StoryEditor
Crna kronikaPOVEZANI SLUČAJEVI

Pogledajte video i fotografije uhićenja ‘zločinačke‘ iz Splita: Majstorović je Malvasiju zadužio za dilanje što ukazuje zašto ga je Zavadlav tražio

22. svibnja 2020. - 10:16

Sedmorica uhićenih u akciji USKOK-a u Splitu stari su znanci policije i pravosuđa, a neki su i prije otvaranja ove istrage već bili smješteni na splitskim Bilicama. Sve ih povezuje Dean Majstorović (34) zvani Điđi, koji je prema rješenju o otvaranju istrage, regrutirao ostale članove zločinačke udruge i osmislio način rada organizacije.

Svoju kriminalnu mrežu razvukao je iz Splita do Njemačke, Belgije i Južne Amerike odakle mu je dolazio heroin, kokain i marihuana. Paralelno s trgovinom drogom planirao je i smaknuće T. M. (33) koji mu se zamjerio jer je od njega tražio 270.000 eura na ime duga. USKOK navodi da je navedeno potraživanje nastalo u sporu zbog prodaje droge.

Nepoznat im je ostao muškarac kojeg navode samo po nazivu “killer” (eng. za ubojica, op.a.), a koji je bio unajmljen kao izvršitelj atentata. Iza šefa zločinačke organizacije na listi osumnjičenih prvi na redu je Bosiljko Šakić (38) zvani Bosi, živi u Egelsbachu u Njemačkoj i jedini je u bijegu. Ostali su lišeni slobode: Luka Buzdovačić (35) zvani Sken, Jerko Malvasija (34) zvani Jere, Ivan Šunjić (30), Hrvoje Miljak (32) zvani Castro, Dino Stojanović (38), svi iz Splita.

Prijavljeni su za planiranje i izvršenje kaznenih djela u razdoblju od srpnja prošle do svibnja ove godine. Prva šestorka prijavljena je za sudjelovanje u organiziranju i planiranju ubojstva T.M. te paljevine kafića u vlasništvu njegovog rođaka.

Osim Dejana Majstorovića, osuđenog za dilanje, zatim Luke Buzdovačića koji je osuđen za pucnjavu pred kafićem “Krom” gdje su ranjene tri osobe i Ivana Šunjića, osuđenog zbog dilanja marihuane i ostali članovi udruge su gosti stranica Crne kronike.

Jerko Malvasija trenutno je najpoznatiji kao preživjeli iz krvave subote u siječnju ove godine u splitskom Varošu kada je Filip Zavadlav (25) iz kalašnjikova smaknuo tri osobe.

Glavni razlog ubojitog pohoda Filipa Zavadlava su bili dugovi u koje mu je upao brat zbog ovisnosti o heroinu. Nakon trostrukog ubojstva navodno je tražio Malvasiju u obiteljskoj kući u Kamenitoj. Najnovije istražno rješenje USKOK-a ukazuje da je Zavadlav mogao imati dobar razlog da označi Malvasiju kao svoju metu.

image
Uhićenja 'zločinačke' iz Splita

Naime, navedeno je da je Malvasija bio zadužen da po nalogu Deana Majstorovića preuzima manje količine droge te ju dovozi i prodaje na području Splita. Otprije je osuđivan zbog dilanja marihuane 2014. godine nakon što je uhićen s dva i pol kilograma te droge. Odslužio je zatvorsku kaznu i u BiH zbog kaznenih djela koja je počinio na tom području i u Split se vratio prošlo ljeto.

U veljači ove godine završio je u istražnom zatvoru zbog pokušaja iznude Zvonka Giljanovića (63), oca Ivana Giljanovića zvanog Giljo, poznatog splitskog iznuđivača, osuđenog za pokušaj ubojstva Marka Bekavca. Tražio je od njega 250.000 eura na ime duga od sina mu.

Uz to je Malvasija prijavljen i za krađu Golfa V od muške osobe iz Zadra također na ime duga. Tijekom boravka na Bilicama je prije dva mjeseca napadnut žiletom i lakše ozlijeđen.

Hrvoje Miljak je završio na Bilicama prije dva tjedna nakon spektakularnog bijega pred policijom u Volkswagnu Passatu na kojem mu je ispao jedan kotač. Bježao je od Marjanskog tunela do prodajnog centra City Center one gdje je uhićen kada je zbog blokade na cesti zaustavio vozilo, izašao iz njega i pokušao pobjeći trčeći.

Razlog bjesomučnog bijega je potraga raspisana za njim zbog tučnjave u kaštelima radi koje su ga taj dan policajci pokušali zaustaviti na cesti. Prijavljen je za prisilu prema službenoj osobi jer je tijekom bijega bacio policajca s motocikla. U svom dosjeu ima presude zbog razbojstava za koje je odslužio šest godina zatvora.

Sedmi prijavljeni Dino Stojanović sumnjiči se samo za poslove s drogom i ne povezuju ga s planiranjem ubojstva i paljevinama. On je otputovao u Antwerpen gdje je iznajmio stan koji je služio za dopremanje prokrijumčarenih opijata. Kokain, heroin i marihuana stizali su teretnim brodovima na liniji Brazil - Antwerpen.

Osuđivan je zbog dilanja heroina i oružja te obiteljskog nasilja nakon što je napao suprugu. Poznat je i kao brat Kristijana Stojanovića zvanog Kiki koji je krajem prošle godine nepravomoćno oslobođen krivnje za teško ubojstvo 22-godišnjeg Ive Stipetića na Kočinjem brdu poviše Klisa početkom prosinca 2010. godine.

U akciji uhićenja sudjelovalo oko 50 policajaca

PU splitsko-dalmatinska objavila je priopćenje te video snimak i fotografije o uhićenju zločinačke skupine:

Nakon 14 mjeseci predanog i strpljivog rada, na području Splita uhićeno je više članova zločinačkog udruženja. Radi se o istaknutim osobama na splitskoj narko sceni, poznatim po činjenju kaznih djela iz domene organiziranog kriminaliteta. Činjenica da je prilikom uhićenja jednog od osumnjičenih, ispod jastuka pronađeno vatreno oružje sa streljivom u cijevi najbolje objašnjava o kojem profilu pripadnika krim miljea se radi. U akciji uhićenja sudjelovalo je oko 50 policijskih službenika iz rodova kriminalističke, interventne i specijalne policije.

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje da su počinili kaznena  djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 11:05