bilo smrtno stradalih osoba.

- U prometnoj nesreći koja se dogodila jutros, 22. srpnja 2023.godine u 00:30 sati na cesti D8 u Dugom Ratu, ukupno je ozlijeđeno 15 osoba, šest hrvatskih državljana i 9 stranih državljana Belgije. Pet osoba je zadobilo teške tjelesne ozlijede, od kojih jedna osoba ozlijede opasne po život, dok je  10 osoba zadobilo lakše tjelesne ozlijede.

Na mjestu događaja je obavljen očevid kojim je rukovodila zamjenica općinskog državnog odvjetništva, uz nazočnost sudskog vještaka i asistenciju policije. Cesta je otvorena u 03:50 sati - službeno su javili iz splitske policije.

Naravno, kad budu objedinjeni rezultati očevida bit će i službeno poznat uzrok nesreće i kako je do nje došlo, no čini se da je svemu kumovala neprilagođena brzina.

Mladić (19) u kritičnom stanju nakon prometne nesreće u Dugom Ratu. Još dvojica od 15 ozlijeđenih zadržana u bolnici

image
Božidar Vukičević/Cropix

U razgovoru s nekoliko svjedoka doznajemo da je najvjerojatnije do nesreće došlo kada je "Audi quatro" u kojem su se nalazila četiri mladića u svojim dvadesetim godinama velikom brzinom "dopilotao" iz pravca Omiša. Neki govore da je Audi još prije ulaska u oštri zavoj krivudao po cesti te da je nešto od toga zabilježeno i na nadzornim kamerama crpke.

Svjedoci spominju da je, prema njihovoj procjeni, brzina bila od 180 do čak 200 kilometara na sat.

U svakom slučaju, "Audi" očito dolijeće velikom brzinom u zavoj, vozač gubi kontrolu i udara u golf koji dolazi iz pravca Dugog Rata prema Omišu i u kojem su bile dvije djevojke.

Nakon udara u golf, Audi se odbija i udara u kombi vozilo u kojem je bilo devet osoba, najvjerojatnije turista. Oni su, pak, nakon udara bez vidljivih ozljeda sami izašli van, a poslije su ipak zatražili liječničku pomoć.

Četiri mladića u Audiju zadobila su, po svjedocima, najteže ozljede, a bili su pri svijesti dok je devet vatrogasaca DVD-a Dugi Rat koji su vrlo brzo stigli nakon dojave, pilalo "skašeni" automobil i razdvajalo lim da bi ih izvukli van.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Spomenimo i da je dežurna zamjenica ODO-a, nakon što je tijekom petka imala četiri privođenja osoba za razna kaznena djela (ispitati ih, napisati prijedloge za istražni zatvor, biti na ročištu kod suca istrage itd...), u petak popodne išla u Zavalu na Hvaru na očevid tragedije u kojoj je, prilikom tuširanja u dvorištu, stradao 17-godišnji maloljetni državljanin Austrije.

No, taj je očevid prekinut zbog mraka, a onda se dogodila nesreća u Dugom Ratu. Taj je očevid trajao do 4 sata ujutro, a onda je službenim je policijskim plovilom zamjenica ponovno prevezena na Hvar da bi tijekom subotnjeg jutra, uz vještaka i policiju, dovršila očevid.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image



 

Božidar Vukičević/Cropix
image




 

Božidar Vukičević/Cropix
image




 

Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:31